MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Björklunds tid räknad?

Posted on

bjorklund_tva_fingrarFör dig som följer min blogg mer regelbundet kan det här blogginlägget kanske uppfattas som tjatigt. Det handlar återigen om nuvarande folkpartiledaren Jan Björklunds sätt att agera helt på egen hand och utan förankring i vare sig det egna partiet eller i verkligheten!

Det senaste, i en lång rad av märkliga utspel, handlar om att Björklund tar upp en för folkpartiet gammal tråd som för några år sedan gav stora rubriker i pressen – språkkrav för medborgarskap!

Inte nog med att han i och med detta krav spelar SD i händerna. Det är också ett bevis på att den liberala synen på invandring stärker sin ställning långt ut på högerkanten!

Nu blev det visserligen reaktioner inom partiet och till och med i partistyrelsen, men Björklund vägrar backa. När Aktuellt härom kvällen bjöd in den nuvarande partiledaren att debattera med Frida Johansson Metso från partistyrelsen, som är kritisk till Björklunds förslag, vägrade han att medverka i debatten.

Jag kan till viss del förstå honom. Internpolitiska stridigheter bör man kanske inte gå ut offentligt med, men när Johansson Metso hade fått säga sitt i Aktuellt fortsatte Björklund att försvara sina förslag. I och med det tydliggjordes ju ändå den djupa sprickan inom partiet!

Så har vi då det återkommande ämnet kring betyg i lägre åldrar. Nu har det gjorts en stor genomgång av internationell och nationell forskning om betyg som lämnats in till Skolforskningsinstitutet. Resultatet av den genomgången visar att betyg i lägre åldrar i grundskolan inte gör att eleverna blir bättre eller att kunskapsmålen nås bättre!

Detta står alltså forskning, en enad lärarkår och de två lärarförbunden bakom och har också tidigare lämnat skarp kritik mot den förre utbildningsministerns förslag. Ändå driver han frågan vidare och det finns stor risk att han tillsammans med sina allianspartier och med stöd av SD har möjlighet att få igenom förslaget i riksdagen.

Nu riktas alltså kritik mot folkpartiets nuvarande partiledare både från extern och intern håll. Det skulle förvåna mig mycket om han kommer att sitta kvar på den positionen året ut och med tanke på opinionssiffrorna har nog arbetet med att hitta en efterträdare redan påbörjats!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.