MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Våga ta ansvar, Gelin!

Posted on

Idag kan vi läsa i EP om att snöröjningen kostade 10 miljoner förra året. I detta ingick också sandning, upptagning av samma sand och borttagning av istappar.

10 miljoner kronor låter kanske mycket, men ser man till kommunens totala nettokostnader på ca 1,8 miljarder kronor landar snöröjningskostnaden på ungefär 0,5%!

Själva vinterväghållningen har tilldelats en budget på 4,5 miljoner kronor – alltså mindre än hälften av den faktiska kostnaden!

Vi som bor, lever och verkar i Enköping har för länge sedan insett att de budgeterade resurserna för snöröjning inte står i relation till hur verkligheten ser ut. De senaste årens vintrar talar sitt tydliga språk!

Några exempel:

 • Pepparrotsgatan har försetts med fartnedsättande hinder där snö trycks upp i höga vallar som medför att de boende tvingas röja i efterhand för att över huvud taget kunna ta sig ut från sina fastigheter!
 • Rondellen i korsningen Kungsgatan/Tullgatan har försett med värmeslingor vilket medförst att det skapats isbildningar på gränsen där själva slingorna börjar och som måste ses som en ren trafikfara för trafikanten som tvingas väja för att undvika skador på sina fordon!
 • Vändplanen på Lärksoppsgatan har fått en ca 10 meter lång refug  av snö. Om olyckan skulle vara framme och räddningstjänsten skulle behöva komma på plats finns inte en möjlighet för dessa fordon att kunna vända! (tur att juleljusen lagts undan)
 • Man får inte bygga staket eller ha häckar som överstiger en viss höjd i korsningar ur trafiksäkerhetssynpunkt, men snöhögar på dryga 2 meter är tydligen helt OK!?

Förutom dessa exempel så har vi ”tvåttbrädan” som gör att man oroar sig för hjärnskakning när man kör bil genom stan!

Härom dagen var jag i Västerås och fascinerades av hur rena gatorna var. På vägen hem igen förstod jag varför! Jag hamnade bakom ett snöröjande fordon som hade satt ner skrapan så det sprutade gnistor när den mötte asfalten. Den snö som fallit förpassades i en snygg sträng på höger sida av vägbanan som därefter var i det närmaste helt ren från snö!

Att vintern kommer varje år kan inte vara en överraskning ens för Tekniska nämndens ordförande Bengt-Åke Gelin (m). Ändå har inte den moderatledda alliansen varit så förutseende att man ökat budgeten för snöröjning – den har i princip legat still nu i flera år!

Nej, Bengt-Åke! Det är dags att med kraft sätta ner din bråddförsedda fot och visa att du tar snöröjningsproblematiken på allvar!

/Matz

13 thoughts on “Våga ta ansvar, Gelin!

 • Fredrik Eriksson 9 februari, 2013 at 11:46
  Reply

  Hallå!

  Personligen tycker inte att snöröjningen är ett problem iaf inte om man ska jämföra i den utsträckning den diskuteras och klagas över. Däremot förnekar jag inte att den kanske är mer undersatt här än i andra kommuner men fortfarande tycker jag att man själv i stor utsträckning får anpassa sig efter förhållandet. Tycker det klagas alltför mycket. Pengarna kan användas till bättre ting (så länge inte det vankas fara för någons säkerhet). Att kommunen inte kan anpassa sin budget till de verkliga kostnaderna efter vad erfarenheten säger kan däremot verka en aning märkligt.

  • Matz Keijser 9 februari, 2013 at 12:44
   Reply

   Håller med dig Fredrik om att man alltid ska anpassa sig efter förhållandet, men jag påstår fortfarande att förhållandena skulle kunna vara så mycket bättre!

   Tycker också att man med all rätt kan klaga. Om man upplever att förhållandena är dåliga måste man också ges möjlighet att kunna ventilera sina synpunkter. Kommunen har ju dessutom tagit en klagomålspolicy där klagomål ska ses som utvecklingspotentialer!

   Det här är väl fjärde vintern i rad som vi har förhållandevis mycket snö så det borde ju vara mer regel än undantag att det kommer snö i större mängder under de svenska vintrarna. Att då budgetera utifrån det man kallar ”normalår” blir lite märkligt då normalåret de senaste fyra åren varit som i år – och tre år tidigare 😉

   Nog finns det anledning att klaga!

   /Matz

 • Juri 10 februari, 2013 at 08:11
  Reply

  Personligen är jag väldigt imponerad av snöröjningen i Enköping, men självklart finns det alltid förbättringsområden.

  Rondellen vid Kungsgatan/Tullgatan har väl försetts med värmeslingor av en speciell anledning – att alltför många inte fick stopp på sin bil och därmed gled in i någon annans. Detta är förstås i första hand ett förarproblem, men när olyckorna blir tillräckligt många, så måste man göra något åt saken.

  Jag vet inte om detta är fallet, men det är min spontana slutsats 🙂

  Håller du så hög hastighet, att du riskerar skador i nämnda rondell, så tillhör du garanterat den kategori av bilförare som, med stor sannolikhet, riskerade att glida in i andras bilar, innan värmeslingorna var på plats 😉

  Jag håller med om att det inte är så roligt med de stora snö- och iskanterna före och efter rondellen, men det blir ”naturliga” farthinder som uppenbarligen behövs.

  De övriga platserna tror jag inte att jag har besökt, så det tänker jag inte uttala mig om.

  • Matz Keijser 10 februari, 2013 at 08:51
   Reply

   Om du åker runt bland grannkommunerna och tittar hur snöröjningen sköts där förstår jag inte hur du kan imponeras av snöröjningen i vår kommun.

   Jag kan hålla med om att snöröjarna är snabbt ute, men det är resultatet av deras jobb jag har åsikter om. Jag skulle vilja se att skraporna sätts ner ordentligt för att snön inte ska få chansen att bygga på höjden på våra gator, så som det är idag!

   Åk exempelvis JP Johanssons gata förbi ICA och skolan! Där är det så spårigt (säkert 20 cm djupa) just nu att det känns som att åka de gamla spårbilarna på Gröna Lund! Ratten till bilen har ingen som helst funktion!

   Eller ta en tripp längs Drottninggatan. Har du tur slipper du möta bilar, för efterarbetet med att få bort upplogad snö har helt uteblivit. Gatan blir bara smalare och smalare för varje snöfall, vilket gör att de som parkerar kommer allt längre ut i själva körfältet . Gud bevare den som får möte av ett större fordon – exempelvis en brandbil med blåljusen på!

   Försök fickparkera på Kungsgatan nere vid kommunhuset. Där måste man först upp på en 15-20 cm hög och isig platå och sen är det bara att hålla tungan rätt i munnen och hoppas att bilen inte glider på isen! Sen ska man ju ut från parkeringsplatsen också!

   Ja, att det finns förbättringsområden känns som ett understatement!

   Vet inte om jag uttryckte mig otydligt, men det var isknölarna eller de naturliga farthindren som du kallar dem jag hänvisade till. Det hade absolut ingenting med hastighet att göra och det skrev jag inte heller.

   Hade det behövts farthinder skulle man gjort det och sedan också varnat för dessa med vägskyltar!

   Själva rondellen har jag inget problem med. Värmeslingorna är bra och borde finnas i fler rondeller, men jag tror man måste se till att underhålla området runt rondellen också.

   Återigen – det är inte de som jobbar med snöröjningen jag klagar på. Det handlar om att kommunen måste visa att man är villig att betala vad det egentligen kostar! Kostar snöröjningen 10 miljoner kan man inte budgetera 4,5! Det säger sig självt!

   /Matz

   • Juri 10 februari, 2013 at 10:22
    Reply

    Måste bara svara lite snabbt angående J.P Johanssons gata utanför ICA.

    Har precis varit ute med hunden och fotograferat de ”20 cm djupa spåren” och min slutledning blir följande:

    1. Det är tur att du inte har större inflytande över snöröjningen i vår kommun eftersom du då troligen skulle kräva att snöröjarna skulle pressa ner plogbladen 10 cm under asfalten 🙂

    2. Du har antingen glömt byta till vinterdäck eller så är det dags för nya, för inte ens min lilla KIA Picanto, med 6 år gamla vinterdäck, har problem att hantera dessa ravinliknande spår 🙂

    Och vad beträffar de 20 cm djupa spåren, så är de i verkligheten på sin höjd 5 cm…

    Ha detta i åtanke, kära läsare, nästa gång en politiker redovisar siffror, oavsett vad det handlar om 😉

    • Matz Keijser 10 februari, 2013 at 10:53
     Reply

     Kort replik bara:

     Det räcker om jag får se asfalten under vintertid 😉

     Möjligt att mitt ögonmått inte är det bäste, men att det är djupare spår än nödvändigt går inte att komma ifrån. Det är möjligt att det bara är 5 cm där du tog kort, men det finns också passager där det är djupare spår.

     Jag har inte heller några större problem att ta mig framåt, men det jag menade är att man knappt behöver styra bilen. Det är bara att följa spåren 😉

     Att bolla med siffror ska man vara försiktig med oavsett om man är politiker eller inte 😉

     /Matz

    • Matz Keijser 12 februari, 2013 at 11:13
     Reply

     Måste bara berätta att jag hamnade bakom en lastbil på Drottninggatan imorse. Den mötande trafiken fick väja och stanna för att släppa förbi lastbilen. Det var lite för trångt!

     Pratade med en medborgare igår som ställde följande fråga:

     ”Vad gör kommunen åt isbildningen på Tullgatan vid rondellen vid Farliga hörnan? Det är ju en ren trafikfara!”

     Det är alltdå inte bara jag… 🙂

 • Keijser skjuter sig själv i foten gällande snöröjningen i Enköping | Spix 10 februari, 2013 at 13:24
  Reply

  […] Keijser (s), oppositionell fritidspolitiker i Enköping, har skrivit ett inlägg i sin blogg där han riktar kritik mot de ansvariga (m) för snöröjningen i […]

 • Matz Keijser 10 februari, 2013 at 18:01
  Reply

  http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/427297_604449569580801_896233035_n.jpg

  Kanske inte ska klaga, men här är i alla fall vägen ren från snö!

  • A Nonym 10 februari, 2013 at 22:30
   Reply

   På bilden kör bilarna i vänstertrafik. Påstår du att det gör att snöröjningen skulle fungera bättre?

   • Matz Keijser 10 februari, 2013 at 22:39
    Reply

    Jag påstår ingenting, men vänster kan vara bra på många sätt – kanske till och med när det gäller snöröjning! 😉

    /Matz

 • Kajsa 11 april, 2013 at 09:16
  Reply

  Ursäkta att jag lägger in en kommentar så här två månader senare men måste lägga in ett ord på det är med 20 cm spår på jp Johanssons gata. Dom kanske inte är 20 cm djupa på vintern men inte långt ifrån. Jag jobbar, så jag svänger in vid fanna Lunds dagis och det krävs mycket av min bil som är en Kia sportage, alltså en SUV med fyrhjulsdrift att komma i sväng när det är så spårigt. Har svurit mycket över det denna vinter.
  Tack, det var allt.

  • Matz Keijser 11 april, 2013 at 09:29
   Reply

   Hej Kajsa!

   Det är aldrig försent att kommentera. Bloggen är ett levande dokument!

   När det gäller spåren på JP Johansson så var jag faktiskt så nitisk att jag var och mätte när det var som värst. Det djupaste spåret var 18,5 cm – så det var inte så långt ifrån 😉

   Ja, vi är nog många som svurit ve och förbannelse över den bristfälliga snöröjningen denna vinter. Både bilister (oavsett bilstorlek), gångtrafikanter och cyklister. Titta bara på Hejarsmidesbackens gång- och cykelväg nu de senaste veckorna! Så pass isigt att det knappt har gått att varken cykla eller gå utan att utsätta sig för risken att halka och skada sig! Man har varit där och fraktat bort de stora vallarna av uppskottad snö, men struntat totalt i att åtgärda de ytor där folk rör sig till och från Resecentrum!

   Dumsnålt kan man tycka!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.