MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Törs jag säga Smedlund?

Posted on

Jag har lite svårt att förstå mig på moderata företrädare och deras sätt att bemöta åsikter när deras beslut ifrågasätts.

Det kan handla om grannar till en blivande förskola, som ventilerar sina åsikter i lokalpressen. De fick sig en rejäl hurril som svar av dåvarande ordförande för skolnämnden, som till och med tvångskategoriserade in dem i vad som kallas NIMBY:s – människor som inte har något emot beslut så länge det inte påverkar dem själva (Not In My Back Yard).

Även personer som tillhör ett parti som ingår i den så kallade Alliansen (om den nu fortfarande existerar i vår kommun) fick sig av tekniska nämndens ordförande påtalat att man bör gå via sina partirepresentanter innan man ventilerar sina åsikter i lokalpressen!

Nu senast var det dags att ge sig på journalistkåren! Fd ordförande för skolnämnden Ingvar Smedlund (m) känner sig orättvist behandlad då det kan ta upp till 4-5 dagar innan hans insändare publiceras och att dessa insändare dessutom kan bli redigerade av redaktionen!

Det som sticker i ögonen på Smedlund är att journalisterna på lokaltidningen kan skriva krönikor som publiceras omedelbart. Detta kallar han till och med för ”löneförmån”! Vad det handlar om är att Bengt Johansson, journalist på EP, skrivit ett par krönikor om hur förändringarna av skolskjutsarna har påverkat hans dotters vardag.

Är det några som verkligen ska granska och ifrågasätta politiken och dess beslut så är det väl journalisterna! De har möjligheten att skapa opinion genom att belysa hur beslut drabbar eller gagnar. Hur kan detta över huvud taget ifrågasättas?

Är det så att yttrandefriheten enbart gäller om den favoriserar moderata beslut? Eller är det bara så att moderaterna själva tycker det är obekvämt när deras beslut ifrågasätts?

Risken är väl att jag själv i och med detta blogginlägg kommer att åka på en riktig ”bitch slap”. Jag har ju förut blivit beskylld för att ha gått till personangrepp och i och med att jag nu namngett fd ordförande i skolnämnden är nog risken överhängande att jag gjort det igen.

3 thoughts on “Törs jag säga Smedlund?

 • Fredrik Eriksson 7 september, 2013 at 11:36
  Reply

  Måste säga att jag själv reagerade över hans insändare och tyckte den kändes väldigt märklig. Men ibland är det svårt att veta om man reagerar beroende av sina värderingar eller inte.

  Men tror att reaktionen berodde på att det just var en moderat beklagade sig över lokaltidningen.

  Det kändes väldigt mycket vänster över hans reaktion att yttra sig över hur EP sköter sin publicering. Trodde M var för ett öppet näringsliv och framförallt yttrandefrihet där inte politiska krafter ska verka över vad som trycks i den fria pressen. Jag menar EP är inte Public Service.

  Kanske du snart har en ny partikamrat Matz 🙂

  • Matz Keijser 7 september, 2013 at 13:41
   Reply

   Nu tycker jag du var lite elak, Fredrik! Vi brukar sällan klaga på lokalpressen – tvärtom! Vi har en gott förhällande till och bra samarbete med EnköpingsPosten. Våra insändare och debattartiklar publiceras i samma utsträckning som för borgarna.

   Ja, det är ju som sagt inte första gången moderata företrädare ”ger sig på” skribenter och gör det i någon form av personlig vendetta. Så jag är nog inte lika förvånad som du, men det är ändå ett märkligt sätt att bemöta kritik!

   Kommunen har ju tagit fram en policy för klagomålshantering, men den har uppenbarligen gått moderaterna förbi!

   Nja, nu tror jag den gode Smedlund är måttligt intresserad av att byta parti även om opinionsmätningarna talar för att han kanske borde 😉

   Hans uppdrag som kampanjchef för moderaterna i Stockholms stad och län talar väl inte heller för att det skulle vara aktuellt.

   /Matz

   • Fredrik Eriksson 7 september, 2013 at 14:24
    Reply

    Alltså…hade inte för avsikt att vara elak mot någon utan drog bara en långväga parallel till hur hur yttrandefriheten ser ut i Kina tex och det faktum att ”han” hade åsikter om EP.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.