MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vinstkrav drabbar slutkund

Posted on

Privatiseringen av Apoteken har varit ett återkommande tema här på bloggen och nu är det dags igen!

Igår på DN-debatt skrev ordförande och vice ordförande för Farmaciförbundet, Carina Jansson och Gunilla Andersson, om att apoteksägarnas vinstkrav är en fara för patientsäkerheten!

Jansson och Andersson menar bland annat att den borgerliga reformen har utarmat apotekens kärnverksamhet – receptexpedieringen!

Mediciner saknas i lagerhållningen och därmed kan inte 24-timmarsregeln, om att kunna leverera till kund inom 24 timmar, upprätthållas! Detta är alltså konsekvenser av de vinstkrav de privata ägarna har på sina verksamheter!

Andra direkta konsekvenser är att personalen på apoteken runt om i Sverige vittnar om att allt mindre tid avsätts för kompetensutveckling, så pass att de anser sig INTE ”klara sitt arbete på ett sätt som är säkert för läkemedelskonsumenterna”! Skrämmande!

För de privata ägarna handlar det så klart om att kostnadseffektivisera sina verksamheter. Personalkostnader är den i särklass största kostnaden. Därför håller man nere antalet anställda, vilket ger sämre rådgivning och recepthantering!

De privata apotekskedjorna sätter dessutom tidsgränser för hur länge en receptkund får expedieras parallellt med att expediterna uppmanas till merförsäljning av egenvårdsprodukter vid just receptexpediering! Snacka om motsägelsefullt!

Vi ser samma tendenser av kostnadseffektiviseringar inom vård och omsorg! Den senaste tidens nedläggningar inom friskolesektorn visar även det att vinstkraven från de privata ägarna verkligen är en fara för patienter, kunder och elever!

Vinster går före kvalitet! Förlorarna blir alltid slutkund oavsett vilket välfärdsområde det handlar om! Ägarna klarar sig alltid och även om man går i konkurs skålar man i dyra viner och hävdar:

Because I’m worth it!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.