MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Årskrönika – del 2 av 4

Posted on

jbgravstenDags för andra delen av fyra av min bloggbaserade årskrönika. Idag tittar jag närmare på april till juni!

APRIL

Socialdemokraterna höll partikongress och som ombud från Enköping hade vi utsett Jesper Englundh, som inte bara var yngst i talarstolen – han var först också! Jesper har varit med i politiken ett tag nu och jag blir alltid lika fascinerad när han går upp i en talarstol. Målmedveten, påläst och har det där pedagogiska tänket för att få de som lyssnar att förstå! Nu står han på vår riksdagslista som nummer 6!!! Får han tillräckligt med kryss eller om vi gör ett kanonval tar han plats i riksdagshuset nästa mandatperiod! KRYSSA JESPER!

Nedskärningarna inom Upplevelseförvaltningen är en het potatis och engagerar många. Det som irriterar människor mest är att man från alliansens sida tar bort badvakterna i simhallen och menar att ”alla vuxna måste ta ett större ansvar”! Mona Örjes (c), ordförande för nämnden, menar att ”det faktiskt finns kommuner som inte har några badvakter alls”. Jaha!? Ska det argumentet rättfärdiga alliansens beslut och vara ett försvar om olyckan är framme? Lasse van Aller (S), andra vice ordförande i nämnden, skriver i EP och menar att det inte är rimligt att kommunmedborgarna ska behöva drabbas på grund av att vi har en politisk ledning som brister gång efter annan!

Det demonstreras utanför kommunhuset före kommunfullmäktige! I den debatt som följer på fullmäktige går Monica Avås (m), vice ordförande i nämnden, upp i talarstolen och diskuterar neddragningarna inom Kulturskolan och menar att ”när det blir besparingar flödar inspirationen”! Det var nog många som ryggade tillbaka och undrade om hon verkligen menade det hon sa – men det gjorde hon! Åter igen kom hennes patentlösning om att personalen ”måste tänka nytt och pröva nya saker”! Det stod helt klart att hon inte tagit diskussionen med personalen ute i verksamheterna och därmed inte heller förstått komplexiteten i en pedagogisk verksamhet som Kulturskolan!

Centerledaren Annie Lööf utfrågas av konstitutionsutskottet (KU) med anledning av hanteringen av allmänna handlingar till en journalist som frågade om intern representation. JO:s kritik har varit skarp, men enligt Lööf begicks inga fel. Det visar det sig dock att självaste näringsministern ljugit för KU! Förtroenderaset för Lööf och centern fortsätter!

MAJ

Traditionsenligt firas första maj med demonstrationståg genom staden. Vädrets makter är med oss och det är stor uppslutning i Skolparken! Huvudtalare är Thomas Bodström som inleder med att ställa frågan ”Vem vill ha en regeringe som har otur?” med anledning av att alliansen hela tiden skyller ifrån sig och då gärna på Socialdemokratin, men också för att de hävdar att de just har otur som alltid får regera i lågkonjunktur! Helena Proos håller ett tal där hon pekar på den moderatledda majoritetens bristande ledarskap och självklart neddragningarna inom Upplevelserförvaltningen! Jesper Englundh berättar om partikongressen och hur det var att vara partiombud. Anette Lindgren representerade LO och gav sin och LO:s syn på situationen i Sverige idag!

SIFO presenterar en ny väljarbarometer och centern lyckas få näsan ovan vattenytan och klättrar för första gången på länge över 4%. KD däremot når nytt bottenrekord och landar på 2,7% – det lägstaa resultatet på åtta år!

Ingvar Smedlund (m), som fortfarande sitter kvar som skolnämndens ordförande, fortsätter sin kamp för friskolorna och försvarar kommunens kostnader för dessa med att ”de kostnaderna skulle vi ju haft i alla fall”! Att det är skattemedel som pumpas in i friskolorna och att alla vi som inte har våra barn i dessa friskolor är med och betalar verkar inte bekomma honom. Inte heller att vinstuttagen placeras i skatteparadis! När det gäller Entréskolans etablering i Hettemarkshuset och avsaknad av skolgård menar finanskommunalrådet Anna Wiklund (m) att det är ”nära till naturen uppe på Åsen om man från skolans sida skulle vilja lägga verksamhet där”! Samtidigt debatteras överetablering av friskolor flitigt i media i och med att friskoleföretag lägger ner och går i konkurs!

JUNI

Fria Moderata Studentförbundet (FMS) ordnade, med anledning av strejken i kollektivtrafiken, ”gratisbussar” som skulle ersätta de linjer där busschaufförer var uttagna i strejk och det försvaras av såväl lokala moderata företrädare som deras kollegor i riksdagen. Det står nu helt klart att moderaterna och dess underorganisationer över huvud taget inte bryr sig om arbetarna – människorna som arbetar!

Socialdemokraterna i Enköping lanserar en idé om Kulturkollo där man ska kunna erbjuda barn och unga att prova på olika kulturella verksamheter – musik, teater, dans, drama, måla, rita! Skapande i alla dess former!

Politiken tar sommaruppehåll och laddar inför den kommande Almedalsveckan. Mer om den i nästa del av årskrönikan som alltså tar upp perioden juli till och med september!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.