MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Anfall är bästa försvar – eller?

Posted on

EP_lopI fredags förra veckan berättade EP om att en ny kommunalrådssekreterare anställts i kommunen. Den tidigare sekreteraren ska enligt uppgift från Anna Wiklund (m) ha haft samarbetsproblem. Det EP menade i sin artikel var att det känns märkligt att man tillsätter en ny tjänst för en kostnad av 500.000 kr/år på kommunstyrelsekontoret samtidigt som andra förvaltningar går med underskott och tvingas dra ner på tjänster. En synnerligen adekvat frågeställning och av stort allmänintresse!

I dagens EP går moderaterna Percy Westerlund, ordförande för m i Enköping, och Bengt-Åke Gelin, ledamot i kommunstyrelsen, i försvarsställning och ifrågasätter i sin tur de två artikelförfattarna Kjell Sjöberg och Anette Östlunds journalistiska kompetens.

Förstasidan mer än antydde att här pågick en ohämmad personalexpansion.” skriver de två moderaterna i sin insändare och hänvisar till att EP just på förstasidan pekar på att den nya tjänsten kostar en halv miljon kronor och samtidigt drar parallellen med att andra förvaltningar tvingas till neddragningar! Ordvalet ”ohämmad personalexpansion” är inget som nämns i artikeln utan är en retorisk taktik från de två moderaterna att svartmåla den journalistiska granskningen!

Jag blir kanske inte helt förvånad till moderaternas försvarstal. Så brukar det se ut när deras agerande ifrågasätts. Men faktum kvarstår – det har anställts en ny sekreterare och den förra finns kvar i sin anställning om dock med andra arbetsuppgifter. Vore det inte mer rakryggat att bara erkänna att så är fallet?

Många av EPs läsare hajade säkert till när de såg tidningens förstasida i fredags.” skriver Westerlund och Gelin vidare. Ja, det tror jag också! Men inte tror jag det berodde på att EP skulle fara med osanning utan snarare att den politiska ledningen med Anna Wiklund i spetsen valt denna lösning!

Att sen EP:s chefredaktör Roger Pettersson i sin ledare i lördagens tidning avslutade med ”Kanske inte så smart att skära ner på skolor, men öka på egna sekreterare när det är valår.” skulle sticka extra i moderaternas ögen var väl inte heller helt oväntat. Men åter igen – sanningen kan ibland smaka bittert!

Nu får Westerlund och Gelin svar direkt på insändarsidan i EP av just Anette Östlund och Kjell Sjöberg som avslutar sitt svar med:

Att M tar så lättvindigt på hur skattepengarna används, att de känner sig nödgade att gå till motattack på detta vis när EP berättar om det för sina läsare, säger en hel del.

Ja, jag kunde nog inte ha formulerat det bättre själv! Det klart att det är en öm tå som det trampats på och det blir speciellt märkbart när vi nu går in i valrörelsen. Den här gången var nog de två moderaterna övertygade om att anfall var bästa försvar, men hade kanske inte räknat med att motståndaren hade högkalibrig ammunition kvar!

Att media kommer att granska de politiska partierna hårdare de kommande månaderna fram till valet är oundvikligt och det ska de också göra! Men att då försöka sopa saker under mattan är nog inte den bästa strategin! Risken är överhängande att det enbart kommer att uppfattas som pinsamt!

Värt att poängtera i denna fråga är att Helena Proos fortfarande använder sig av den ursprungliga sekreterarens fortsatta tjänster!

/Matz

8 thoughts on “Anfall är bästa försvar – eller?

 • Erik Göthberg 30 januari, 2014 at 12:23
  Reply

  Det var glädjande att EP gav ett så ”tufft” svar, men det är min känsla att EP har blivit mer kritiska och grandskande av politiker och myndigheter, vilket jag tycker är bra och en lokaltidnings uppgift.

  • Matz Keijser 30 januari, 2014 at 13:52
   Reply

   Jag håller med, Erik! Det har blivit en tuffare bevakning av politiken, vilket jag precis som du välkomnar!

   Det är bra att det sätts kritiska ögon på det som händer i vår kommun och att kommunmedborgarna blir varse om vad som pågår.

   /Matz

 • Johan Öberg 31 januari, 2014 at 10:31
  Reply

  Ser E-Ps artikel som rent nonsens. Enköpings Kommun rekryterar ständigt ny personal. Bara att besöka http://www.enkoping.se på Lediga tjäster så ser man detta. Att de anställer en sekreterare ter sig naturligt, för är alternativet att kommunalråden ska sitta och utföra admininstrativa uppgifter istället för att vara ute i verksamheterna samt representera Enköpings Kommun på regional- och riksnivå är mitt val enkelt. Men i en (S)-värld är det tydligen så att ett kommunalråd ska sitta på sitt kontor och pyssla med det som en sekreterare kan utföra. Då tycker ni säkert att en läkare inte ska ha en läkarsekreterare utan det är bättre att läkaren sitter och skriver journaler istället för att träffa patienter?

  • Matz Keijser 31 januari, 2014 at 20:01
   Reply

   Grattis Johan! Du lyckades igen – att lägga ord i min mun. Peka gärna på var i mitt inlägg jag säger att kommunalråden (eller läkare) inte ska ha en sekreterare.

   Precis som du säger är det viktigt att det blir en administrativ avlastning på deras fullspäckade scheman och där fyller en politisk sekreterare en viktig funktion.

   Det som var kontentan av mitt inlägg och EP-artikeln var att den ursprungliga sekreteraren finns kvar i organisationen och ändå väljer man att anställa ytterligare en. Det går inte att komma ifrån att det är en kostnadsökning med 500.000 kr/år. Det du kallar nonsens!

   Detta görs också samtidigt som andra förvaltningar går med underskott och tvingas till neddragningar. Till exempel skolan där ett stort antal lärare kommer att få lämna sina tjänster.

   /Matz

 • Percy Westerlund 31 januari, 2014 at 16:15
  Reply

  E-P väljer i sitt svar att byta ämne, vilket är förståeligt. Nu ägnar de sig åt en utläggning om hur många timmar kommunalråden betjänas av den nya sekreteraren jämfört med den förra. I den ursprungliga artikeln var poängen att ksk anställt ”ytterligare” en sekreterare, vilket inte stämde.
  Än mer märklig är E-P:s antydan att kommunalråden, till skillnad från ksk:s tjänstemän, inte skulle ha till uppgift att tjäna medborgarna..

  Att de två berörda journalisterna skulle inta en defensiv hållning är kanske inte mer konstigt än att du, Matz, kopplar på den politiska autopiloten. Deras kollega Bengt Johansson tog dock bladet från munnen på tidningens sista sida i tisdags…

  • Matz Keijser 31 januari, 2014 at 20:36
   Reply

   Ja, helt uppenbart är det så att man kan se olika på saker och ting. Men att ni håller fast vid att förneka att det anställts ytterligare en politisk sekreterare förvånar mig.

   Helena Proos nyttjar fortfarande den ursprungliga sekreterarens tjänster medan Anna Wiklund och Kenneth Löthegård valt att använda sig av en annan.

   Jag vet inte, Percy, men hur jag än vrider och vänder på det så får jag det till två sekreterare! Då borde det rimligtvis ha anställts ytterligare en sekreterare!?

   Jag tycker inte att Anette Östlund och Kjell Sjöberg intog en speciellt defensiv hållning. De pekar på ett faktum, som däremot du och Bengt-Åke Gelin verkar blunda för!

   Det Bengt Johansson påpekar är att antalet sekreterartimmar inte ökat, vilket mycket väl kan stämma. Han inleder också det lilla stycket med:
   ”Ja, två kommunalråd har fått en ny sekreterare.”
   Och avsluter med:
   ”S-kommunalrådet Helena Proos berörs inte alls av förändringarna.”

   Även när jag läser Bengts lilla notis konstaterar jag fortfarande att:

   1+1=2

   /Matz

 • Percy Westerlund 31 januari, 2014 at 23:23
  Reply

  Din aritmetik stämmer inte Matz. Eller rättare sagt, dina försök att försvara E-Ps undanflykter är inte särskilt trovärdiga. Som du mycket riktigt påpekar gjorde Bengt J en poäng av att antalet sekreterartimmar inte hade ökat, dessutom betecknade han artikeln som missvisande. Men i gårdagens E-P hävdade Östlund/Sjöberg att det var just det ökade antalet sekreterartimmar som var poängen med deras artikel! Något som nog väldigt få läsare uppfattade och tydligen inte heller du, eftersom du tycker att Johanssons tillrättaläggande mycket väl kan stämma.
  Den tidigare sekreteraren har fyllt vakanser som uppstått i ksk. Självfallet har ytterligare en sekreterare anställts, men det var ju inte det som var E-Ps poäng. Man anspelade på att ytterligare en tjänst tillskapats samtidigt som andra nämnder fick skära ned. Detta är, som du säkert vet, felaktigt. Tvärtom, ksk har skurit ned antalet tjänster.
  E-Ps huvudargument i version 2 tycks vara att sekreteraren nu ägnar mer tid åt kommunalråden än tidigare, vilket uppges stjäla tid från ”uppgifter som kommer medborgarna till del”. Underförstått att kommunalrådens arbete inte har något med medborgarnas intressefrågor att göra. Är det ett rimligt synsätt?
  Avslutningsvis tycker jag det är intressant att E-P i sitt svar betecknar vårt inlägg som en motattack. Det måste ju innebära att man själv ser den kritiserade artikeln som en attack. På nyhetsplats…

  Trevlig helg!
  Percy

  • Matz Keijser 1 februari, 2014 at 11:38
   Reply

   Nu anser jag att det blev dubbelfel i din kommentar, Percy!

   1. Jag har inga som helst problem med mina matematiska kunskaper.
   2. Jag har aldrig hävdat att jag ”försvarar” EP och det du kallar deras ”undanflykter”. Det klarar de av alldeles utmärkt själva, vilket också bevisas i dagens EP när Roger Pettersson skriver:

   Att politiker kräver att en chefredaktör ska be om ursäkt för sina åsikter som denne har skrivit på tidningens ledarsida är minst sagt en originell syn på yttrandefriheten och åsiktsfriheten i ett demokratiskt land. Särskilt när det är valår.
   Kanske inte så smart, men vad vet jag.

   Sen kommer näste dubbelfel. 1. Det handlar inte om antalet sekreterartimmar som du vill få det till – och 2. jodå, jag uppfattade allt det som stod i EP:s svar.

   Det handlar om att Anna Wiklund hade samarbetssvårigheter med den ursprungliga sekreteraren. Då tog man in ytterligare en sekreterare via ett bemanningsföretag och som nu alltså anställts av ksk. Samtidigt med detta fick den första sekreteraren andra arbetsuppgifter, men fortsatte att serva Helena Proos som sekreterare. Alltså finns nu två personer på ksk med sekreterarfunktioner!

   Ditt sätt att tolka och läsa mellan raderna säger kanske mer om vilken öm tå detta är för m. Det är väl självklart att om man minskar antalet tjänster på ksk minskar också medborgarnyttan. Det är däremot ingen som ifrågasatt huruvida kommunalrådens arbete är till nytta för medborgarna eller inte! Det är ju din egen något naiva tolkning.

   Ja, det är ju helt uppenbart att ni moderater uppfattat kritiken kring det som hänt med dubbla sekreterare som en attack. Det blev väldigt tydligt i er insändare i EP. Hade det här inte varit något problem för er är jag övertygad om att ni inte gått till motangrepp med näbbar och klor på det vis ni nu gjort!

   Trevlig helg!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.