MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Dags att ”pröva nya saker”?

Posted on


Det är feta rubriker i dagens EP om att kommunala verksamheter hotas av nedläggning – Kulturskolan, bibliotek, fritidsgårdar eller indragna föreningsbidrag!

Egentligen borde man inte bli förvånad. Det här är ju direkta konsekvenser av den moderatledda alliansens politik under en längre tid där prio ett hela tiden varit att hålla ner skattesatsen. Lägst i länet och den lägsta fjärdedelen av landets 290 kommuner!

Nu är alltså risken överhängande att man kommer att behöva vidta drastiska åtgärder. Åtgärder som i första hand kommer att drabba våra barn och ungdomar – IGEN!

De senaste åren har vi sett och hört Upplevelsenämndens ordförande Mona Örjes (c) gång efter annan redovisa underskott och hur hon löst detta genom avgifts- och taxehöjningar parallellt med neddragningar i verksamheterna – bland annat badvakter! Nu säger hon också själv i dagens EP:

Vi har sparat mycket i verksamheterna under flera år – både på fritids- och kulturområdena. Nu kan vi inte hyvla bort mera verksamhet. Ska vi spara något mera nu så handlar det om att ta bort hela verksamhetsområden.

Man kan ju inte heller låta bli att fundera kring ifall man från den moderatledda alliansen genom åren haft som en medveten taktik att skjuta på bygget av en Kulturskola på Joar Blå. Är det här tillfället man väntat på för att kunna lägga ner den verksamheten precis som många andra moderatledda kommuner gjort de senaste åren?

För knappt ett år sedan debatterade jag i fullmäktige med bland annat dåvarande förste vice ordförande i Upplevelsenämnden Monica Avås (m) bland annat på grund av besparingar på just Kulturskolan och nedskärningar inom personalen. Då myntade Avås följande uttryck:

När det blir besparingar flödar inspirationen!

Hon menade vidare att man måste ”pröva nya saker” (för övrigt ett favorituttryck hon tagit med sig i sitt nya uppdrag som ordförande för Skolnämnden). Nu är det kanske dags för den moderatledda alliansen i kommunen att leva som man lär. När man nu står inför det faktum att den politik man fört lett fram till de ekonomiska förutsättningar som nu presenteras är det kanske dags att själva ”pröva nya saker” och låta ”inspirationen flöda”.

Men som sagt – det som redovisas i EP idag är nog inte så förvånande trots allt.  Det är direkta konsekvenser av den moderatledda alliansens politik där prio ett hela tiden varit en av landets lägsta!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.