MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vem stödjer AKB – Carl eller Nils?

Posted on

I samtliga opinionsmätningar som presenterats de senaste veckorna har moderaterna backat och ligger under 20%. Det kan inte ses om något annat än en konsekvens av uttalandet om att förhandla med SD, som partiledaren Anna Kinberg Batra släppte som en bomb för ungefär en månad sedan.

AKB och hennes vapendragare och partisekreterare Tomas Tobé har på grund av detta fått utstå en hel del kritik internt. Även alliansvännerna har markerat hårt mot att moderaterna närmar sig SD. Samtidigt som moderaterna tappar i väljarstöd klättrar centern och Annie Lööf, som varit tydlig med var hon står i frågan.

Nu kommer nästa något märkliga ställningstagande från moderatledaren! Efter Trumps ”look what’s happening i Sweden”, Fox News fake-intervjuer med bland annat en påstådd säkerhetsrådgivare i Sverige och SD:s artikel i affärstidningen Wall Street Journal har ett antal politiker från olika partier markerat om de lögner om och svartmålning av Sverige som beskrivits. Även från moderat håll!

Kinberg Batra väljer att ställa sig vid sidan av och säger i en intervju i DN: ”Jag tycker att vi ska tala allvar hur vi löser problemen i skolan och med tryggheten”! Annie Lööf citeras i samma artikel där hon har sagt att hon ”vänder sig emot” att det sprids osanningar om Sverige.

Någon skrev på Twitter, med hänvisning till DN-artikeln, att ”Nu vågar AKB inte kritisera Trump och SD för att inte skada samarbetet”! Kan det verkligen ha gått så långt?

Min bedömning är att Lööf tar ytterligare poäng i striden om borgerlighetens möjliga statsministerkandidat medan AKB tappar ytterligare förtroendekapital ut mot väljarna. Hon kommer sannolikt inte heller att förbättra sin position internt inom moderaterna efter detta.

Den före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt (alltså inte Nils) har däremot tydligt markerat vad han anser om de senaste veckornas ”fake news” i och från USA. Bildt är en frekvent twittrare och skrev efter Trumps första uttalande: ”Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt?”.

Bildt tar ytterligare ett steg i kampen för att rentvå den bild av Sverige som Trump, SD och Fox News försöker måla upp genom en debattartikel under rubriken”Sanningen om invandrare i Sverige” i Washington Post. Han skriver bland annat:

Donald Trump svartmålar Sverige för att få stöd att stänga USA:s gränser. Jag misstänker att hans faktiska kunskap om ämnet är extremt begränsad. Om det inte skulle väcka en sådan uppståndelse så skulle jag be honom att skippa en av sina golfhelger och komma hit och se med egna ögon. Alla länder har sina utmaningar. Men han skulle få se ett av samtidens mest levande och uppfinningsrika små länder”.

Bildt drar också paralleller med 1990-talet då människor flydde kriget på Balkan och togs emot i Sverige när han formulerar sig enligt följande:

Det visade sig gagna vårt samhälle och är en del av Sveriges framgångssaga”!

I bjärt kontrast till dessa starka ord och tydliga markering från en framstående moderat står alltså partiledaren för samma parti Anna Kinberg Batras något märkliga från-sidan-av-perspektiv!

Jag, och flera med mig, har tidigare varnat för att AKB:s framtid som partiledare hänger på en skör tråd. Hon svarar inte rakt ut på frågor från media utan går som katten kring het gröt när hon ska förklara hur hon och moderaterna faktiskt ska förhålla sig till SD samtidigt som partikamrater otåligt och själva väntande på svar står beredda med vassa saxar för att klippa tråden helt.

Hennes inspel – eller kanske snarare avsaknaden av detsamma – kring omvärldens syn på Sverige kan knappast ha stärkt hennes ställning varken bland väljare eller partikamrater!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.