MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Årskrönika del 4

Posted on

OKTOBER

KD:s partiledare Ebba Busch Thor stöter på patrull inom de egna leden när Sara Skyttedal, KDU:s ordförande trots att hon är ett år äldre än partiledaren, ställer krav om att häva decemberöverenskommelsen. När partiet sedan genomför sitt riksting får Busch Thor stryka på foten medan Skyttedal öppet inför media firar med champagne! Både KD och FP kämpar för sin egen politiska överlevnad med att ligga farligt nära den berömda 4%-spärren. FP väljer att istället tro på ett namnbyte och kommer framöver att gå under namnet Liberalerna!

Simhallsfrågan går vidare under oktober månads kommunstyrelse. Oppositionsrådet Ingvar Smedlund (m) konstaterade att samtliga partier var överens om att det beslut som togs i fullmäktige senast inte håller – varken ekonomiskt eller att alla delar som var tänkta att byggas inte är möjliga att genomföra. Samtidigt presenterar moderaterna sitt budgetförslag där det går att läsa: ”De investeringar som behöver göras är dels nödvändiga reinvesteringar som t.ex. bygget av ett nytt badhus. Vi anser att det ska genomföras i enlighet med det gällande beslut som tagits i kommunfullmäktige.” Man kan inte låta bli att ställa sig frågan vad det är de egentligen vill!?

SD började inse att de inte får något inflytande i riksdagen. Därför valde de då att riksdagsledamöter uteblev från sina förtroendeuppdrag i riksdaghuset för att gå ut och kampanja! Trots att de uppbär en månadslön på minst 62.400 kronor i månaden valde de alltså att fullständigt strunta i det! Ponera att samtliga 49 SD-ledamöter väljer att kampanja en månad. Då rör det sig om 3.057.600 kronor av våra skattepengar! Det som gör mig mest orolig är känslan av att nationalistiska partier runt om i Europa mobiliserar i en tid då vi ser den största flyktingströmmen sen andra världskriget! Är det någon mer än jag som oroar sig för den utvecklingen?

Vid kommunfullmäktige denna månad beslutas om budget för 2016. Socialdemokraternas och Nystart Enköpings förslag är det som kommer att gälla och går under namnet Samhällsbygget Enköping! Själv höll jag ett 5 minuter långt anförande med fokus på kvalitetssäkring av handläggningstider och samarbete på flera olika nivåer. För just Miljö- och byggnadsnämnden finns det en bred politisk samsyn kring vad som behöver prioriteras, vilket bådar gott för det kommande året.

NOVEMBER

Anlagda bränder på flyktinganläggningar fortsätter samtidigt som hatet på sociala media eskalerar! Det kommer förslag om att åldersbestämma de ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige. Få diskuterar att dessa barn, oavsett ålder, skickats iväg av sina föräldrar för att undgå en säker död i sina hemländer.

OECD presenterar en ny konjunkturrapport. I sin analys av Sveriges utveckling de närmaste åren menar man att: ”Sveriges ekonomi väntas växa raskt med stöd av låga räntor och stigande löner, vilket kommer att lyfta konsumtionen och inflationen.  Sysselsättningen fortsätter att öka och arbetslösheten sjunker.” OECD menar att arbetslösheten 2017 beräknas ligga på 6,7%, vilket ett steg mot det Socialdemokratiska målet om Europas lägsta arbetslöshet  2020! Man menar vidare att företagens investeringar kommer öka ytterligare som svar på en ökad efterfrågan. Privatkonsumtionen får ytterligare fart och kommer öka med 2,3% 2015 och ytterligare 2,8% för respektive 2016 och 2017!

DECEMBER

Tack vare mina partikamrater Mats O Karlsson och Sune Persson får jag vetskap om mina förfäders politiska engagemang där både min farfar och farfars far suttit i stadsfullmäktige respektive landstinget. Min farfars mor visade sig ha varit Socialdemokratiska kvinnoförbundets första lokala ordförande i Grillby i början av 20-talet. Historia som skänker stolthet i S-hjärtat!

Det är turbulent inom SD både i Enköping och Håbo. Gruppledare byts ut och det ställs högre krav uppifrån att de lokala falangerna ska driva frågan hårdare om att stoppa flyktingar till vilket pris som helst. Att SD på lokal nivå är ett enfrågeparti blir också tydligt vid årets sista fullmäktige där SD återigen visar på att man totalt saknar lokal förankring och dansar helt efter partitoppens pipa – dessutom sufflerad av en distriktsrepresentant. De få gånger representater för partiet går upp i talarstolen handlar det enbart om att säga nej till exempelvis en överenskommelse att ta emot 166 ensamkommande flyktingbarn – man kallar detta för ”massinvandring”.

Så är det det politiska året 2015 passerat. Nationellt har det till största delen handlat om den svåraste flyktingsituationen sedan andra världskriget. Lokalt har det varit stort fokus på var den kommande simhallen ska placeras och om det finns tillräckligt med parkeringsplatser i centrum. Självklart har vi Socialdemokrater tillsammans med Nystart Enköping genomfört många av de saker vi gick till val på 2014 – och fler lär det bli framöver.

För mig personligen har det varit ett mycket händelserikt och spännande år i första hand vad gäller Miljö- och byggnadsnämnden, men också i de övriga förtoendeuppdrag jag har. Nu ser jag fram emot ett minst lika spännande och lärorikt 2016. Det redan väl fungerande samarbetet med Nystart Enköping ska förvaltas och byggas vidare på. Fler möten med medborgare och näringsidkare ska genomföras. Mer tid ska tillbringas på Miljö- och byggnadsförvaltningen och ute i verkligheten. Mina samtal med den mentor som i slutet av förra året till min glädje tog sig an uppdraget fortsätter. Och självklart – bloggen lever vidare!

Jag vill också passa på att tacka alla läsare som under året följt mina inlägg. Bara ett par dagar innan nyårsafton passerade bloggen 1 miljon läsningar av inte mindre än dryga 90.000 unika läsare. Jag ska försöka mig på ett nyårslöfte och det är att jag ska försöka bli lite flitigare på att skriva än vad det blev under förra året.

Gott Nytt År!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.