MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Därför nej till försäljning av Ena Energi!

Posted on

Det skrivs en hel del kring försäljning av Ena Energi just nu, både i lokalpressen och på sociala media. På Facebook har det bland annat kommit frågor kring hur vi Socialdemokrater säger att vi ”helt plötsligt inte vill sälja” och hur vi ”kunde gå med på en utredning om försäljning” om vi ”inte ville det från början”. Låt oss därför ta detta i rätt ordning och kanske räta ut en del frågetecken.

Kommunfullmäktige fattade i december förra året beslut om att gå vidare med försäljningsspåret. Detta ställde vi Socialdemokrater oss bakom med vetskapen om att Ena Energi under de senaste 20 åren gått med back (bortsett från 2017) samt att det finns ett stort investeringsbehov de kommande åren.

Vi hade också tagit del av den utredning som gällde bolagets utvecklingsmöjligheter. En utredning som bolaget själva bemötte och till delar dessutom bestred.

Fullmäktiges beslut innebar däremot inte per automatik att det skulle bli en försäljning. Det var också med den ingången vi Socialdemokrater ställde oss bakom beslutet. Att vi skulle ställa oss positiva till en försäljning innebar självklart att de kriterier vi ansåg vara avgörande vid en eventuell försäljning uppfylldes till fullo.

Nu har vi alltså landat i att vi inte anser att så är fallet med Värmevärden AB. Därför har vi sagt nej till försäljning både i styrelsen för Enköpings moderbolag och kommunstyrelsen. Det kommer vi också att stå fast vid när ärendet ska behandlas i fullmäktige.

Vi hade ett annat alternativ som vi ansåg skulle ha varit bättre för Enköpings invånare. Men med respekt för andra budgivare och den sekretess som gäller varken kan eller får vi namnge det alternativ vi förordade. Vi kan heller inte gå in i detalj på vad som för oss varit avgörande.

Självfallet hade det varit att föredra en så bred politisk enighet som möjligt i en fråga av den här digniteten och att vi nu står där vi står kan vi bara beklaga. Men vi är övertygade om att det bolag vi förordade hade varit bättre för Enköping.

Enköpings bästa är en självklarhet för oss Socialdemokrater. Det står vi fast vid – även i frågan om en försäljning av Ena Energi eller inte!

/Matz

2 thoughts on “Därför nej till försäljning av Ena Energi!

 • Göran Södergran 24 maj, 2018 at 16:34
  Reply

  Oavsett försäljningsalternativ. Ideologisk dikeskörning av S.

  Är det nån ny taktik inför valet, ala Reinfeldt?
  Nya Moderaterna?

  • Matz Keijser 24 maj, 2018 at 16:53
   Reply

   Nej, det finns ingen ”taktik” i vårt beslut. Vi gick som sagt in i detta, efter medlemsmötet och det förtroende vi fick där, med att en försäljning skulle kunna vara ett alternativ om det visade sig vara fördelaktigt ur flera aspekter. Om inte skulle vi inte förorda en försäljning.

   Det fanns ett alternativ som vi ansåg vara så pass bra att det skulle vara till fördel för Enköping, men då övriga partier förordade Värmevärden AB kunde vi inte ställa oss bakom det. Då finns bara alternativet att inte sälja. Det för mig är varken taktiskt eller en ”ideologisk dikeskörning”.

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.