MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Våld hotar demokratin – oavsett tillhygge

Posted on

Bilden lånad av AftonbladetIkväll blev SD:s partiledare Jimmy Åkesson utsatt för en tårtattack. Man må tycka vad man vill om SD och deras politik, eller något annat politiskt parti för den delen, men det är ALDRIG acceptabelt att attackera någon – oavsett tillhygge!

För en knapp vecka sedan blev en Socialdemokratisk fritidspolitiker i Nordmaling misshandlad i sitt hem. Det som skulle varit anledningen var beslut om att stänga skolor.

Även i vår kommun har det förekommit hot och konkreta handlingar riktade mot fritidspolitiker, bland annat med att någon lossat på bultar till bildäck.

Detta är en oroväckande trend och framför allt är det ett hot mot demokratin!

Vi lever i ett civiliserat och demokratiskt samhället där det råder åsikts- och yttrandefrihet. Därmed inte sagt att man måste acceptera det som framförs som åsikt eller formuleras i tal och skrift! Men att gå från åsiktsskillnader till våldshandlingar kan aldrig accepteras. Inte ens när det görs med en tårta!

Vill man bekämpa SD och deras politik är att gå till handgripligheter inte rätt medicin. Ardalan Shekarabi skrev följande på sin Facebook ikväll:

De som utövar våld mot Sverigedemokrater hjälper ett fascistiskt parti att växa.

Och jag håller med! Vill man bekämpa SD och deras politik måste det göras genom att tydliggöra deras ideologi, bemöta deras argument med egna vassare, ta debatten även om de vägrar svara och framför allt visa på att det finns bättre alternativ inom politiken!

Hot och våld får och ska aldrig accepteras, oavsett tillhygge – skjutvapen, kniv, fälgkors, järnrör eller sparkar och slag. Inte ens en tårta!

/Matz

7 thoughts on “Våld hotar demokratin – oavsett tillhygge

 • Magnus Parnebring 5 november, 2013 at 21:59
  Reply

  Och så synnerligen fel taktik för att visa sitt missnöje med SD. Nu kommer offerkoftan sitta på hela vägen fram till valet.

  • Matz Keijser 6 november, 2013 at 00:28
   Reply

   Du har med största sannolikhet helt rätt, Magnus!

 • tess 6 november, 2013 at 23:42
  Reply

  http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/dagspress/article3785162.ece?service=mobile

  Det verkar som att filmen var SDs eget verk. Kreativt.

  • Matz Keijser 7 november, 2013 at 07:29
   Reply

   Ja, det är sant Tess. Filmen var SD:s, men det är väl kanske inte så konstigt att det filmades. Mobilfilmande görs ju hela tiden idag.

   Sen kan man ju tycka att det märkligt att SD först ondgör sig över polisens insats men sen tycker det är OK att göra pengar på att sälja filmen. Det finns ju ett syfte med det!

   Dessutom är det smaklöst av Aftonbladet att betala den summan.

   Hon som tryckte upp tårtan i ansiktet på Åkesson har gått ut i media och förklarat att hon ”hatar” nazister och fascister.

   /Matz

 • Johan Öberg 8 november, 2013 at 09:41
  Reply

  Jag anser som du Matz att det inte är okej i att gå till attack som kvinnan gjorde. Det som får mig att reflektera en extra gång i DETTA specifika fall är en annan sak.

  För några månader var SD’s partiledartoppar i blåsväder då de gick runt i Stockholm med järnrör och hotade ”oliktänkande” med järnrör, kallade mörkhyade för ”babbar” och en kvinna blev kallad för hora. Det anser SD vara mer eller mindre okej. De bedriver en politik som de facto går ut på att stänga Sveriges gränser för alla utanför EU och dessa flyktingar skulle vara tacksamma om de endast fick en tårta kastad i ansiktet i sina krigshärjade hemländer.

  Så med deras retorik, pinsamma klavertramp (järnrör) och politisk agenda i beaktande kan det kännas som att Åkesson fick smaka på sin egen medicin…. dock kvarstår min grundfilosofi. Politiker ska inte tillåtas bli utsatta för detta, oavsett partifärg. Åter vill jag runda av med Voltaire som tillskrivs uttrycket ”Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den” //Öberg

  • Matz Keijser 8 november, 2013 at 18:45
   Reply

   Ja, Johan – jag håller med dig och Voltaire! Demokratiska rättigheter är värda att dö för!

   Däremot har jag svårt att förlika mig med Bibliska begrepp som ”öga för öga, tand för tand”! Att springa omkring och veva med järnrör, kalla människor för babbar och hora är inte OK. Men att ”ge igen” är att sjunka till samma nivå!

   Vad har man då vunnit?

   Ta debatten, argumentera med fakta och visa på brister är det bästa och enda sättet att bekämpa det SD står för!

   Annars är risken överhängande att det blir som Magnus P också kommenterat. Offerkoftan blir deras favoritplagg!

   /Matz

 • sara 3 september, 2014 at 18:58
  Reply

  vad jag tycker det är rätt åt honom

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.