MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Budgetdebatt inför 2020

Posted on

Här är mitt anförande i budgetdebatten 190610.

Tittar man på de ekonomiska förutsättningarna i respektive budgetförslag gällande Miljö- och byggnadsnämnden för 2020 är det inga större skillnader. Inte heller rent innehållsmässigt kring nämndens uppdrag är det något av förslagen som sticker ut speciellt.

Jag kan ändå inte låta bli att reflektera kring den styrande minoritetens målbild för 2023, där jag tycker lite synd om Anders som måste ha varit ute på en lång bussresa.

Om det ska ta stackars Anders fyra år att upptäcka att Kontaktcenter kan svara direkt på många frågor om bygglov, att det enkelt går att boka en tid med bygglovshandläggare via e-tjänst, skicka in sina handlingar digitalt eller märka skillnaden på hur miljöinspektörerna bemöter honom som företagare har han antingen suttit på fel buss eller så har den som styrt resan fram till 2023 kört vilse på vägen.

Allt det som Anders förväntas uppleva om fyra år är ju redan idag en realitet. Tack vare ett målmedvetet arbete från förvaltningen och nämnden under förra mandatperioden kan vi redan idag erbjuda det som beskrivs av den blågröna minoriteten som en långsiktig målsättning. 

Kontaktcenter svarar idag på bland annat bygglovsfrågor, att boka tid med bygglovshandläggare är en av flera e-tjänster vi tillhandahåller och självklart kan man redan idag både skicka in sina handlingar och komplettera dessa digitalt.

När det gäller miljöavdelningens bemötande visar de senaste NKI-mätningarna att det är där vi ligger i topp både för miljö och livsmedel.

Men självfallet kan servicen förbättras och effektiviseras än mer – det tror jag alla är överens om. Därför är det viktigt att förvaltningen får förutsättningar att fortsätta på den redan inslagna vägen med sitt förbättringsarbete – hela tiden med fokus på dem vi är till för!

Nu är det säkert någon som noterat att vi Socialdemokrater inte nämner Miljö- och byggnadsnämnden i vårt budgetförslag. Mycket riktigt – just för att vi sett de positiva effekterna av det arbete som lagts ner under de senaste åren. Vi vill fortsätta den positiva utvecklingen med en uppåtgående trend i NKI-mätningarna och som också bekräftas av flera lokala byggföretag, som i sin tur har varit viktiga för att nå dit vi nått – hittills!

Vi måste även fortsättningsvis ge förutsättningar för våra duktiga chefer och medarbetare att utvecklas tillsammans med verksamheten utan att partipolitisk prestige och klåfingrighet sätter käppar i hjulet. 

Låt oss istället värna den gyllene zonen mellan politik och förvaltning som bygger på tillit och ömsesidigt förtroende och på det viset bidra till en tillsammansskapand utveckling!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.