MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Dagen efter…

Posted on

euval14Dagen efter och jag vaknade upp med en rejäl baksmälla. En sån där med bultande huvudvärk, hjärtklappning, muntorrhet och ångest!

Men nej – det var inte en baksmälla beroende på för stort alkoholintag kvällen före. Den här baksmällan beror på den skrämmande utvecklingen och de politiska strömningarna i Europa där fascister och nazister kommer att ta plats i EU-parlamentet!

Nu står vi där med ett valresultat som är ett faktum, men när vi nu har detta facit på hand är det än mer viktigt att vi vässar argumenten och tar debatten med företrädare för främlingsfientlighet och rasism inför det kommande valet till riksdag, landsting och kommun!

Ska väl ändå passa på att göra en kort analys av valet i övrigt här i Sverige och i Enköping. Att det blåser vänstervindar visste vi redan och det blev än mer tydligt igår där ytterligare ett parti som står för jämlikhet och mänskliga rättigheter tar plats på den politiska arenan på allvar – Fi tar plats i EU!

Vårt eget resultat har av många ifrågasatts på grund av att vi inte ökade så som vi hade hoppats. Samtidigt måste det ändå ses som något av en ”seger” – vi är helt klart det största partiet, vi har i princip oförändrat resultat jämfört med senaste EU-valet och behåller våra 6 mandat TROTS att ytterligare partier nu ska vara med och dela på de 20 mandat Sverige har!

Lokalt i Enköping tappar vi Socialdemokrater 0,9% trots att vi ökar antalet röster med 336 samtidigt som moderaterna tappar 5,9% och förlorar 367 röster. Jag tänker inte dra några växlar av detta för att spå om höstens val, men det kommer onekligen bli intressant!

Men som sagt – så här dagen efter känns baksmällan av valresultatet extra tungt när fascister och nazister tar plats i ett parlament vars främsta uppgift är att värna fred och frihet i Europa!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.