MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Barnfattigdom finns!

Posted on

De senaste dagarnas hetaste debattämne har, efter Uppdrag granskning, otvivelaktigt varit begreppet barnfattigdom.

Generellt tycker jag att Uppdrag granskning och Janne Josefsson & co gör ett bra jobb med att granska olika delar av vårt samhälle och dess företrädare, men den här gången kändes det som om programteamet spårade ur en del.

Josefsson hakade upp sig på att jämföra fattigdomen i Sverige med hur den ser ut i utvecklingsländer och det gör att det blir en skev syn på vad barnfattigdom är i vårt land.

Det blir ungefär som att säga att vi inte har några problem med jämställdhet i Sverige om man jämför med länder där kvinnor är förtryckta eller att vi inte har några problem med den svenska skolan om man jämför med länder där barn inte har möjlighet att gå i skola över huvud taget!

Den svenska fattigdomen måste ställas i relation till hur den generella levnadsstandarden ser ut i VÅRT land!

Ja, vi har skyddsnät i vårt land med arbetslöshets- och sjukförsäkringar samt försörjningsstöd för att människor ska ha någon form av ekonomisk trygghet. Ändå vittnar kyrkan och andra ideella organisationer om att allt fler människor ändå söker ekonomiskt stöd.

Att då påstå att det inte förekommer någon form av fattigdom är både naivt och skrämmande!

Jag betvivlar inte en sekund att Rädda Barnens siffror om att ca 250.000 barn lever i fattigdom i Sverige idag. Genom i princip hela mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat inom den pedagogiska sektorn och mött många av dessa barn genom åren!

Jag har suttit ner och pratat med de barn som Janne Josefsson aldrig fick träffa. De barn som:

 • ser till att äta sig mätta i skolan för att de inte får någon mat hemma.
 • inte har skor eller kläder för alla väder.
 • inte går på kompisars kalas för att man inte har råd med presenter.
 • sjukanmäler sig när klassen ska på skolresa.
 • inte vågar gå hem efter skolan pga av att föräldrarna missbrukar.

Om inte det är mått på fattigdom i ett av världens rikaste länder vet inte jag vad fattigdom är!

För mig handlar det inte om att barn inte kan åka på semester varje år, men att aldrig under sin barndom se något annat än lägenhetens fyra väggar på loven. Det handlar inte om att inte kunna köpa nya kläder, men att inte ens kunna vara hel och ren när man ska gå till skolan. Det handlar inte om att inte kunna köpa det senaste TV-spelet, men att varje dag behöva ljuga för sina kompisar om att man har det hemma.

Avslutningsvis måste jag hålla med Kattis Ahlström, generalsekreterare för BRIS, som menar att hur många barn det gäller egentligen är ovidkommande. Är den exakta siffran så viktig för att vi ska kunna erkänna att välfärdslandet Sverige har misslyckats och att fattigdom är ett faktum även i vårt land?

”Det räcker att ETT barn inte har mat för dagen!”

/Matz

One thought on “Barnfattigdom finns!

 • lars-Erik Johansson 21 januari, 2013 at 14:05
  Reply

  Hej.
  Håller med om mycket i ditt inlägg som är väldigt bra fomulerat. Det går inte att jämföra levnadsvillkoren i utvecklingsländer (varför heter det så?) med Sverige, men den beskrivning av svenska barn som hålögda och med trasiga kläder och liknade deras situation med barnen i u-länder var väl inte så lyckad heller från de organisationer som belystes i programmet. Svårt ämne som UG tog upp men man måste våga granska även detta område

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.