MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ardalan inspirerade på årsmöte

Posted on

Gårdagen tillbringades med ett stort antal partikamrater på ”högkvarteret” på Östra Järnvägsgatan där Enköpings Arbetarekommun höll sitt årsmöte. Förutom sedvanliga årsmötespunkter hölls två högintressanta anförande.

Det ena av Jesper Englundh, som kommer att åka som vår representant till partikongressen i Göteborg 3-7 april. Det står helt klart att Jesper är taggad och laddad inför sitt kommande uppdrag och som vanligt utstrålade han engagemang och politisk vilja! Lycka till, Jesper!

Den andra föredragshållaren var vår senaste riksdagsledamot, som kliver på sitt nya uppdrag den 15 april – Ardalan Shekarabi! Det är alltid lika inspirerande att få lyssna till honom och det är något i hans sätt att förmedla sitt budskap som gör att man känner sig än mer motiverad att jobba politiskt!

Den här gången berättade Ardalan bland annat om ett besök i Finland där han träffade representanter för både politiken och näringslivet. Under de diskussioner som hölls nämndes aldrig arbetslösheten som i Finland precis som i Sverige ligger någonstans mellan 8-10%! Tills sist kunde han inte låta bli att fråga hur man såg på de höga arbetslöshetssiffrorna.

I Finland ser man inte den höga arbetslösheten längre som en politisk fråga och inte heller som ett samhällsproblem. Man lägger istället över hela ansvaret och skulden till sin situation på den enskilde. Ardalan hissade en varningsflagga för att även Sverige är på väg att anamma den attityden.

Man ställer grupper mot varandra” fortsatte han och tog som exempel att apotekskedjor nu börjar lägga ner sina apotek. I Ardalans eget gamla hemlän drabbas människor och bland annat i Ljusdal stänger nu apoteket, vilket får till följd att man måste åka flera mil för att få sin medicin!

Men i Uppsala har det öppnat sju nya apotek” är argument som kommer från representanter för alliansen. Underförstått att ”skit i dem och se till det du har”! Det finns ett medvetet arbete för att egoismen och narcisism ska rota sig i vårt samhälle!

Ardalan lyfte också frågan om den alltmer ökande rasismen och främlingsfientligheten. Denna gång tog han som exempel en händelse från Gävle där två ambulansförare vägrade köra en flyktingpojke, som hoppat ut genom ett fönster, till akuten. Ambulansförarna hade dessförinnan sagt: ”Låt honom hoppa, det är ju ändå bara en flykting!

Det är en skrämmande attitydförändring vi ser i samhället där rasismen får ett allt starkare fotfäste. Saken blir inte heller bättre av att vi har en moderat migrationsminister som genom sina uttalanden på något sätt sanktionerar främlingsfientlighet och rasism.

Att sedan moderatledaren Fredrik Reinfeldt, trots att han inför media hytte med pekfingret, ändå accepterar Tobias Billströms uttalanden och låter honom sitta kvar som migrationsminister tyder också på att man inom moderaterna har gjort ett tydligt ställningstagande och visat var på högerskalan man egentligen står! Det är skrämmande!

Återigen – man ställer grupper mot varandra! Vi kan inte låta denna attitydförändring få fortsätta i Sverige. Vi måste lära av historien och förstå vilka oerhörda konsekvenser det kan bli om man inte motarbetar rasism och främlingsfientlighet.

Vi måste få tillbaka tron på alla människors lika värde, frihet och solidaritet. Vi måste bygga vidare på ett samhälle där alla kan ha en tro på framtiden. Ett samhälle utan egoism!

Det är hög tid för ett regimskifte och en Socialdemokratisk regering!

/Matz

/Matz

5 thoughts on “Ardalan inspirerade på årsmöte

 • Percy Westerlund 24 mars, 2013 at 14:13
  Reply

  Så skönt, Mats, att få klarlagt var det moraliska ansvaret ligger för arbetslöshet, vardagsrasism och apoteksnedläggelser! Självfallet hos den ”moderatledda alliansregeringen”, som det brukar heta. Måste kännas befriande att få utstöta dessa självbelåtna brösttoner! Billströms olyckliga formuleringar är, får vi veta, en indikation på var på högerskalan moderaterna står. Långt bortom den demokratiska skalan, får man förmoda. Och vad skrämmande att höra hur illa det är i Finland! Man får väl bara hoppas att de socialdemokratiska ministrarna där inte bär något ansvar för eländet…
  Allvarligt talat, Matz, jag tycker du kommer bättre till din rätt när du inte försöker uppträda som Den Höga Moralens väktare. De flesta partier och politiker har nog en förbättringspotential vad gäller moralen, och det skall självfallet påpekas. Dock utan bombastiska (ursäkta uttrycket) överdrifter.

  • Matz Keijser 24 mars, 2013 at 17:39
   Reply

   Nej, Percy, jag skyller inte vardagsrasismen på den moderatledda regeringen. Däremot är det uppseendeväckande att migrationsministern lyckas undkomma med ett ”gult kort” från partiledare Reinfeldt. I vilken annan regering som helst hade han fått livstids utvisning! Att Billström får fortsätta med sina snedsprång gång efter annan står ju för någonting, det måste du ändå hålla med om.

   När till och med SD kräver nolltolerans och rensar ut i partiet blir det märkligt när det ledande regeringspartiet blir allt mer tillåtande!

   Redan innan avregleringen av apoteksmonopolet varnade vi från Socialdemokratiskt håll för risken för att överetableringar skulle leda till de konsekvenser vi ser idag, nämligen att mindre kommuner blir apotekslösa. Så ja – det är till följd av den moderatledda regeringens politik som vi nu ser våra farhågor besannas!

   När det gäller arbetslösheten står det ju också helt klart att den moderatledda regeringens jobbpolitik de senaste dryga 6 åren inte lyckats nå upp till det man lovade i valrörelserna 2006 eller 2010!

   Ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka och låg i februari i år på 26,4% och har sedan slutet av förra året ökat med 3,1%!

   Drygt var fjärde ungdom under 25 år är utan arbete och det trots att fler än någonsin studerar på högskola och därför inte räknas som arbetslösa! Så ser resultatet ut efter arbetarpartiet moderaternas insatser!

   Arbetslösheten ser ut som den gör, apotekskedjor börja lägga ner sina apotek och vi har en moderatledd regering. Det förvånar mig att du reagerar så stark på detta, Percy.

   Det är väl inget konstigt med att moderaterna och dess stödpartier ska stå för den politik man för – eller?

   När det gäller Finland är det ju självklart så att det är de styrande som måste inse och ta sitt ansvar. Det är därför jag menar att vi inte får hamna i samma skygglappsmentalitet och tunnelseende i Sverige – oavsett färg på regeringen!

   Men tyvärr är jag rädd att vi är på god väg att hamna där. Därför måste vi nu dra i nödbromsen innan det är helt för sent!

   Det jag skrivit i det senaste blogginlägget är inte med ”självbelåtna brösttoner” utan snarare med en genuin oro för vad vi står inför!

   Det är inte heller några ”bombastiska överdrifter” utan snarare en beskrivning av hur det de facto ser ut!

   Avslutningsvis – jag håller med dig, Percy, om att det inom alla partier finns förbättringspotential. Det är också därför det är viktigt att peka ut konkreta områden!

   Om jag genom mitt bloggande i detta ämne gör just det och uppfattas som Den Höga Moralens Väktare må det vara hänt!

 • Percy Westerlund 24 mars, 2013 at 22:04
  Reply

  Matz,
  Jag skall inte fördjupa mig i apoteksdebatten, ej heller i sifferexercisen om arbetslöshet. På den senare punkten är det dock lite tröttsamt att s fortsätter låtsas som om man var omedveten om läget i den omvärld vi är så beroende av. Det är väl medvetenheten härom som gör att s-vännerna i Finland gör en annan bedömning. Arbetslösheten är fortfarande för hög i Sverige, men sysselsättningen är trots allt högre än tidigare trots att den sjunker i flertalet europeiska länder. Men det här kan vi säkert gräla om hur länge som helst.
  Det som främst störde mig i ditt inlägg var kommentarerna om turerna kring Billströms uttalande. Han borde ha utvisats på livstid, skriver du nu, samtidigt som du tidigare antydde att Reinfeldts accept av Billströms pudel tyder på att moderaterna placerat sig ”skrämmande” långt ut på högerkanten. Det låter som om du har naziststämpeln i högsta hugg. Man undrar om du verkligen menar vad du skriver, särskilt om man besvärat sig med att läsa eller lyssna till hela den intervju Billström gav i DN (där han efter den olyckliga hänvisningen till blonda och blåögda damer påpekade att papperslösa invandrare ofta utnyttjades av de landsmän som huserade dem). Om man därutöver betänker att Sverige under Billströms tid som migrationsminister har svarat för ett flyktingmottagande som är det tredje högsta i Europa och åtta gånger så högt som varit möjligt i det rödgröna och rika Norge, då borde även du inse att du kanske borde betänka ordens valörer.
  Med din argumentation skulle vi självfallet ha krävt Göran Perssons avgång då han för ca 15 år sedan under besök i Kina hyllade värdlandets politiska stabilitet. Det var ett korkat och ogenomtänkt ordval, men inte för ett ögonblick skulle någon sansad bedömare av den anledningen ha antytt att Person var kryptokommunist, än mindre krävt hans avgång. Till skillnad från Billström så gjorde inte Persson ens en pudel. Men det var väl kanske inte hans starka sida…

  Med detta tror jag vi har uttömt ämnet för denna gång!
  Hälsningar,
  Percy

  • Matz Keijser 25 mars, 2013 at 10:25
   Reply

   Nu är det ju inte bara begreppet ”blonda och blåögda damer” som fått mig att reagera. Billström har ett antal ”olyckliga uttalanden” i sin ryggsäck och om han ska göra en pudel för varje uttalande har han snart fått ihop till en hel kennel!

   Det finns också andra inom moderaterna som under de senaste året uttryckt sig om ”etniska svenskar mitt i livet” och att man ”måste ha en politik som svar på den oro människor känner” vad gäller flyktingar och asylsökande.

   Göran Perssons uttalande om Kina håller jag med om var otroligt korkat, det är jag den första att skriva under på. Visst kom det krav på Perssons avgång när det begav sig. Men ska vi ändå prata historia tror jag många kommer ihåg valstugereportaget från 2002.

   Nej, att gå så långt som att mena att moderater är nazister känns lite väl magstarkt. Däremot är det viktigt att vi, oavsett partitillhörighet, inte accepterar uttalanden som av allmänheten kan uppfattas som rasistiska och främlingsfientliga.

   Därför står jag fast vid att man inom det största partiet i den sittande regeringen också har ett ansvar att tydligt markera att man inte står bakom uttalande likt de som migrationsminister Billström den senaste tiden ”olyckligt” kläckt ur sig!

   /Matz

 • M backar upp Billström – även lokalt | 26 mars, 2013 at 12:15
  Reply

  […] ← Ardalan inspirerade på årsmöte […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.