MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Branschstöd eller välfärd?

Posted on

Jag har lite svårt att släppa det här med den sänkta restaurangmomsen. Det har blivit några blogginlägg i ämnet och nu är det dags för ytterligare ett!

Idag släpper nämligen Konjunkturinstitutet (KI) en ny rapport, ”Specialstudie nr 36: Effekter av sänkt restaurang- och cateringmoms”.

I rapporten menar KI, om än något försiktigt, att effekterna blivit att lönesumman ökat med 4%, vilket motsvarar att antalet sysselsatta i restaurangbranschen ökat med 4.000 årsarbeten. Dock hissar KI en liten varningsflagg när de skriver:

Osäkerheten är dock stor kring om det ökade antalet timmar består i fler sysselsatta och/eller en ökad medelarbetstid.

I klarttext skriver de alltså att det inte går att säga om det är fler i arbete eller om det är de som redan är anställde som arbetar mer!

Nåja, låt oss nu säga att antalet arbeten verkligen har ökat med 4.000. Ställer vi detta mot att denna reform har kostat 5,4 miljarder kronor kan vi också räkna ut vad varje jobb har kostat:

5.400.000.000/4.000=1.350.000

Varje jobb, om det nu har blivit nya jobb, har alltså kostat 1,35 miljoner kronor! Jag har sagt det förut och jag säger det igen – denna reform är inget annat än ett rent branschstöd och dessutom till en bransch som knappast är eller har varit i kris!

5,4 miljarder kronor skulle kunna ha bidragit till välkomna satsningar inom välfärden. Fler lärare, fler sjuksköterskor – fler anställda där behoven är som störst helt enkelt!

Det här är ju inte den enda reformen signerade regeringen Reinfeldt som är ett riktat branschstöd. Slopandet av apoteksmonopolet resulterade också i att skattepengar riktades direkt till apoteksföretag med vinstintressen i det så kallade glesbygdsstödet för att ”rädda” apoteken på mindre orter! Friskolorna ska vi inte tala om…

Det moderata mantrat om ”ordning och reda i finanserna”, både på riks- och lokalnivå, är inget annat än tomma ord och floskler. Gång efter annan ser vi hur de med en omvänd Robin Hood-mentalitet slösar med våra gemensamma tillgångar samtidigt som välfärden går på knäna och kvaliteten hela tiden sjunker!

Vi Socialdemokrater går nu till val på att verkligen skapa fler jobb och aktiva insatser mot arbetslösheten. Vi har en politik för att vända den negativa trenden för resultaten i skolan. Kvaliteten i välfärden ska höjas. En välfärd som ska vara generell och omfatta alla!

Socialdemokraterna är framtidspartiet i svensk politik.Vi har en politik och en vision för framtiden där alla ska kunna leva ett bättre liv och känna frihet och framtidstro!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.