MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vilhelmssons verklighet vacklar

Posted on

Jessika Vilhelmsson, moderat riksdagsledamot från Enköping, har svarat på min insändare i EnaHåboTidningen 3 augusti angående avregleringen av apoteksmonopolet. Vilhelmssons svar finns att läsa på Jessika Vilhelmssons egen blogg eller på EHT:s hemsida sidan 34.

Vilhelmssons svar blev som ett självmål eller åtminstone lades bollen upp på straffpunkten. Så jag kunde ju så klart inte låta bli att ”klippa till”! Min replik bli enligt nedan:

Nej då, Jessika Vilhelmsson – jag har absolut inga problem att hitta egna argument i debatten om apoteken. Frågan är hur det är med de moderata egna argumenten när man både inför avregleringen och fortfarande använder Kuba och Nordkorea som skämselpropagande!?

Självklart ska en kvinna med kraftig mensvärk kunna köpa smärtstillande mediciner. Men med Vilhelmssons politik gäller det tydligen enbart kvinnor i storstadsregionerna. Ute i glesbygden, där allt fler apotek läggs ned, verkar det som om dessa kvinnor bör ställa sig i kö för en hysterektomi.

Vilhelmsson menar att avregleringen av apoteksmonopolet har medfört att personalen fått det bättre samt att det medfört bättre service och kvalitet. Detta stämmer inte överens med vad personalen själva upplever!

Farmaciförbundet redovisade härom veckan att de privata apotekens vinstkrav är en fara för patientsäkerheten!

Man menar att mediciner saknas i lagerhållningen och därmed kan inte 24-timmarregeln, om att kunna leverera till kund inom 24 timmar, upprätthållas. Personalen vittnar om att allt mindre tid avsätts för kompetensutveckling, så pass att de inte anser sig kunna klara sitt arbete på ett, för läkemedelskonsumenterna, säkert sätt.

De privata apotekskedjorna sätter dessutom, enligt Farmaciförbundet, tidsgränser för hur länge en receptkund får expedieras parallellt med att expediterna uppmanas till merförsäljning av egenvårdsprodukter och smink vid just receptexpediering!

Så ser verkligheten ut, Jessika Vilhelmsson. Det borde man som riksdagsledamot känna till!

Vilhelmsson avslutar med att lova 20 miljoner per år för att ”möjliggöra fortsatt drift av apotek i hela landet”.

Jag ställer mig då frågan om varför moderaterna med en dåres envishet fortsätter använda våra skattepengar till att gynna privata aktörer? Först var det restaurangbranschen och nu alltså privata apotektskedjor!

Med Jessica Vilhemssons och moderaternas politik blir detta självklart en klassfråga!

För de privata aktörerna går vinst före kvalitet. När verksamheter bli olönsamma lägger man ner. För att detta ska ”undvikas” använder nu alltså den moderatledda regeringen skattemedel. Tydligen ännu en medveten borgerlig strategi!

Med Jessica Vilhemssons och moderaternas politik dubbelbestraffas alltså den lilla människan – även kvinnor med med svåra menssmärtor!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.