MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Välfärdens kärna – en favorit i repris

Posted on

valfardenskarnaAnders Borg har varit finansminister i snart åtta år och har på den tiden sänkt skatter med närmare 140 miljarder! Pengar som skulle kunnat gå till välfärdsverksamheter för att säkerställa god kvalitet.

Nu när vi går in i valrörelsen och opinionssiffrorna är vikande för den moderatledda alliansen vill man från herrar Reinfeldt och Borg få väljarna att tro att man ändrat uppfattning om skattesänkningar. Visst, man presenterar höjd skatt på tobak och sprit, vilket jag ändå kan tycka är helt OK!

Den höjda fordonsskatten är väl kanske inte helt genomtänkt och det förslag som det absolut inte finns någon som helst logik i är att landets studenter ska finansiera moderaternas skattesänkningar genom sänkt studiebidrag! Det Borg och Reinfeldt nu presenterat är för att, som de säger, ”säkra välfärdens kärna” – och det vet vi ju vad det betyder.

Bland annat kan vi se till den moderatledda regeringens ”satsning” på skolan – 600 miljoner kronor! Visst låter det helt enormt? 600.000.000 kronor! Som ska fördelas på landets 290 kommuner!

Betänk då att Enköpings kommun för sin skolverksamhet – förutom gymnasiet, vuxenutbildningen och de andra verksamheterna som ligger under utbildningsnämnden – för i år har budgeterat närmare 700 miljoner. Alltså nästan 100.000.000 kronor mer än Reinfeldt och Borg vill ”satsa” på hela Sveriges skolväsende!

I den Socialdemokratiska skuggbudgeten som vi la i höstas valde vi att i jämförelse med regeringen satsa drygt sex gånger så mycket på skolan – 3,7 MILJARDER!

Ett omtag för att säkra välfärdens kärna” har moderatledaren uttalat sig ett antal gånger den senaste veckan angående sina nödlösningar. ”Ett omtag för att säkra välfärdens kärna” – jo, jag tackar jag!

Nej, detta handlar enbart om att från moderathåll lägga rökridå för att dölja sin verkliga agenda. Den ideologiska tanken om skattesänkningar som gynnar den bäst bemedlade delen av landets befolkning finns där och därför tar man till skattehöjningar som inte slår så hårt mot nyss nämnda grupp.

Välfärdens kärna är precis vad det låter som. En minimal del av en annars hel frukt som alla kan ta del av!

/Matz

4 thoughts on “Välfärdens kärna – en favorit i repris

 • Johan Öberg 26 februari, 2014 at 18:18
  Reply

  Detta ständiga mantra från (S) om att skattesänkningarna sänker Sverige. De jobbskatteavdrag som regeringen gjort ger procentuellt mer till en som tjänar 200 000/år jämfört med den som tjänar 600 000/år. Det är väl att rikta rätt? Och den ständiga fokus ni har gällande Borgs politik vill ni ju inte förändra om ni vinner valet. Det kallar jag hyckleri och dubbelmoral. Står ni för att jobbskatteavdragen är felaktiga och bara gynnar redan rika, varför går ni inte till val på att återställa inkomstskatten?? Ni vill ju ha rättvisa…gå då till val på att genomdriva en ”rättvis fördelingspolitik”. Så länge ni inte gör det, är er trovärdighet värd vatten.

  • Matz Keijser 26 februari, 2014 at 22:16
   Reply

   Man kan också se det så här, Johan. Av de skattesänkningar som genomförts har den femtedel av befolkningen som har lägst inkomst fått ta del av ca 5% medan den femtedel av befolkningen som har den högsta inkomsten fått 45%. Är det att rikta rätt?

   Det är också ganska intressant att inkomstklyftorna har ökat under de snart åtta år vi haft en moderatledd regering. Inte heller något som går att ducka för!

   Ja, vi står för att jobbskatteavdragen har varit felaktiga, men vi kommer inte göra förändringar i inkomstskatten för vanliga inkomster och behåller jobbskatteavdraget för de som tjänar under 60.000 kronor per månad. Det är inget hyckleri!

   Vi är också tydliga med att avskaffa ineffektiva skattesänkningar och nedsättningar av arbetsgivaravgifter samt att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare steg för steg ska avskaffas.

   Vi går till val på en rättvis fördelningspolitik. Vi vill se en mer rättvis fördelning av skatterna och driva en aktiv jobbpolitik.

   Du anser att vår trovärdighet är värd vatten. Du har all rätt att ha den åsikten, Johan. Men ställ det mot en total politisk (idé)torka som präglar den moderatledda regeringen!

   /Matz

 • Johan Öberg 27 februari, 2014 at 09:38
  Reply

  ”Ja, vi står för att jobbskatteavdragen har varit felaktiga, men vi kommer inte göra förändringar i inkomstskatten för vanliga inkomster och behåller jobbskatteavdraget för de som tjänar under 60.000 kronor per månad. Det är inget hyckleri!” – Ursäkta, men jag begriper inte retoriken. Ni anser jobbskatteavdragen vara felaktiga, men om ni får regeringsmakten avser ni inte korrigera det felaktiga. Hur kan ni då med trovärdighet anse jobbskatteavdraget vara felaktigt? Logiken i ert resonemang blir då att allt felaktigt som Reinfeldt orsakat ska vara kvar vid en (S)-ledd regering.

  ”skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare steg för steg ska avskaffas”. Är det felaktigt som det är idag? Varför ska ni ändra på DEN felaktigheten och inte jobbskatteavdraget, som ni t.om påstår att regeringen lånar till? Er argumentation haltar betänkligt…. Slutligen är det så att de som tjänar minst, får mest effekt av jobbskatteavdraget. Det kan inte argumenteras bort.

  Årsinkomst Förändring av nettoinkomst, %
  50000 15,0
  100000 12,4
  150000 11,2
  200000 11,0
  250000 10,9
  300000 10,8
  350000 10,7
  400000 9,5
  450000 8,6
  500000 8,0
  550000 7,4
  600000 7,0

  • Matz Keijser 27 februari, 2014 at 14:07
   Reply

   Grundtanken från moderaterna, det nya arbetarpartiet, var ju att jobbskatteavdragen var ”den enskilt mest jobbskapande åtgärden” och skulle ”särskilt mycket gynna dem som tjänar lite”. Där har vi nu sett att det inte gett vad som utlovades. Idag står fler utanför arbetsmarknaden än när regeringen tillträdde 2006 samt att samhälls- och löneklyftorna har ökat. Så nog var det, precis som vi hela tiden hävdat, fel redan från början!

   Därför vill vi genomföra förändringar för att få till en mer rättvis fördelning. Nog finns det logik i det resonemanget och det är inte alls haltande enligt min uppfattning.

   Du retar dig på våra ”mantran” men har själv anammat Reinfeldts. Det är lite intressant att du skriver ”att de som tjänar minst, får mest effekt av jobbskatteavdraget” och i din tabell redovisar du det i procent. Den tabellen bekräftar ju bara det jag skrev i mitt förra svar!

   Den som tjänar minst, 50.000 kr, får en förändring på 15% vilket i kronor räknat ger 7.500 kr, medan den som tjänar 600.000 kr får 5,6 gånger så mycket i och med att 7% ger 42.000 kr! Var ligger logiken i det?

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.