MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vem är mest lättkränkt?

Posted on

Misstänkt gruppvåldtäkt och våldtäktsförsök på kort tid i vår stad. När verkligheten kryper nära inpå förfäras vi av att det kan hända i lilla Enköping. Vi har läst om sexuella övergrepp och trakasserier på olika festivaler runt om i landet och nu drabbas kvinnor i vår direkta närhet.

Många är vi som på olika sätt visat att vi tar starkt avstånd från alla typer av sexuella övergrepp och trakasserier. Det startas kampanjer runt om i landet där idrottsstjärnor och kulturprofiler står upp mot dessa former av kränkningar.

Det är oerhört viktigt att offentliga personer, som förebilder, visar sitt engagemang. Det är viktigt att vi ger rätt signaler till kommande generationer om att detta är oacceptabelt!

Så förmedlar media att före detta finansminister Anders Borg vid en fest ska ha blottat sitt kön, tagit andra män i skrevet och kallat kvinnor för ”hora” och ”slampa”. Det ska också, enligt uppgift, ha funnits med barn i den direkta närheten!

Borg ska ha gått ut på sociala media och bett om ursäkt för det som hänt och inte oväntat fått stöttande kommentarer från partikamrater och sympatisörer. Facebook fylls av inlägg i stil med:

Vem har inte flippat ur på en fest?

Visa kuken på fest inte konstigt alls…

Den som aldrig gjort något liknande räcker upp handen nu.

Varför är människor så jävla lättkränkta?

Han har ju bett om ursäkt.

Jag skiter fullständigt i om det gäller Anders Borg, kungen, min närmaste granne eller någon för mig helt främmande person. Det är inte personen jag tar avstånd från och motsätter mig– det är handlingen och beteendet!

Att någon gjort samma sak tidigare kan aldrig rättfärdiga att någon annan gör det igen. Det är en otroligt naiv syn på det som skett! Att som kvinna bli kallad ”hora” och ”slampa” kan knappast likställas med att vara lättkränkt.

Man tar sig för pannan när det menas att en ursäkt för sitt beteende är ”stort” och att man med en ursäkt ska komma undan med det man faktiskt gjort! För vilka brott ska den typen av ”domar” gälla?

En av de mest skrämmande kommentarer jag läst är:

Antar att det hänt på en privat fest. Det som hänt där borde stannat där.

Hur ska man tolka detta? Det som sker inom den privata sfären har ingen annan att göra med? Bakom den stängda dörren och inom hemmets fyra väggar råder ingen lag? Med den attityden är det inte konstigt att våldet i nära relationer ökar!

Nu ska det enligt nya uppgifter ha gjorts en polisanmälan mot Anders Borg. Han riskerar nu att dömas för sexuellt ofredande, olaga hot och eventuellt förolämpning. Oavsett om han är en offentlig person eller inte handlar det som sagt inte om Borg som person utan den handling han misstänks för!

Jag vet inte vad jag tycker är mest skrämmande – att den här typen av kränkningar och ofredanden sker eller att det finns en sån utbredd acceptans för att det får ske!? Brott enligt svensk lagstiftning, som avfärdas med att andra gjort samma sak tidigare och att vederbörande nu bett om ursäkt!

Man undrar vilka som är mest lättkränkta? Är det kvinnorna som blivit kallade för ”hora” eller männen som tycker att det är helt OK?

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.