MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vem kräver rättvisa för Aylan?

Posted on

Den första juli skjuts lejonet Cecil till döds. Som en våg över hela världen sprids nyheten. Miljontals människor engagerar sig genom bland annat namninsamlingar där man ”kräver rättvisa för lejonet Cecil”. Man vill ha ett stopp på den illegala jakten. Det finns en global vilja att rädda liv och att få stopp på dödandet.

Varje dag flyr människor för att undkomma ”jägarnas” dödande vapen. Man flyr för att inte gå en säker död till mötes. Hela familjer, delar av familjer och ibland ensamma barn. De flyr i hopp om att hitta en säker plats. En plats där det onda inte kan nå dem.

Människor lämnar det land de älskar. De lämnar familj, vänner, sina hem – det som en gång var deras trygghet. Inte för att man vill – utan för att man inte har något annat val. Man tar sig över gränser för att överleva och sätta sig själv i ”säkerhet”.

Men säkerheten är inte garanterad enbart av att kliva över gränsen till ett annat land. Hjälpen står inte och väntar på andra sidan. Säkerheten är inte garanterad förrän man nått sitt slutmål – om man ens har ett sådant. Det primära målet är hela tiden överlevnad. Men döden är hela tiden närvarande och kan slå till när man minst anar det.

Varje dag kan vi se, höra och läsa om människor som flyr döden i sina hemländer och ändå drabbas av den under sin flykt. Små båtar överfyllda av flyende människor kapsejsar på Medelhavet. Kroppar flyter i land på stränder dit vågorna fört dem. Stränder som kunde varit nästa anhalt mot säkerheten, men döden hann före.

Här hemma hos oss sitter vi i trygghet i våra soffor och formulerar oss på sociala media om att vi inte ”har råd att ta emot fler flyktingar”. Vi säger oss inte ”ha råd” att rädda liv. Vi använder samma sociala media som vi för bara någon månad sedan krävde rättvisa för lejonet Cecil!

aylan_flykting_syrienVi sitter i vår trygghet och ser bilden av Aylan på en strand i Turkiet. En treårig pojke från Syrien som aldrig fick chansen att uppleva tryggheten. Han föddes mitt i kriget, han levde sina första år mitt i kriget. Aylan dog på flykt undan kriget och döden! Men döden hann före.

Miljontals människor krävde rättvisa för lejonet Cecil. Det finns en global vilja att rädda liv och att få stopp på dödandet. Men vem kräver rättvisa för Aylan?

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.