MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Bygg bort rädslan för det okända

Posted on

Många intryck efter en heldag i Upplands Väsby och Stadsbyggnadsdagen med temat Identitet. Programmet innehöll många bra föreläsare och seminarier, men det var en föreläsare som stack ut lite extra och fick tankarna att gå igång ordentligt.

Gunnar Wetterberg, historiker och utredare på SACO, hade den otacksamma uppgiften att inta scenen direkt efter lunchen, men lyckades trollbinda åhörarna och hålla paltkoman borta med sin entusiasm och sitt engagemang uppblandat med en stor portion humor.

Bland annat menade Wetterberg att invandringen måste återfå sin legitimitet bland befolkningen. Idag har vi ett allt mer segregerat samhälle där vi ”byggt bort” integrationen.

Alla måste med om samhället ska fungera” menade Wetterberg och fortsatte:

Att få människor att träffas och förstå varandra är det viktigaste i stadsplaneringsarbetet!

Så rätt! Om vi inte träffas kan vi inte heller förstå andra människor . Om vi inte kan förstå skapas en rädsla för det okända. Rädslan i sin tur skapar diskriminering . Det blir en grogrund för främlingsfientliga och rasistiska tankar!

Gunnar Wetterberg berättade om sin uppväxt i Malmö där han i början av 60-talet gick i en skola med över 2000 elever. En skola där elever från olika samhällsklasser och etniciteter blandades. I en tid då arbetskraftsinvandringen var hög i Sverige.

Här pekade Wetterberg på något mycket viktigt. Han menade att skolor med stort upptagningsområde där barn från olika områden och olika samhällsgrupper går är viktiga för att få positiva efftekter i den sammanhållna staden!

Små nischade skolor har motsatt effekt!” fortsatte Wetterberg.

Det här är något vi måste ha med oss när när vi diskuterar om vi ska bygga nya kommunala små skolor eller om nya skolor vill etablera sig i vår kommun. Det är viktigt att vi ser konsekvenserna och förstår vilken påverkan det får på samhällsutvecklingen.

Ska vi verkligen tillåta fler små skolor som skapar ett mer segregerat Enköping? Borde vi inte istället skapa möjligheter för att inkludera?

Det vi borde göra är att bygga bort rädslan för det okända. Bygga mötesplatser för att ge möjlighet för människor att träffas och förstå varandra!

/Matz

Publicerat på debattplats i EP 2013-09-13

debatt_130913

One thought on “Bygg bort rädslan för det okända

  • Matz Keijser's Blogg | Skolan som modejackor och märkesbyxor 27 oktober, 2013 at 09:34
    Reply

    […] början av september skrev jag en debattartikel i EP med rubriken ”Bygg bort rädslan för det okända”. Den handlade om hur vi bygger ett allt mer segregerat samhälle och därmed göder […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.