MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Våga känna framtidstro!

Posted on

framtidstroDen senaste tidens våldsdåd i Sverige har fått många att reagera – åt olika håll. Statistiken säger visserligen att vi idag har ett tryggare samhälle, men samtidigt är det många som ändå känner stark oro. Människors känslor kan vi aldrig ta ifrån dem!

Det som gör mig något förvirrad är att så många, som öppet förmedlar sin oro och ventilerar den i sociala media, möter detta våld med hat. Hat som självklart riktas mot våldsutövarna, men också mot specifika grupper i vårt samhälle.

Efter knivmorden på IKEA i Västerås är det många som menar att Sveriges statsminister borde ha kommit till platsen för att fördöma handlingen och visa sin och regeringens empati för de drabbade. Jag ställer mig dock något frågande till hur och var man ska dra gränsen för när en statsminister ska agera i enskilda fall som detta.

Jag håller självklart med om att det måste markeras att vi i Sverige föraktar alla former av våld. Varje år sker våld med dödlig utgång i vårt land. 2013 och 2014 konstaterades, enligt BRÅ, 87 fall per år – i de flesta fall i någon av storstadsregionerna.

Ett dödsfall är ett dödsfall och när ska man kräva att statsministern bör besöka den plats där brottet skett? Vem och vad avgör det? Avgörs det av om offret är av svenskt ursprung och om förövaren är av annan etnisk bakgrund – eller tvärt om? Avgörs det av hur och var brottet har begåtts? Är ett mord på en allmän plats mer avgörande än om det sker i ett enskilt hem?

Vi har också den senaste tiden upplevt ett ökat våld mot invandrargrupper och asylboenden. Det har drabbat såväl enskilda individer som hela förläggningar. Min fråga är: Vem är det som ska åka dit och fördöma dessa handlingar?

Återigen ställer jag mig frågan hur hatet som växer sig allt starkare ska kunna bidra till att våldet i vårt samhälle minskar? Hur kan ett brinnande kors i Malung bidra till att vi får ett tryggare Sverige?

Våld – oavsett grad och utgång – är förkastligt och kan aldrig accepteras. Det är våldet som ska motarbetas. Man kan hata våldet, men vi kan aldrig vinna kriget mot våldet i samhället genom att slå tillbaka med samma medel!

Vi nås allt snabbare av information via digitaliseringen. Sociala media är kanske det snabbaste sättet att sprida information. Vi som mottagare av informationen måste bli mer granskande av den information vi nås av! Vi måste alltid ställa oss frågan vad som är fakta och vad som är ryktesspridning eller till och med ren lögn innan vi dömer andra.

Och apropå det – vad är det som ger oss rätten att döma andra när vi inte sitter inne med fakta? Vad ger oss rätten att döma andra utan att veta vad som egentligen hänt eller ens förstå bakgrunden? Återigen är det hatet som lyser igenom och som det ges uttryck för.

Vuxenvärlden har ett stort ansvar att göra våra barn medvetna om hur den digitala informationsspridningen fungerar. Vi måste se till att våra barn hela tiden ifrågasätter rimligheten och logiken i den information som förmedlas.

Men för att kunna göra det måste vi själva också bli mer medvetna om det faktum att allt som skrivs inte är sant – det vi själva skriver! Ställ dig själv frågor som; Vem är avsändaren? Var startade tråden och av vem? Finns det något stöd för det som skrivs? Är det faktabaserat?

Vi – du och jag – har ett eget ansvar! Inte bara att granska sanningshalten i den information vi tar del av eller den vi väljer att sprida vidare. Vi måste också våga bemöta det vi ser som rykten och lögner. Inte genom att själva sjunka ner i hatet utan genom att bemöta med fakta och ifrågasättande på ett konstruktivt sätt.

Vi måste våga tro på ett samhälle där vi tillsammans bygger tryggheten och där vi fördömer hatet och våldet! Våga ta ställning! Det går som sagt aldrig att ta ifrån en människa dess känslor. Därför skulle jag vilja att fler väljer att våga känna framtidstro!

/Matz

One thought on “Våga känna framtidstro!

  • Matz Keijser's Blogg | Framtidstro – fortsättning… 17 augusti, 2015 at 15:02
    Reply

    […] en kommentar på Facebook på mitt förra blogginlägg om våld och hat. Tyvärr har kommentaren på min tidslinjeförsvunnit, men jag tänkte att jag […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.