MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Året som gått

Posted on

Så är då detta år snart till ända. Ett för mig personligen händelserikt år, som jag sent kommer att glömma – om ens någonsin! Jag väljer här att fokusera på två viktiga händelser detta år.

STOLT ORDFÖRANDE 1

Den 10 mars 2021 kommer jag för alltid att minnas med värme och stolthet. Enköpings Arbetarekommun höll sitt årsmöte med Helena Proos som mötesordförande. Jag har stor respekt för Helenas politiska engagemang, kunnande och retoriska förmåga. Vi jobbade nära varandra under den tid hon var vårt partis förstanamn i kommunen och jag lärde mig mycket av henne under de åren. Att just hon höll i ordförandeklubban denna dag tog jag som ett gott tecken.

Min minnesbild från årsmötet i mars är något fragmentarisk. Mötet genomfördes digitalt på grund av rådande coronarestriktioner och jag satt hemma i vardagsrumssoffan. Fjärilarna i magen flaxade obönhörligt och det kändes som en hel svärm.

Valberedningen presenterade sitt förslag till ny styrelse och snart var det dags att gå till val. Jag minns att jag höll andan när Helena slog klubban i bordet och konstaterade att medlemmarna givit mig förtroendet att axla manteln som ordförande för Enköpings Arbetarekommun.

Andningen kom igång igen och hjärtat gjorde några glädjesprång. Jag tänkte att ”nu är cirkeln sluten”. Min farfars far, Bernhard Keijser, valdes till Grillby Arbetarekommuns ordförande 1915 – 106 år tidigare – och jag hade nu alltså fått samma hedrande förtroende som han. En mäktig känsla!

De dryga nio månader som gått av mitt ordförandeskap har visserligen inneburit fler timmar politiskt arbete per vecka, men med det stöd jag har från både min familj och mina partikamrater känns det ändå bra.

Nu när vi går in i valåret 2022 kommer arbetet självklart att intensifieras än mer, men vi är många i partiet och tillsammans kommer vi att jobba stenhårt för en valseger i kommunen. För en tillsammansskapande utveckling!

STOLT ORDFÖRANDE 2

Den 24 juni fick jag nästa hedrande uppdrag – att representera Enköpings Arbetarekommun och Uppsala Partidistrikt, som ombud på partikongressen i november.

Ganska precis två månader senare gick jag och sköt gräsklipparen framför mig på vårt sommarställe i Dalarna. Jag hade radion i lurarna för att lyssna till Stefan Löfvens sommartal. När han meddelade att han tänkt avgå stannade såväl gräsklipparen och jag som tid och rum. Vad var det som hände egentligen?

Några snabba telefonsamtal ringdes till partikamrater och vi konstaterade faktum. Nu behövde vi dra igång en process för att, som alla andra arbetarekommuner, nominera en ny partiordförande.

Den 3 november intog jag min plats i plenisalen på Svenska Mässan i Göteborg. 349 ombud från hela Sverige i ett och samma rum!

Samma dag innehöll också val av ny partiordförande. Valberedningens ordförande konstaterade att samtliga arbetarekommuner i landet nominerat en och samma person – Magdalena Andersson! När klubban landade i bordet utbröt ett öronbedövande jubel, som bar Magdalena fram till podiet på scenen.

Hennes ögon lyste av stolthet när hon tog emot hyllningarna och jag kunde på något sätt känna igen den känsla hon måste haft inom sig och som jag själv hade den där fantastiska lördagen i mars. Kanske hade även Magdalena samma upplevelse av fjärilssvärmen i magen?

Torsdagen den 4 november höll hon sitt installationstal. Tydlighet, politiska vilja och ideologiska visioner präglade talet. Extra glad blev jag såklart över markeringen om att ta tillbaka välfärden och en tydlig markering gällande vinstdrivande skolföretag:

Våra skattepengar ska självklart göra största möjliga nytta. Det gör de inte i fickorna på aktieägare, riskkapitalister eller dyra konsulter. Vi har i årtionden tillåtit vår välfärd att vara en experimentverkstad.

Kongressen valde också Tobias Baudin till partisekreterare. En förlust för kommunal, men en styrka för partiet. Hans erfarenheter och kontakter från sitt tidigare uppdrag kommer att bli en tillgång för partiet. Det är också en tydlig markering att vi behöver stärka det facklig-politiska samarbetet – inte bara under valrörelsen utan generellt och över tid!

Att Stefan Löfven och Magdalena Andersson står varandra nära blev än tydligare under kongressens fem dagar. Inte minst under kongressfesten på lördagen då de höll ett gemensamt tal för middagsgästerna. Det var länge sedan jag skrattade så gott och samtidigt kände oerhörd stolthet över att få ha varit med och upplevt denna på många sätt historiska kongress.

För mig personligen är 2021 ett år som betytt oerhört mycket. Både som person och som politiskt aktiv. Jag fick förtroende som ordförande för Socialdemokraterna i Enköping – samma år som vi valde Magdalena Andersson till partiordförande och Sverige fick sin första kvinnliga statsminister. Det är i upplevelseväg svårslaget!

Fast det finns en sak som faktiskt slår allt detta. Den 16 augusti blev jag farfar till lilla Corinne!

Gott slut och Gott Nytt val-År önskar jag alla partivänner och andra som läser denna blogg.

Stolt ordförande för Socialdemokraterna i Enköping

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.