MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Den enes död…

Posted on

Jag ska inte gå händelserna i förväg, men det ser ut som att vi kommer att få en ny regering.

Mina tankar går tillbaka till hösten 2013, med knappt ett år kvar till valet 2014, då Stefan Löfven uttryckte följande:

Vi siktar på att bilda en socialdemokratiskt ledd regering men ser också behov av samarbete över blockgränserna. När väljarna har gett sitt utslag då har vi alla partier ett ansvar att förhålla sig till det.

Redan då var Löfven beredd att ge avkall på traditionell socialdemokratisk politik och att kompromissa för att tillsammans med borgerliga partier ta ansvar för Sverige. Han var också tydlig med att det var dåvarande Folkpartiet och Centern som han såg som möjliga samarbetspartier.

Även i den valrörelse som föregick höstens val menade Stefan Löfven att ett blocköverskridande samarbete skulle komma att bli avgörande för att få en stabil regering. Han och de allra flesta kunde förutse valresultatet och förstod att det skulle behövas överenskommelser.

För någon månad sedan skrev jag i ett blogginlägg:

Menar Annie Lööf allvar med att hon vill vara med och ta ansvar och att vara ”spelbar” får hon nu alltså en andra chans. Är hon tillräckligt smart nappar hon på det betet – annars är nog risken överhängande att vi får se nya partiledare både för C och L inom en snar framtid!

Nu verkar det alltså som om C och L kommer att släppa fram en Socialdemokratiskt ledd regering. Självklart har det förts förhandlingar om vilken politik som ska genomföras. Partierna har fått ge och ta och tydligen har man hittat en nivå där man är överens.

Vilka är då vinnare respektive förlorare i den här lösningen? Ja, att Stefan Löfven är den stora vinnaren är helt klart. Han kommer att få fortsätta som statsminister i fyra år till. Han har brutit blockpolitiken och i och med det också sett till att alliansen är ett minne ”blått”.

Miljöpartiet får, trots sitt usla valresultat, möjligheten att sitta kvar i regeringen och kan på det viset bygga upp ett starkare förtroende fram till nästa val.

Centerpartiet var i valrörelsen tydliga med att inte vara delaktiga i att ge möjligheterna för SD att få inflytande över svensk politik. Med detta beslut visar man att det var det absolut viktigaste vallöftet. Men man visar också att man verkligen är ”spelbara” och vill ta ansvar för Sverige. Opinionssiffrorna kommer med stor sannolikhet att skjuta i höjden inom kort.

När det gäller Liberalerna är jag inte lika övertygad om att väljarstödet kommer att öka. I alla fall inte så länge Jan Björklund sitter kvar som partiledare. Även om han nu är överens med Lööf om att stödja och samarbeta med en S-ledd regering tror jag att detta är dödsstöten för Björklund.

Även om nu moderaterna inte kommer att få se sin partiledare bli statsminister tror jag ändå att de kan komma att vinna på den här utgången. Jag förstår att det låter märkligt, men jag är ganska övertygad om att många av alla de moderater som lämnat partiet för SD inser att om man vill få till en ny konservativ regering gäller det att moderaterna som största parti också har störst stöd.

Däremot tror jag att KD nått toppen i opinionsmätningarna. När nu alliansen de facto är död och partiet hamnar i opposition kommer EBT inte att få en lika framträdande roll. Hon får nog sätta Ronan Keatings ”Life is a rollercoaster” på repeat de närmaste fyra åren!

Som sagt – jag vill inte gå händelserna i förväg, men det ser ut som vi i veckan som kommer får en regering och att anledningen till det är att Annie Lööf satt ner foten. Eller som Mikael Odenberg sa i nyhetsmorgon:

Nu har hon satt ner foten – eller i alla fall vänsterfoten. För på den högra har hon ingen sko!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.