MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vem granskar den tredje statsmakten?

Posted on

ExtraNatten till lördag blev SD:s riksdagsman Kent Ekeroth utkastad från en krog efter att, enligt krogen, ha kränkt en kvinnlig gäst på ”ett extremt förnedrande sätt”. Ekeroth hävdar så klart motsatsen och menar att det enbart handlar om att han tillhör SD som var avgörande för vakternas agerande.

Så var det då dags för offerkoftan igen! När SD-representanter ”drabbas” och anser sig felaktigt behandlade är det synd om dem. Och återigen finns det ”bildbevis” på det som hände!

Det som gör mig mest förbannad är att kvällspressen gör rubriker av detta och publicerar det med fet stil! Förstår inte Aftonbladet och Expressen konsekvenserna av att publicera dessa skithändelser? Det här är ju precis vad SD vill – det finns ett syfte! Att spela på människors känslor och få sympatier!

Ja, jag vet att det blir en paradox när jag å ena sidan uppmanar kvällspressan att inte publicera liknande skithändelser och sen skriver jag om det själv. Men det är som sagt media jag vill ge mig på och ifrågasätta varför de väljer att skriva spaltmeter om SD:are med offerkoftor!

Ekeroth kan ju inte ha varit den enda personen i Sverige som under fredagsnatten blev utkastad från en krog! Visst – han är en offentlig person i och med sin riksdagsplats, men frågan är vilket nyhetsvärde detta har.

Det klart att rubriken ”Kent Ekeroth utslängd från krogen” lockar till vidare läsning och att man dessutom på hemsidan presenterar en film av händelsen gör att fler blir intresserade. Men när man läser själva artikeln visar det sig vara en icke-händelse. Ord står mot ord – Ekeroth säger en sak och krogvakterna säger en annan.

Filmen, som dessutom Ekeroth själv skickat till kvällspressen (bara en sån sak), visar bara själva utkastandet av honom, men inte upprinnelsen till varför han blev utkastad. Vi kommer med största sannolikhet inte få veta sanningen bakom denna icke-händelse. Och vem är egentligen intresserad?

Det är ju inte heller särskilt troligt att Ekeroth kommer att få ens en knäpp på näsan från partiledare Åkesson. Snarare en klapp på huvudet för att ha lyckats lura media – en gång till! Det är väl snarare det media borde fokusera på – SD:s så kallade nolltolerans som uppenbarligen inte efterlevs!

Media borde ha lärt sig vid det här laget. Händer det något med en SD-representant ska bilden av att det är synd om honom/henne ut och då åker offerkoftan på! Det filmas och tas bilder som sedan skickas till framför allt kvällspressen av ett enda syfte!

Den tredje statsmakten har ett ansvar! I det här fallet ett ansvar av att sprida seriösa journalistiska alster med nyhetsvärde och inte sänka sig till en skvallerpressnivå för att sälja ”lösnummer”!

Jag förväntar mig att få svar på tal i den här frågan, men jag måste ändå stå för det jag tidigare nämnt här på bloggen:

Som offentlig person måste man räkna med att bli granskad av media – men vem granskar den tredje statsmakten?

/Matz

2 thoughts on “Vem granskar den tredje statsmakten?

 • Bengt Johansson 19 januari, 2014 at 19:56
  Reply

  Jag förstår att du blir upprörd över offerkoftetaktiken.
  Fast sen förstår jag dig inte alls.
  Ska vi tolka rubriken som att du inte vet, eller att du önskar hårdare regler? Hur skulle de se ut i så fall?
  Exp o AB lever på att sälja lösnummer. Utan lösnummer, ingen tidning. Menar du att det är fel att de försöker öka sin upplaga? (Om de gjort fel bedömning, som du antyder, att nyhetsvärdet är litet, då vet de det redan idag och agerar annorlunda nästa gång).
  Dessutom: Få tror i dag att SD kan kväsas genom att ignoreras. Vad tror du?

  • Matz Keijser 19 januari, 2014 at 21:42
   Reply

   Till att börja med är jag inte journalist eller rubriksättare och ibland kanske det inte blir helt rätt.

   Det jag egentligen menar är att man i kvällspressen ibland kanske lite lättvindigt släpper igenom material (och då speciellt på webbupplagorna) utan att det har något egentligt nyhetsvärde. Det jag kallar skvallerjournalistik!

   Det jag efterlyser är något jag skulle vilja kalla för lite hårdare självgranskning.

   Personligen är jag övertygad om att kvällspressen skulle vinna på att leverera mer nyheter och mindre ”hemma-hos”-liknande inslag.

   Nej, jag menar inte att det är fel att försöka öka sin upplaga. Det jag ställer mig frågande till är om denna händelse med Kent Ekeroth egentligen är någon nyhet? Den enda vinnaren på denna incident är ju Ekeroth själv och hans parti!

   Han lyckades få sin film publicerad och rider nu vidare på mediavågen. Han ska stämma restaurangen för förtal och stickar vidare på sin offerkofta! Med största sannolikhet kommer utredningen att läggas ner och då är det väl fel på det svenska rättssystemet och snart har Ekeroth skaffat sig en rejäl långkofta att svepa in sig i!

   Självklart ska inte SD ignoreras – vi ska ALLTID ta debatten. Men då ska det inte handla om ifall de blir utkastade från en restaurang. Det ska alltid handla om deras politik, deras människosyn och deras grundideologi!

   Det är därför jag menar att kvällspressen borde vara mer restriktiva med att ge Ekeroth & Co så mycket mediautrymme för icke-händelser och något som med största sannolikhet kommer att rinna ut i sanden!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.