MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

59,4% säger emot Roger Pettersson

Posted on

Enköping är faktiskt en borgerligt röstande kommun, oavsett vad du som läser detta tycker om det” skriver Roger Pettersson på ledarsidan i dagens EP.

Vi som läser den gode Petterssons krönikor varje lördag vet att han med mer som regel än undantag generaliserar kring olika saker och så även denna gång. Men idag var det nästan som att delar av hans krönika påminde om hur vi hört SD resonera att ”nästan var 5:e väljare har lagt sin röst på SD och därför måste vi få inflytande”, men faktum är ju att drygt 80% har röstat på något annat parti!

Låt oss börja med det preliminära valresultatet i Enköping från valnatten förra söndagen. Tittar man på den samlade borgerligheten M, C, L och KD har där fått 40,6% av rösterna. Med andra ord är det 59,4% av väljarna som röstade i Enköping som valde något helt annat än ett traditionellt borgerligt parti!

Det nuvarande styret i Enköping – Socialdemokraterna och Nystart Enköping (som Petterson själv benämner som opolitiskt) – har tillsammans fått 34,8%, vilket är 5,8 procentenheter mindre än allianspartierna. Jo, det är färre antal röster och att borgarna fick fler, men det bekräftar knappast Petterssons tes.

EP själva publicerade i veckan en artikel som gjorde en kort redovisning av valresultatet med rubriken ”S är störst i 14 av 22 valdistrikt”! Det innebär att Socialdemokraterna som enskilt parti är störst i 63,6% av kommunens valdistrikt. Även totalt sett är S alltså största parti i Enköpings kommun! (Ett litet tips till Roger Pettersson att använda EP som källa)

Att Enköping historiskt sett är ett starkt centerfäste är inte okänt. C har däremot genom åren backat successivt och den tidigare storhetstiden måste ändå ses som ett minne blott, även om de i det här valet går framåt med 2,56 procentenheter och ser ut att landa på strax under 9%.

M, C, L och återvändaren KD hade höga förhoppningar om att kunna bilda en stark majoritet i Enköping, men väljarna var av en annan uppfattning. De fyra partierna når alltså knappt över 40%.

Även vi Socialdemokrater backar och självfallet är det en stor besvikelse. Ändå ser vi att vi som enskilt parti har det största stödet i kommunen och det är vi både stolta och tacksamma över.

Nu räcker inte det för att bilda en egen majoritet och därför pågår nu samtal i olika former och med olika partier. Vi vill självklart som största parti i Enköping vara med och ta ansvar för Enköpings framtid.

Roger Pettersson menar i sin krönika att det skulle vara fullt naturligt att allianspartierna tillsammans med NE bildar en majoritet. Så skulle det mycket väl kunna bli och att det skulle innebära att inte mindre än fem partier ska kompromissa och komma överens för att kunna fatta beslut.

Vi har under innevarande mandatperiod vid ett flertal tillfällen sett hur M och C i sina oppositionsroller haft svårt att komma överens och det lär ju inte bli lättare när man kan komma att behöva jämka med ytterligare tre partier.

Vad det här valresultatet kommer att utmynna i kan vi i dagsläget bara spekulera kring och vi lär nog få vänta ytterligare någon vecka eller två innan vi vet var det landar.

Men en sak vet vi – borgerligheten har 40,6% av väljarnas stöd. Övriga 59,4% röstade på något annat. Att då, som Roger Pettersson, påstå att ”Enköping är en borgerligt röstande kommun” är inte bara grovt generaliserande utan också helt felaktigt – vad än Pettersson (om han nu läser detta) tycker om det!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.