MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Årskrönika del 2

Posted on

APRIL

Det tog närmare två år för den förra majoriteten att svara på min motion om tillgänglighet. Däremot tog det enbart tre månader för den nya politiska ledningen att få igång projektet att kartlägga rutnätstaden och i april gick det officiella startskottet på Enköpings muséum.

Ardalan Shekarabi, Sveriges civilminister, valdes till distriktsordförande för Socialdemokraterna i Uppsala län. Han efterträdde Agnetha Gille.

Den 12 april, lite drygt två och ett halvt år efter att jag startade upp min nuvarande blogg, kunde jag konstatera att drygt 500.000 gånger hade den blivit besökt av totalt 73.000 unika läsare.

Moderaten Mats Flodin och Miljöpartisten Tomas Rådkvist startade ett samarbete kring parkeringsfrågan. I en insändare i EP hävdade de båda att det var svårt att hitta parkering i stadens centrum samt att det både var trångt och svårframkomligt för fotgängare och cyklister. Som boende i de centrala delarna av staden kände jag inte igen mig i den beskrivningen och tydligen var det fler som tyckte den var ordentligt kryddad. EP:s chefredaktör Roger Pettersson återkom flera gånger under året i sin ledare på lördagar om hur den verkliga parkeringssituationen såg ut och konstaterade varje gång att antalet tomma parkeringsplatser inom gångavstånd till stadens torg var hundratals. Detta var ett faktum – likväl som samarbetet mellan just M och MP i allt fler frågor!

En kommunal satsning på att möta näringslivets krav och behov blev också det ett faktum i slutet av månaden när det första mötet i frågan genomfördes med föreläsare från SKL, Skatteverket och representanter från just näringslivet. Cissi Lööw höll i trådarna och detta blev också startskottet för TEAM Näringsliv i kommunen!

MAJ

1:a maj kom även i år och de som förväntade sig det traditionsenliga tåget från Stora Torget till Skolparken blev nog aningen besvikna. På grund av vädret valde de ansvariga för arrangemanget att ställa in tåget och förlägga själva mötet på Östra Järnvägsgatan. Med facit på hand hade nog tåget trots allt kunnat gå att genomföra, men valet att vara inomhus var kanske inte så dumt i alla fall. Edvin Östlund, SSU-ordförande i Enköping, och Robin Wesche, som representant för LO höll varsitt starka anföranden och det är skönt att veta att återväxten är säkrad i partiet.

En översyn av kommunfullmäktiges arbetsordning initierades av ordförande Rolf Carlsson. Detta kom att bli en het potatis då det bland annat diskuterades huruvida ersättare i fullmäktige ska ha yttranderätt eller inte. Tomas Rådkvist, som skulle visa sig bli en flitig debattör i såväl fullmäktige som i sociala media och lokalpressen under året, blev språkrör för MP som menade att Rolf Carlsson utövade härskarteknik samt att medborgarna i vår kommun saknar insikter om politiska beslutsprocesser och det politiska arbetet. I båda fallen är jag övertygad om att den gode Rådkvist var ute i ogjort väder. Det var flera från olika partier som också ansåg att Rådkvist och MP gjort en höna av en fjäder och lyft frågan till orimliga proportioner. (Det skulle också visa sig när vi senare under året fattade beslut kring frågan om fullmäktiges arbetsordning.)

JUNI

Flyktingsituationen i Europa blev allt svårare. Under sista kommunfullmäktige innan sommaruppehållet fattade vi beslut kring en överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare. Det rörde sig om 50 personer! Inte helt oväntat debatterade SD:s Lars Frantzén i denna fråga – en av få under året som man haft någon åsikt om eller kanske snarare att just invandringen och hur man till vilket pris som helst vill sätta stopp för den är den enda fråga SD över huvud taget bemödar sig att ha en åsikt om. Frantzén sa bland annat: ”Om jag skulle ha samma problem här i landet att det skulle vara i krig då skulle jag nog stanna och försöka försvara mitt land eller min ståndpunkt ganska mycket eller åka till ett närområde och sen åka tillbaks så fort som möjligt och inte livnära mig på det land jag bor i.” Frantzéns argumentation fick, inte heller det helt oväntat, mothugg och föll likt ett korthus ju längre debatten gick. Detta fick i sig till följd att man till ordförande från SD menade att det var ”påhopp på SD, nu får du sätta stopp för det här”. Visst är det väl ändå märkligt att man från SD gång efter annan påstår att ingen vågar ta debatten med dem och när det väl blir debatt åker offerkoftan på och man känner sig påhoppad när argumentationen faller och avsaknaden av fakta blir allt mer uppenbar!

Opinionsmätningarna duggade tätt redan under det första halvåret. Det något osäkra politiska läget med en decemberöverenskommelse som konsekvens och den allt svårare flyktingsituationen gjorde att vi till en början fick se siffrorna åka berg-och-dal-bana gång efter annan. Blocken skiftade plats och låg runt 40% vardera, men ju längre tiden gick såg vi också hur SD sög åt sig missnöjda väljare framför allt från högerflanken och ökade från mätning till mätning. Just i juni var det borgerliga blocket för första gången efter valet 2014 ändå större än det röd-gröna. Dock var KD en bra bit under 4% och FP balanserade precis på gränsen. Mellan M och S skiljde 1,1% till S fördel och MP var mindre än V.

Den lokala politiken tog ett välbehövligt sommaruppehåll för att ladda batterierna för det som komma skulle under hösten. För egen del blev det inte helt lugnt på politikfronten under sommarmånaderna, men det återkommer jag till i nästa del av årskrönikan.

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.