MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

C tappar näring i fyrklövern

Posted on

När Stefan Löfven igår gick ut och talade om att Socialdemokraterna kommer att gå till val som ett parti och öppnade upp för samarbete över blockgränserna var åsikterna många.

Att det skulle komma kritik från den så kallade alliansen var ingen överraskning. Folkpartiledaren Jan Björklund pratade om ”snömos” och KD-ledaren Göran Hägglund uttryckte det i termer som ”mellanstadiedisco”!

Centerns partiledare, än så länge, Annie Lööf var snabb att döma och uttryckte sig enligt följande:

Stefan Löfven är en mycket ensam man!

Ensam är stark, brukar det ju heta. Att ingå i en så kallad allians har ju bevisligen inte garanterat att en fyrklöver är starkare!

Sedan Annie Lööv tillträdde som partiledare för centern har partiet inte bara tappat i opinionsmätningarna. Inte heller får man gehör för sin politik inom den pakt man ingått med de tre andra partierna. Moderaterna är, som de ofta hävdar både i riket och lokalt, största parti inom alliansen och det är tydligt också i hur politiken ser ut!

Som sagt – att ingå i en grupp partier är ingen garanti för att det finns en gemensam agenda. Annie Lööf står nog ganska ensam trots den falska bild av gemenskap man försöker visa utåt.

Centern och KD tappar i mätning efter mätning och riskerar att hamna under 4%-spärren vid valet 2014. Oavsett om centern åker ur riksdagen eller klarar sig med näsan ovan vattenytan ryker nog Annie Lööf som partiledare. Då kommer ensamheten dessutom att bli ordentligt kännbar!

Jag tycker det är helt rätt att vi Socialdemokrater går till val själva med ett socialdemokratiskt valmanifest, som tydliggör våra prioriteringar kring att skapa fler jobb, vända utvecklingen i skolan och stärka välfärden.

Stefan Löfven sätter ju verkligen fingret på det faktum att väljarna inte rösta på ett block utan på enskilda partier!

När valresultatet står klart handlar det om att hitta en stark och bred regeringslösning. Helst ska man undvika att, som den moderatledda regeringen gör idag, styra i minoritet.

Det handlar inte i första hand om att stänga SD ute från möjligheten att agera vågmästare, även om det är ett delmål i sig, utan om att en regering i majoritet är en trygghet och garanti för att den politik väljarna röstat fram kan genomföras!

Partiledare och proffstyckare kan ha vilken åsikt man vill om Löfvens klara besked, men tittar man på reaktionerna bland SVD:s läsare får beskedet ett mycket positivt bemötande med bland annat följande kommentarer:

Jag är egentligen liberal/socialliberal, men funderar på att rösta på S nu pga att jag är så trött på blockpolitiken och det låsta, statiska och enligt mig odemokratiska system som den för med sig.

S tänker helt rätt. Se vad som har hänt med C och KD sedan de gick med i alliansen! De riskerar att hamna under 4%-spärren medan M har vuxit. FP har också krympt. Alla utom M vinner på att bryta upp blockpolitiken.

Snömos” eller ”mellanstadiedisco” – att Socialdemokraterna går till val som ett parti är klara och raka besked.

Nu är det upp till Fredrik Reinfeldt att visa vilket regeringsalternativ han har i rockärmen. Om ett eller flera partier inom alliansen inte når 4%, vilket är en överhängande risk – hur ser då regeringsalternativet ut? Ett samarbete med SD eller…?

/Matz

2 thoughts on “C tappar näring i fyrklövern

 • Percy Westerlund 11 november, 2013 at 17:43
  Reply

  Intressant att du gör dig så stor bekymmer över allianspartiernas dåliga opinionssiffror, Matz. Efter dagens siffror från Aftonbladet/United Minds får du kanske anledning att rikta den oron mot ditt eget parti, som nu ligger på ungefär samma nivå som vid katastrofvalet 2010. Lena Mellin i AB kommenterar att historien verkar upprepa sig, dagens siffror påminner mycket om de som framkom i november 2009…Enda skillnaden är att sd nu har dubbelt så stort stöd som då.

  • Matz Keijser 12 november, 2013 at 08:18
   Reply

   Självklart är jag orolig när siffrorna i mätningarna åker upp och ner. Det har jag också påpekat tidigare att det inte går att luta sig tillbaka utan jobba hårt hela tiden fram till valet!

   November 2009 låg vi på 29,7% och dit vill jag verkligen inte igen.

   Värt att notera är väl också att ditt parti, Percy, då låg på 27,4% och i gårdagens mätning landade 25,8% – trots en uppgång! Du kan ju inte heller vara helt nöjd!

   Eftersom du kommenterar ett inlägg som handlar om i första hand centern kan vi ju konstatera att deras negativa spiral fortsätter och de balanserar fortfarande på en tunn tråd för att hålla sig kvar ovan 4%!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.