MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Barns framtid ingen marknad…

Posted on

Det är väl i sak inte så konstigt att föräldrar väljer friskolor för sina barn. För att det går helt enkelt!

Jag ska inte sticka under stol med att jag skäms över att vi Socialdemokrater var delaktiga i att just möjliggöra detta och att vi, som enda land i världen, ger förutsättningar för mer eller mindre seriösa företag att vinstoptimera sina verksamheter på bekostnad av våra barns framtid.

Jag ska inte heller sticka under stol med att jag blir riktigt förbannad (men inte förvånad) när Friskolornas Riksförbunds VD, Ulla Hamilton, inte förstår att den verksamhet hon är ansiktet utåt för bygger på skattefinansiering!

Så här skrev hon i ett Twitter-inlägg för någon månad sedan:

Ska nu gå till min vinstdrivande lokala kemtvätt (AB) och därefter handla hos min vinstdrivande affär (AB). Eller de kanske också numera ska döpas om till vinstjägare… Liksom frisören som också är AB…

Det är ingen hemlighet att Ulla Hamilton är en före detta moderat toppolitiker och därför är det inte heller svårt att dra slutsatsen att det hon förmedlar är en allmän syn hos moderata företrädare – att skolan ska ses som vilken marknad som helst!

Indirekt jämför Hamilton eleverna i skolan med smutsig tvätt på kemtvätten, varorna i butiken och håret frisören klipper. Det blir en absurd syn på vår gemensamma framtid – barnen – och skrämmande om friskolorna ställer sig bakom sin främste företrädares beskrivning.

Om inte Ulla Hamilton förstår skillnaden på hur den verksamheten, vars riksförbund hon är VD för, finansieras och hur en kemtvätt, affär eller frisör finansierar sina verksamheter kanske hon skulle överväga om hon är rätt kvinna på rätt plats.

Det är möjligt att hon ”med glimten i ögat” vill göra sig ”lustig” över debatten kring skolföretag som vinstoptimerar för att kunna blidka sina ägare, men jag kan lova att den här typen av uttalande är som att hälla bensin på brasan och förhoppningsvis blir en ögonöppnare för fler att det friskolesystem som vi har i Sverige, och som vi som sagt är ensamma om i världen, är helt galet.

Våra barn och deras framtid är inte en marknad likt vilken annan som helst! Ska det vara så jäkla svårt att förstå?

Men det är inte så konstigt att föräldrar väljer friskolor för sina barn. För att det går helt enkelt – än så länge!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.