MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Bra siffror – men vi kan bättre!

Posted on

scb_maj14Så här två dagar efter EU-valet är den lokalpolitiska vardagen tillbaka och nu ligger fokus på valrörelsen inför höstens nationella val. Därför kom också SCB:s stora mätning för maj månad som ett bra opinionsläga att bygga vidare på!

Moderaterna fortsätter tappa och backar denna gång med hela 2,8%. Detta bekräftar också att deras resultat i EU-valet inte var en unik företeelse.

Även folkpartiet och kristdemokraterna backa och KD är åter igen under 4%-spärren. Centern däremot går mot alliansströmmen och ökar om än bara med 0,2% från novembermätningen.

Alliansen får tillsammans, om man räknar med KD, 36,8%. Utan KD har den kvarvarande trion 32,9%. Detta ska ställas mot Socialdemokraterna som själva når 35,3%!

MP och V landar båda på 8% och delar därmed fjärdeplatsen på listan över partiernas storleksordning. Tredje största parti är fortfarande SD, trots att de backar med 1,2% och bara är 0,1% före just MP och V. Här finns mycket att göra i valrörelsen och vi måste ta debatten med SD!

Statsvetare och andra förstå-sig-på-are menar att denna opinionsmätning var spiken i kistan för moderaterna och regeringen Reinfeldt. De hävdar att alliansens underläge med 14,7% är ointagligt.

Nu vet vi att det var ett stort överläge för de röd-gröna inför valet 2010 och alliansen lyckades mobilisera och vinna valet. Så det går med andra ord inte att luta sig tillbaka och avvakta valdagen.

Men som sagt – EU-valet är precis avklarat och nu börjar den verkliga valrörelsen inför de allmänna valen i september. Hårt arbete är det som gäller – ända in i kaklet! NUUUUU KÖR VI!

/Matz

3 thoughts on “Bra siffror – men vi kan bättre!

 • Percy Westerlund 29 maj, 2014 at 15:57
  Reply

  Du är flitig med att kommentera opinionsmätningar Matz! Men ingen mätning har hittills överträffat ert resultat från valet 2006, som då sågs som en formidabel katastrof för s. Väntar med intresse på din kommentar till den idag publicerade mätningen från Novus…
  Det är nog klokt att följa rådet från den gamle bondehövdingen Gunnar Hedlund. Att inte sälja skinnet innan björnen är skjuten.
  God middag!
  Percy

  • Matz Keijser 29 maj, 2014 at 23:20
   Reply

   Jag hoppas fortfarande på ett betydligt bättre resultat. Därav rubriken på mitt blogginlägg, Percy – vi kan bättre!

   Novus mätning var precis som du antyder ingen höjdarläsning för oss Socialdemokrater. Däremot var deras lokala mätning för Enköping för en tid sedan mycket intressant!

   Kan passa på att fråga om din syn på att partier som ligger under 4%-spärren räknas med? I Novus mätning hamnar ju centern på 3,9%.

   Rent teoretiskt skulle man kunna tänka sig att Fi skulle kunna ingå i ett rödgrönt block. Det skulle ju i så fall ge blocket 52,9% mot alliansens 38,4%. En differens på 14,5%!

   Räknar man däremot bort både Fi och centern får de rödgröna 50,8% och alliansen 34,5%, vilket ger en skillnad på 16,3%!

   Håller helt och hållet med om att det inte ska säljas något skinn förrän efter den 14 september, men vi har åtminstone lokaliserat björnen och har den på kornet!

   /Matz

 • Percy Westerlund 30 maj, 2014 at 14:34
  Reply

  Ja du Matz, det är inte lätt med opinionsmätningar. Idag kom ytterligare en mätning, den här gången var alla allianspartier över spärren. Mönstret inför tidigare val brukar ju vara att småpartierna häver sig över spärrgränsen när vi närmar oss valet. S brukar maxa ett halvår före valet för att sedan sjunka. Dagens mätning bekräftar tendensen, s är nu nästan nere på den nivå man fick i valet 2010 och som då var katastrof utan motstycke. Hur kommenterar du för övrigt att s nu har som mål att nå 35 % i höstens val, vilket är lägre än det då rekorddåliga valresultatet 2006?

  OK, jag håller med om att inte heller m har särskilt gynnsamma siffror nu, vi fick igår 24,5 % och idag var det drygt 22%. Klart sämre än vid rekordresultatet förra valet, men ändå nästan 10% bättre än partiet hade innan Fredrik Reinfeldt tog över. Vi har definitivt inte den långsiktigt negativa trend som tycks plåga s.

  Novus undersökning i Enköping var dock tveklöst positiv för s, om siffrorna bekräftas i höstens val. Men jag har ännu inte fått svar från Novus på mina frågor om hur stor andel av de tillfrågade som svarade och hur många som svarade ”vet ej”. Tystnaden gör mig lite misstänksam eftersom dessa uppgifter normalt brukar anges vid opinionsmätningar. Men förväntningarna har onekligen höjts för er del, vad som helst under 40% blir väl en besvikelse…

  Men vi är då tillbaka där vi (eller åtminstone jag) började. Man skall nog inte överdriva tolkningar av dessa mätningar, det blir så lätt önsketänkande. Den enda mätning som betyder något är den som äger rum den 14 september!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.