MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Är Alliansen död?

Posted on

Jag vet ärligt talat inte hur mer tydlig liberalernas partiledare Jan Björklund förväntar sig att moderaledaren Anna Kinberg Batra ska vara. I en intervju idag förklarade AKB att moderaterna kommer att förhandla med SD ”i enstaka frågor där det finns möjlighet att komma överens”!

Björklund menar att nuläget är ”rätt oklart”! Personligen tycker jag att moderatledaren redan tidigare var tydlig med att man nu öppnar upp för förhandlingar med SD och dagens uttalande gjorde ju inte saken mindre tydlig – tvärtom!

De senaste dagarna har ju inte varit Alliansens bästa vecka” säger Björklund i en intervju med Aftonbladet. Det måste väl ändå vara ett understatement! Moderaterna som under 10 års tid sagt att man inte kan tänka sig ett aktivt samarbete med SD gör en kovändning utan dess like.

Björklund säger i samma andetag att han tror på Alliansen, men menar att ”det inte går att förhandla med två olika parter om samma frågor”! Han går som katten kring het gröt på frågorna kring hur liberalerna kommer att agera om så blir fallet och upprepar likt en talande papegoja att han ”tror på Alliansen”.

Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson sa följande idag i Ekot:

Antingen så pratar de med oss eller så pratar de med SD. Vi vill fortsätta allianssamarbetet. Men Moderaterna måste välja.

Helt uppenbart är att moderaterna redan har gjort sitt val och nu återstår att se om centern står för det de säger. I så fall är Alliansen ett minne blott!

Det bekräftas också av kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor som ”framhåller att hon för KD:s del inte ser det som möjligt för Moderaterna och KD att på tu man hand samtala eller förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott, för att driva igenom Alliansens politik”.

Med tanke på både liberalernas och centerns utspel idag borde nog Bush Thors fundera på om det inte är just det faktum dessa två partier står inför. Båda partierna är ju inte främmande för att driva ren högerpolitik, som dessvärre tenderar att gå allt längre ut på högerkanten om man ska förhandla med och aktivt söka stöd av SD!

Härom dagen ställde jag en fråga på Facebook om vi kan förvänta oss om moderaterna kommer att följa moderpartiets linje även lokalt i Enköping. Något konkret svar har jag ännu inte fått!

Visserligen har riksdagsledamoten Jessika Roswall på sin blogg uttryck sitt stöd för sin partiledares utspel, men jag tycker det kan vara intressant för väljarna att få veta var de moderata Enköpingspolitikerna står i frågan och hur vi kan förvänta oss att de kommer att agera framöver och inför valet 2018!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.