MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Vem bör ta över efter AKB?

Posted on

Det blir onekligen intressant att följa moderaternas tuffa jobb att ta fram en ny partiledare och ersättare för Anna Kinberg Batra. Mindre än ett år före valet i september 2018 ska denna person skapa lugn och stabilitet i ett parti som det gungat rejält om under en längre tid och där opinionssiffrorna rasat bara det sista halvåret!

De två som nämns som mest troliga att ta över är Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. I den interna kritiken som till slut fick AKB att välja att avgå fanns också kritik mot hela den moderata ledningen och det ställdes även krav från vissa att hela partiledningen skulle ställa sina platser till förfogande.

En av de starkaste kritikerna är förre försvarsministern Mikael Odenberg, som själv i media utpekas som en möjlig kandidat att kunna axla partiledarrollen. Odenberg har varit mycket tydlig med att han inte anser att moderaternas partikris enbart kan lastas en person utan menar att hela toppskiktet bär ansvaret.

I den kritiken pekar han också ut just Kristersson och Svantesson tillsammans med Tomas Tobé och ”andra som ingått i partiledningen”. Tobé har ju nyligen petats som partisekreterare snett nedåt till att bli försvarspolitisk talesperson.

I början av augusti skrev jag ett blogginlägg där jag menade att Tobé under en relativt lång period haft ett politiskt självskadebeteende. Det blev därför ganska intressant när AKB i sitt besked om sin avgång använde precis samma begrepp när hon menade att ”det är för många moderater som ägnar sig åt det som bara kan beskrivas som självskadebeteende”! Senare under pressträffen utvecklade hon det med att det gällde hela moderata partiet!

Frågan är om Odenberg är en av de moderater som AKB syftade på och om det är en strategi han har för att själv tillskansa sig en mer framskjuten position i partiet, som kan leda till att han blir valberedningens kandidat!?

Han är otroligt tuff i sin kritik mot hur partiet har agerat och styrts under innevarande mandatperiod och uttrycker sig i termer som ”vilset, fladdrat planlöst mellan olika ställningstaganden, visat påfallande dåligt parlamentariskt handlag och oskickligt hanterat de politiska realiteterna”!

Odenberg nämner inte helt oväntat flörten med Sverigedemokraterna som en bidragande faktor till den interna krisen. Han menar också att den senaste tidens hot om misstroendeförklaringar mot olika ministrar använts på ett felaktigt sätt i det politiska maktspelet och går så långt som att säga att det är ”långt ifrån det statsmannamässiga”.

Oavsett om detta är en aktiv strategi från Mikael Odenberg eller inte så kan det ju ändå finnas en hel del substans i hans krav på att Kristersson och Svantesson också borde lämna sina uppdrag. De har ju trots allt varit, och är fortfarande, en del av partiledningen och kanske varit de två som stått Anna Kinberg Batra närmast!

Om någon av dessa två efterträder AKB är ju risken ganska överhängande att partiet kommer att fortsätta i samma spår och inte ändrar färdriktning så som kritikerna önskar. Och det är nog som AKB sa på pressträffen:

Det här betyder inte att moderaternas problem är lösta. Tvärtom… De handlar inte om en enda person.

Som sagt – det blir onekligen intressant att följa moderaternas tuffa jobb att ta fram en ny partiledare…

/Matz

2 thoughts on “Vem bör ta över efter AKB?

 • Percy Westerlund 2 september, 2017 at 18:13
  Reply

  Jobbet att utse ny moderatledare var ju inte så tufft, gick faktiskt mycket lätt! Betydligt tuffare för Löfven att ta sig ur det politiska ormbo som skandalen kring Transportstyrelsen utvecklats till. Skall verkligen bli intressant att se hur det slutar!

  • Matz Keijser 3 september, 2017 at 23:25
   Reply

   Det verkar som du redan bestämt dig, Percy. Jag trodde det var extrastämman i oktober som avgör vem som ska efterträda AKB och att det går att nominera fram till 11 september, men jag kanske har missat något?

   Antar att det är Kristersson du hänvisar till som ny moderatledare. Frågan är om ni i så fall gör rätt val? Utifrån känns det lite som mer av samma sak som det var med AKB. Han var ju dessutom en av hennes närmaste medarbetare i partitoppen. Kommer han att kunna tillföra det som stora delar av ert parti efterfrågar?

   När han tillträdde som er ekonomisk-politiska talesperson var ju media dessutom rätt hårda mot honom och hans politiska CV, med kontroversiella uttalanden och Kina-resor mm. Tror han kan få det tufft igen.

   Personligen tror jag Odenberg skulle vara en frisk fläkt både för moderaterna och för det politiska klimatet generellt! Han verkar vara prestigelös och orädd!

   Ja, jag håller med om att det som hänt kring Transportstyrelsen blivit ett riktigt ormbo, så det är väl bra att KU reder ut vad som egentligen skett. Just nu är det många som spekulerar och beskyller den ena efter den andra utan att ha alla fakta kring vad som faktiskt hänt. Låter vi nu utredningen ha sin gilla gång kommer förhoppningsvis hela soppan att få ett slut och ansvar utkrävas av de som är berörda.

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.