MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

AKB skjuter sig själv i foten!

Posted on

Sent igår kväll efter att ha läst en intressant debattartikel i DN skrev jag följande på min politiska Facebook-sida:

Det är inte enbart inom alliansen det är splittring. Nu kommer även skarp kritik inom moderaterna genom förra försvarsministern Mikael Odenberg som ger sin partiledare en ordentlig känga på DN-debatt.

Han kallar SD:s ekonomiska politik för ”ett skämt” och att de inte ”är något att hålla i handen” när viktiga beslut för Sverige ska fattas!

AKB har försatt både sig själv och partiet i en situation där förtroendekapitalet från såväl medlemmar som väljare sjunker för varje dag hon står fast vid att aktivt förhandla med SD!

Nu ställer sig ytterligare tunga moderatnamn bakom Mikael Odenbergs analys av det Anna Kinberg Batra gett sig in på.

Tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin menar att Odenberg ”öppnar Pandoras ask och släpper ut en enorm elefant i det politiska rummet”.

Gunilla Carlsson, före detta biståndsminister, hyllar Odenbergs debattartikel och kallar den för ”välskriven”! Den tidigare försvars- och handelsministern Sten Tolgfors ifrågasätter även han AKB:s strategi och formulerar även ytterligare frågeställningar kring detta:

Är avgränsat samarbete med SD möjligt? Är det önskvärt? Påverkar man varandra vid samarbete? Påverkas det politiska klimatet av detta? Går det att räkna med att få stöd utan att ge det SD önskar? Är detta i så fall bättre eller sämre än blocköverskridande samverkan?

Lokalt i Enköping har vi sett hur moderater med öppna armar, snarare än hjärtan, välkomnat AKB:s kliv åt höger och svalt argumentationen med hull och hår! Oppositionsrådet Ingvar Smedlund gjorde ett tappert försök att i en insändare försvara sin partiledares uttalande, men lyckades snarare krångla till mer än att räta ut frågetecknen.

Riksdagsledamoten Jessika Roswall kallade på sin blogg Anna Kinberg Batras plötsliga helomvändning för ”ett bra och nödvändigt beslut”!

Nu visar det sig som sagt att det finns en rejäl splittring inom de Nya Moderaterna där de något äldre tenderar att ifrågasätta partiledarens till synes helt oförankrade beslut. Att ungmoderaterna (MUF) välkomnar en skarpare vridning åt höger är väl kanske inte helt oväntat, men det är ju inte partiets starkaste väljargrupp.

De avhopp vi sett redan nu där medlemmar väljer något av de mer liberala allianspartierna är en signal om att moderaterna riskerar att få ett minskat väljarstöd inför nästa val – och att man då står inför faktum att behöva välja en ny partiledare!

Anna Kinberg Batra låter idag, efter sina partikamraters kritik, genom sin presschef meddela följande:

Jag vill hålla ihop alliansen även efter valet och då är Moderaterna beredda att ta ansvar.

Med den högervridning hon nu står för visar hon på allt annat än ansvarstagande. Problemet för henne är inte bara att hon får kritik internt och dessutom skapat en avgrundsdjup spricka inom alliansen. För skulle hon nu göra en pudel och ytterligare en helomvändning i ett försök att rädda allianssamarbetet skulle det skapa en förtroendekris för henne som ledare – både inom partiet och som potentiell statsministerkandidat!

Anna Kinberg Batra sköt från höften, men fick aldrig ur pistolen hur hölstret. Nu lever hon med ett hål i foten som med största sannolikhet aldrig kommer att läka! Närmare ett politiskt självmord än så kan man nog inte komma!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.