MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vår egen Turistkarta – ”bättre än Google-Maps”!

Posted on

Vid kvällens kommunfullmäktige hade Miljöpartiet lämnat in en motion med rubriken ”Anslut Enköpings besöksmål till Naturkartan.se”. Motionen inleds med följande text:

Enköping saknar idag en bra guide till vår natur och våra besöksmål, som kan användas på webben och i mobil. Det finns en snygg Besöksguide i pappersformat och en web-karta med fem besöksmål, varav Turistbyrån är ett av dem.

Den web-karta som MP hänvisar till i sin motion är kommunens egen Turistkarta som är framtagen av Miljö- och byggnadsförvaltningens Kart- och GIS-avdelning. Det är helt rätt att det första som visas när man kommer in på Turistkartan är fem besöksmål som fungerar som turistinformationer i olika delar av kommunen.

Miljöpartiet vill att kommunen köper en digital tjänst från ett företag för att, som man skriver i motionen, ”höja turistupplysningen rejält”. MP menar vidare att kommunen på detta sätt skulle kunna betala för en friluftsguide som visar på allt från naturreservat till badplatser och andra besöksmål.

Vår egen Turistkarta erbjuder redan allt detta. Eller vad sägs om:

Butiker, secondhand, mathantverk, slott & gods, öppna kyrkor, museum & hembygd, gallerier, fornminnen, Grönsöö turistväg, offentlig konst, bibliotek, naturområden, naturreservat, park & trädgård, Upplandsleden, idrottsanläggningar, golf, bad, gästhamnar, äta & fika, boende (inkl. bed & breakfast), ställplats husbil, parkeringar, barn & familj.

Dessutom kan man välja mellan att ha en färgkarta, grå kart eller flygfoto! Den är verkligen som gjord för att kunna sitta hemma och planera i förväg eller att använda för mer spontana besök utifrån var man befinner sig i Enköpings kommun just vid det tillfället – något som MP också efterlyser i sin motion.

Jag skulle vilja uppmana fler, bland annat Miljöpartiet, att fördjupa sig i vilka möjligheter och förutsättningar det finns med vår egen Turistkarta. För det är precis som MP skriver i sin motion: ”kunskap leder alltid framåt”.

Sen kan jag i och för sig medge att vi behöver marknadsföra denna fantastiska Turistkarta så att fler, som väljer att besöka vår vackra kommun, förstår vilken tillgång denna karta är. Och självklart också för oss kommuninvånare som vill turista i vår egen kommun!

Det här är en karta som är i ständig utveckling även om den redan täcker ett brett område ur turisthänseende. Per Lindblad, chef på Kart- och GIS-avdelningen, brukar sticka ut hakan och säga att ”den är bättre än Google-Maps”!

Så innan vi investerar i en extern karttjänst behöver vi sprida kunskap om vår egen förträfflighet där alla kan vara med och bidra till vidare utveckling!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.