MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

C tappar på landsbygden

Posted on

centern_vissnarDet är svårt att låta bli att snegla på opinionsmätningar och den senaste från DN/Ipsos gör det inte lättare direkt!

Det första som slår mig är att alliansen som helhet fortsätter tappa även i denna mätning och att två av dessa partier hamnar under 4%-spärren igen. Värt att notera är också att Socialdemokraterna är ensamt större än de två borgerliga partier som enligt mätningen skulle få fortsatt förtroende att sitta kvar i riksdagen – (fp) och (m)!

De som har extra anledning till oro är centern, som gör sitt sämsta resultat på 35 år. Helt klart är att Annie Lööf har tappat både tempo och fokus!

Centerna har tappat trovärdighet i de frågor som varit deras kärnfrågor och signum och tidigare lett till framgång – landsbygdsfrågorna. Därför har man också tappat stödet från landsbygden, vilket återspeglas i att man nu passerats av både vänstern och SD just när det gäller det stödet!

Även här i kommunen såg vi redan vid förra valet hur centerna tappade. Man gick ut hårt i valrörelsen 2010 då man tryckt upp fotbollströjor för, vad man själva ansåg vara, ett starkt elva-manna-lag. Hur det slutade? Ja, snarare i korpserien med plats för sju spelare på planen!

Det är många som analyserar centerns ras och de flesta verkar rörande överens. Väljarbasen är troligen densamma. Det är snarare tron på att centern verkligen företräder dessa väljare som försvunnit! Stureplanscentern har tagit över och lämnat landsbygden i sticket!

Problemet kommer att kvarstå om inte Annie Lööf gör en ordentlig helomvändning och slutar springa riskkapitalisternas ärenden och istället möter upp mot centerns tidigare så trogna väljare.

34% landar Socialdemokraterna på och är alltså utan tvekan det största partiet. Blockskillnaderna är hela 15,2% – när (kd) och (c) är medräknade! Men som sagt – mycket kan hända fram till valet!

Vi Socialdemokrater kommer fortsätta att presentera en politik för framtiden, som visar på de ideologiska skillnaderna vad gäller jobben, skolan, vården och omsorgen!

Helt klart är att den moderatledda regeringen har tappat fart, fått slut på mål och visioner och känner sig nöjda! Socialdemokratin däremot står för idéer och förslag på hur alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro! Det återspeglas också i opinionsmätningarna!

Men det finns mycket kvar att göra! Valrörelsen har knappt börjat!

/Matz

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.