MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Två knockouts i samma rond

Posted on

Dagens kommunfullmäktiges stora ärende var budget för 2019. Efter en lång debatt landade det hela i en voteringssituation, vilken resulterade i att Socialdemokraternas och Nystart Enköpings verksamhetsplan och budget röstades igenom och den blågröna minoritetskoalitionens budget fick stryka på foten.

Det här är en dag som vi i S och NE borde vara glada, men det är en dag som med stor sannolikhet kommer att spegla hur de kommande fyra åren kan komma att se ut när den styrande minoriteten inte sätter sig ner för att säkerställa att deras förslag kan gå igenom!

I budgetdebatten, som föregick votering och beslut, yrkade Sverigedemokraterna på att 12 miljoner kronor i vårt förslag skulle dras bort från skolans budget. Detta yrkande ställde sig minoritetskoalitionen aktivt bakom. Frågan är om kommunstyrelsens ordförande Ingvar Smedlund & co riktigt förstod vad de aktivt ställde sig bakom?

Det beslutet om att dra bort de 12 miljonerna innebär att skolan nu i sin budget får mindre anslag än vad minoritetskoalitionen själva lagt förslag om i sin egen budget. I debatten pläderade samtliga – M, C, L, KD och MP – för vikten av att lägga mer resurser på skolan för att kunna ligga bland ”den övre fjärdedelen” bland landets kommuner.

Den logiken får då inte jag att gå ihop – att först tala sig varm för vikten av att satsa på skolan för att sedan aktivt välja att ge skolan mindre än man själv egentligen vill!

Det här blev en dag då den blågröna minoritetskoalitionen åkte på en dubbel knockout. Först vad gäller själva budgeten och sedan att man ställde sig bakom förslaget om skolans budget som de nu själva ska styra – med mindre pengar än de själva föreslagit.
(tillägg: Liberalerna valde att avstå i voteringen om SD:s förslag)

Att sedan, som Ingvar Smedlund gjorde i talarstolen under efterföljande debatt, ”försvara” minoritetskoalitionens aktiva val att stödja SD med att ”S och NE minsann röstat lika som SD tidigare”. Den stora skillnaden är att vi aldrig röstat aktivt på ett förlag framlagt av SD!

 

3 thoughts on “Två knockouts i samma rond

 • Anonym 3 december, 2018 at 17:32
  Reply

  Ju fler kockar ju sämre soppa

 • Jenny Gavelin 3 december, 2018 at 21:31
  Reply

  Faktafel. Liberalerna röstade inte för detta. Vi röstade för kommunstyrelsens förslag till budget och avstod i övriga voteringar kring budget och verksamhetsplan.

  • Matz Keijser 3 december, 2018 at 23:14
   Reply

   Tack Jenny!

   Jag har gjort ett tillägg i texten där det framgår att L avstod i den voteringen.

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.