MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Tungrott för alliansen

Posted on

Bilden lånad av HSODe har det uppenbarligen ganska jobbigt nu den styrande majoriteten i Enköping. Två indikationer på det får vi oss till dels i dagens EP:

1. Anna Wiklund lägger förslag om Sommarro
Finanskommunalrådet vill att Sommarro ska bli Mälarens pärla. Det vill hon göra genom att riva stället och söka EU-medel för att bygga nytt. Hon hänvisar till det ”perfekta läget” och att det ”skulle med rätt satsningar kunna bli en stor tillgång”.

Det klart att det är positivt att Anna Wiklund äntligen insett att Sommarro har en viktig funktion framför allt för handikapprörelsen. Sent ska syndaren vakna brukar man ju säga och i det här fallet stämmer det. Miljöpartiet la redan 2011 en motion om just Sommarro och vikten av att bevara stället. Vi Socialdemokrater har också stridit för att bevara det – så det är ju inget nytt som Wiklund kommer med.

2. Centern försvarar sitt nej till HBT-certifiering
I en insändare bekräftas det som kom upp på fullmäktige sist – att den moderatledda alliansen inte vill att kommunen ska HBT-certifieras. Centern, i form av Ulrika Ornbrant och Mona Örjes, skriver idag en insändare där man försöker förklara varför man sa nej i fullmäktige till Vänsterns motion. Men svaret känns mest som ett goddag-yxskaft-svar!

De skriver bland annat ”att certifieringen, så som den var upplagd, inte var rätt sätt att hantera frågan”.

De två centerpartisterna tycker att skolan idag redan arbetar med likabehandling och förebyggande arbete mot mobbing och kränkande behandling. Uppenbarligen är detta det rätta sättet att hantera frågan enligt Örjes och Ornbrant, för något eget förslag presenterar de inte!

Däremot pekar de på en viktig punkt när de skriver:

Men alltför ofta är arbetet inriktat enbart på förhållandet mellan elever, men glömmer de vuxnas värderingar

Vi skulle vilja att skolorna i detta arbete framöver även inkluderar hur de arbetar med personalens värderingar kring alla diskrimineringsgrunder.

Nu var det ju precis det som motionens intentioner var – att utbilda och ge personalen rätt kunskaper att möte den problematik som finns vad gäller HBT-frågor. Att ge vuxna rätt kunskap och kompetens att ge stöd till elever och arbeta förebyggande mot mobbing och kränkande behandling.

Min fråga blir därför – om man inte har något eget bättre förslag varför säger man då NEJ? Är det ren ryggradsreflex för att förslaget kommer från oppositionen eller är det allianspiskan som viner värre än vanligt?

Vad blir då kontentan av dessa två alliansutspel? Jo:

  • att moderaterna inte har någon egen politik längre utan tar andras förslag och gör de till sina – både på riks- och lokalnivå!
  • att centern har tappat styrfart i sin egen politik så till den milda grad att de helt enkelt bara gör som moderaterna säger – både på riks- och lokalnivå!

Vi har gått in i valrörelsen och de borgerliga partierna verkar ha tröttnat helt och hållet. De står och stampar på samma ställe som i de två tidigare valrörelserna utan visioner, mål eller egen politik!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.