MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

2,7 miljarder till välfärden!

Posted on

Nu har jag lyssnat till liberalernas partiledare Jan Björklund debattera höjd inkomstskatt. Björklund räknar upp ett antal yrkesgrupper – barnmorskor, specialistsjuksköterskor, förskolechefer och förstalärare – och menar att detta är kvinnodominerade akademikergrupper. Så långt är det rätt!

Vidare menade Björklund, vid statsministerns frågestund den 30/3, att ”om det här hade gällt grupper som var anslutna till LO hade de här skattereglerna ändrats för länge sen, men så är det inte. Det här är kvinnodominerade akademikergrupper som drabbas och då är det inte lika intressant.

Jag brukar ju inte hävda att Jan Björklund är den logiska tankens budbärare – och så inte heller denna gång! För det första handlar det om att du måste komma upp i en lönenivå på 38.200 kronor/månad (runt 450.000 kr/år) innan marginalskatten blir gällande.

Jan Björklund får gärna berätta vilka LO-grupper som ens kommer i närheten av den lönenivån!

Det är ganska genomskinligt att Björklunds uttalande inte är annat än populism, där han försöker ta billiga politiska poäng i förhoppning om att vinna stöd bland kvinnliga akademiker. De som generellt sett tjänar mest i vårt land är män och de kommer att ”drabbas” (för att använda en Björklundsk retorik).

Det är också intressant att Björklund nu, till skillnad från inför valen 2006 och 2010, säger sig värna kvinnliga akademiker. handlade det om att värna dem som tjänade minst – kvinnodominerade LO-grupper med de lägsta lönerna! Dem har liberalledaren tydligen helt tappat intresset för nu!

Det här handlar om ca 2% av arbetsmarknaden som kommer att få en höjd marginalskatt – ungefär 100.000 personer. Ser man på hur skatten kommer att slå i kronor blir den lägsta höjningen ca 2 kronor och den högsta runt 200 kronor!

Totalt kommer skattehöjningarna att ge 2,7 miljarder mer i statskassan. 2,7 miljarder som vi kan lägga på att utveckla och förbättra den gemensamma välfärden – skola, vård och omsorg – och på att minska klyftorna i samhället!

Jag tror att de allra flesta av dem som Jan Björklund räknar upp – barnmorskorna, specialistsjuksköterskorna, förskolecheferna och förstalärarna, som dessutom är viktiga pusselbitar i den gemensamma välfärden – faktiskt är beredda att bidra till samhällsbygget!

/Matz

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.