MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Bredsand blir boende för asylsökande

Posted on

I september förra året beslutade Kommunstyrelsen vem som skulle få driva Bredsands camping. Från Socialdemokratiskt håll förordade vi den lokala aktören Wikman & söner före  Nordic Camping & Resort AB.

Vi såg vikten i att det skulle bli en lokal aktör som förstod Bredsands betydelse för Enköpingborna och för turistnäringen. Någon som både ville utveckla campingområdet och badet och samtidigt bevara det som gör Bredsand till Bredsand!

Mot detta ställdes alltså Nordic Camping & Resort AB – en av jättarna inom campingbranchen och med ett tiotal anläggningar i sitt stall runt om i Sverige!

Nackdelarna med att låta ett storföretag inom camping driva en anläggning som Bredsand är att vinstinstresse verkar gå före kvalitet och utveckling!

Därför reserverade vi oss också med all tydlighet i Kommunstyrelsen när den moderatledda majoriteten drev igenom Nordic Camping & Resort AB som ”vinnare”!

Nu kommer det första beviset på att vinstintresset och möjligheten att ”tjäna en hacka” går före kvalitet och att utveckla Bredsand som badplats, frilufts-, rekreation- och campingområde!

Nordic Camping & Resort AB har lämnat anbud till Migrationsverket om boende för asylsökande just i Bredsand. Man har tilldelats 80 platser och förbinder sig att under två år ta emot asylsökande.

För mig är det självklart att vi i Enköping också ska ta emot asylsökande och ta vårt ansvar och ge möjlighet för en del av de 4000 tillfälliga bostäder som Migrationsverket upphandlar.

Det är jag ställer mig lite frågande till är om Nordic Camping & Resort AB:s anläggning i Bredsand är den ultimata platsen för att bedriva den typen av verksamhet?

Det är också tydligt att det mer handlar om ekonomi då Nordic Camping & Resort AB även lämnat anbud om boende på flertalet av sina campinganläggningar. Förutom Bredsand har man också lagt anbud för bland annat Västerås Mälarcamping, Frösö camping i Östersund, Råa Vallar Resort i Helsingborg samt Mörudden Resort i Karlstad!

Finanskommunalrådet Anna Wiklund (m) säger följande på kommunens hemsida:

Den här temporära lösningen ligger inte i linje med de utvecklingsplaner för Bredsandsområdet som vi har arbetat med under många år.”

Anna brukar hävda vikten av att gå fram ”långsamt och rätt snarare än fort och fel”! I ärendet kring vem man ville skulle driva Bredsand är jag övertygad om att även den moderatledda alliansen, med facit på hand, inser att man inte levt som man lär – den här gången heller!

/Matz

3 thoughts on “Bredsand blir boende för asylsökande

 • Tomas Rådkvist 16 december, 2012 at 20:23
  Reply

  Håller med dig helt Matz, vi skall vara generösa med flyktingmottagande och borde ordna med sådana men detta är inte rätt metod.

  Att på det som snart är kommunens enda camping ta emot kanske upp till 80 asylsökande skapar problem. Inte för att det kommer att bo just asylsökande på campingen utan för att det drastiskt minskar kommunens möjligheter att ta emot turister och andra korttidsbeökande.

  Så här kan det bli oavsett vem som äger anläggningen i privat regi. Detta är en anläggning som inte borde ha sålts ut med tomträtt och det var såvitt jag vet Miljöpartiet det enda parti reserverade sig emot det avtal som skrevs.

  Kommunen borde däremot ordna med ett boende för asylsökande på en annan plats där det också är lättare för de boende att ta del av service och utbud inne i Enköping.

 • Kurt 8 januari, 2013 at 16:24
  Reply

  Lysande!! Sätt upp en moské också, men det har ni väl redan planer på att bygga förstår jag. När ska skattebetalarnas pengar gå till något vettigt?

  • Matz Keijser 8 januari, 2013 at 18:15
   Reply

   Kurt! Jag skulle inte ha något emot om det byggdes en moské i vår kommun, men det är inte kommunen som skulle bygga en i så fall och därför finns inte heller några sådana ”planer”.

   Skulle det bli aktuellt med en moské är det mer troligt att den skulle byggas och ägas av en islamisk förening, precis som i Uppsala!

   Mitt blogginlägg handlade INTE heller om att vi inte ska ta emot asylsökande – tvärt om! Däremot ställer jag mig frågande till om Bredsand är rätt plats att ha de boende på. Det skulle kanske vara bättre om man hittade lokaler mer centralt för att underlätta för de boende.

   Håller med om att skattepengar ska användas vettigt. Att vi i Sverige tar emot asylsökande och flyktingar anser jag vara vettigt!

   Däremot finns det andra saker man kan ifrågasätta i vårt välfärdsland.

   Exempelvis om det är vettigt att skattemedel ska användas för att finansiera städhjälp, läxhjälp, bartenders och barnpassning i hemmet för de bäst bemedlade i vårt land!

   Varför ska du och jag vara med och finansiera detta för de som redan har råd att köpa dessa tjänster?

   Det vore bättre att våra skattepengar går till välfärd som gynnar ALLA – inte bara vissa!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.