MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

C och KD utanför

Posted on

Måste börja med att varna Percy Westerlund och några andra – jag ska nämligen återigen beröra opinionssiffror!

SvD och SIFO har presenterat en ny väljarbarometer och förutom de enskilda partiernas procentuella siffror redovisar man också mandatfördelning och olika möjliga kombinationer för att bilda regering om det varit val idag.

Det första man reagerar på är att både Centern och Kristdemokraterna hamnar på 3,6% och därmed alltså under spärren för att få vara med. Det är första gången båda partierna är under strecket samtidigt.

Värt att notera är också att SD backar och inte längre är tredje största parti. Frågan är om detta är början av effekterna efter debaclet med järnrören som Expressen plockade fram tidigare i vinter.

SvD presenterar som sagt också olika konstellationer för att bilda regering och har tre möjliga  kombinationer där C och KD är bortplockade helt och hållet!

  1. M och FP får tillsammans 134 mandat. S och MP går ihop med V och får totalt 183 mandat och bildar regering. SD med sina 32 mandat får inte den vågmästarroll de så hett eftertraktar!
  2. M och FP får med sig MP i någon form av kohandel och lyckas få 176 mandat. S bildar opposition tillsammans med V – 141 mandat. Inte heller här får SD någon vågmästarroll!
  3. S och MP bildar en minoritetsregering med 161 mandat. Här måste man förlita sig på att få stöd från andra partier för att kunna driva igenom sina förslag. SD och V får avgörande roller i en sådan lösning!

När det gäller alternativ två var det ganska intressant att läsa formuleringen i SvD av Göran Eriksson, som skriver:

Väljarna hjälper Fredrik Reinfeldt att bryta upp alliansen, genom att kasta ut C och KD ur riksdagen. M-ledaren blir statsminister i en grönblå majoritetsregering.

Onekligen spännande retorik med tanke på tidningens politiska färg! Frågan är om det även står för hur politiken tänker inför 2014?

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.