MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Demokrati och ömsesidig förståelse

Posted on

Det har för min del varit en händelserik vecka med många spännande och inspirerande möten.

Det började på måndagen med en utbildningsdag för Miljö- och byggnadsnämnden tillsammans med hela förvaltningen. Axel Danielsson var dagens föreläsare och temat var ”Den gyllene zonen” – gränslandet mellan politik och förvaltning.

Det blev verkligen en heldag i högt tempo. Axel Danielsson har i många år rest runt i kommunerna för att öka kunskaperna hos politiker och tjänstemän om de skrivna och oskrivna regler som finns i verksamheten, vilket vi nu alltså i vår nämnd och förvaltning fick ta del av.

Vi fick en historisk genomgång av utvecklingen på det kommunala området, från 1862 och fram till våra dagar, både vad gäller att antal kommuner och politiker minskat under denna period. Exempelvis att det 1951 fanns ca 200.000 förtroendevalda medan det 2011 var nere i 38.000!

Det blev också en uppfräschning på ämnet den kommunala hierarkin samt om vem som har vilket ansvar och vilka befogenheter. Som sagt – en innehållsrik dag som innehöll putsning av förståelse kring regelverken, goda råd, och tips om detaljer som behöver rättas till och rätas ut! Allt för att skapa en ökad ömsesidig förståelse och gå från gråzon till en gyllene zon.

Tisdagsförmiddagen innehöll möten med både medborgare och företagare. Det är alltid lika spännande och intressant att få ta del av deras verklighet. Även här handlar det om att skapa ömsesidig förståelse. Just möten av det här slaget är kanske det som ger allra mest!

Eftermiddagen fylldes av Kommunstyrelsen.

Även onsdagen innehöll möte med medborgare. Kommunen hade bjudit in till dialogmöte om Stattomten. Lokalen, som fylldes med intresserade kommuninvånare, var Kompassen. Det blev verkligen fullt vid varje bord och vi som förtroendevalda hade som uppgift att fånga upp idéer och tankar.

Att det är många som har åsikter kring vad som bör byggas eller inte råder det ingen tvekan om och tanken om att kommunen nu kan få möjlighet att köpa tillbaka tomten verkade falla i god jord.

Dock saknade jag den yngre generationen – framtiden. De som om inte allt för lång tid ska ta över och driva Enköpings utveckling vidare. Hur når vi dem i det demokratiska arbetet?

Tidigare hade vi ett ungdomsråd, men jag är tveksam till att detta råd egentligen var representativt för Enköpings ungdomar. För att nå ungdomarna måste vi möta dem där de finns, på deras hemmaplan och deras arenor.

Jag genomförde för knappt en månad sedan en snabbomrösting på nätet kring förslaget om 10-våningshus på Stattomten. Genom att använda mig av Facebook som marknadsföringsplattform lyckades jag på det sättet i alla fall få veta vad dryga 250 personer i åldern 16-30 år tyckte!

Det borde kunna gå att nå fler för kommunen. Dialogmöten är bra, men ska vi ge våra medborgare ett mer demokratiskt inflytande måste det gälla alla – gammal som ung. Då kan man inte förvänta sig att man genom att bjuda in till traditionella samtal når alla de man vill nå!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.