MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Tillgänglighet på torget!

Posted on

tillganglighetVädret till trots var torget fullt av människor. Torghandeln bjöd på nyplockade kantareller, bär, grönsaker och blommor. En härlig lördag mitt i Enköping helt enkelt!

Själv var jag på plats vid vår valstuga och det var länge sedan jag pratade så mycket politik med så många människor. Under tre timmar fick jag möjlighet att prata om allt från Sommarro, anhörigstöd, nedläggning av hörcentralen i Enköping och brister i tillgängligheten i vår kommun till statt-gropen, parkeringshus, pensionärers situation i dagens Sverige och en eventuell regeringskris.

Det var extra spännande att diskutera just tillgänglighetsfrågorna och funktionsnedsattas uppfattning om hur det ser ut i vår kommun med tanke på att min motion, som jag la i fullmäktige för snart två år sedan, äntligen är på väg upp och ska behandlas i Kommunstyrelsen på tisdag.

Jag fick bekräftat att det samarbete mellan Tekniska nämnden, HSO och handikapprådet, som moderaternas ordförande i nämnden Bengt-Åke Gelin under en längre tid försökt göra gällande är gott, inte alls uppfattas som tillfredsställande från handikapprörelsen!

Ta kommunens egna lokaler som ett exempel. Kommunhuset är under all kritik. Ska jag in där med ett eldrivet hjälpmedel går det bra, men med en rullstol klarar jag mig inte in själv!” berättade en person för mig och hon fortsatte:

Muséet finns det visserligen hiss i, men jag kan inte ta mig upp med den utan att ha någon med mig! 2010 skulle alla enkelt avhjälpta hinder vara undanröjda har man sagt från Riksdagen, men i Enköping har man knappt gjort något alls. Det är skandal!

Så att Gelin slår sig för bröstet för att att Tekniska nämnden, på uppmaning av handikapprådet, gett förvaltningen i uppdrag att flyttat en och annan parkbänk är väl kanske inte något som den sittande majoriteten ska vara så stolta över!

I min motion har jag föreslagit att det ska tillsättas en samordnarfunktion för tillgänglighetsfrågor i kommunen. Det måste också till en kartläggning av hur tillgängligheten ser ut i hela vår kommun – inte bara inom kommunalt ägda fastigheter och miljöer.

Till min glädje kommer nu både en samordnarfunktion och en kommuntäckande kartläggning att komma till stånd. Räkna med att jag kommer att hårdbevaka att beslutet också kommer att efterföljas!

Tillgänglighet är en demokratisk rättighet! Därför måste vi utforma vårt samhälle så att människor med olika funktionsnedsättningar i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet. Vi måste kunna ge alla barn, ungdomar och vuxna förutsättningar för självständighet och självbestämmande.

Idag var en extra bra dag att vara Socialdemokratisk politiker och att få prata tillgänglighet med alla trevliga människor på torget och få chansen att berätta om vårt arbete för ett mer tillgängligt Enköping!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.