MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Egna brister – elefanten i rummet!

Posted on

Läste härom dagen en artikel i EP med rubriken ”Alliansen redo att ta över” med tillhörande bild på representatner för de fyra borgerliga partierna. Måste tillstå att det ska bli intressant att se hur samarbetet kommer att se ut i den kommande valrörelsen.

Ser man till de dryga två år som gått sedan valet 2014 har det utan att överdriva varit allt annat än en allians. Förutom att KD stått helt vid sidan av det kommunpolitiska arbetet pga att man inte lyckades få tillräckligt med röster för att få några mandat i fullmäktige samt att Liberalerna i de valtekniska förhandlingarna lyckades med bedriften att diskvalificera sig själva från att få något som helst inflytande i någon politisk nämnd har vi inte sett mycket till borgerligt samarbete fram till nu. Det har snara spretat och varit meningsskiljaktigheter i många frågor!

Läser man artikeln i EP blir det också tydligt att det inte heller nu finns någon gemensam linje – förutom att man vill ta över makten i kommunen. Bristen på egen politik försöker man istället dölja genom att peka på ”brister” hos den nuvarande politiska ledningen.

För att ta några exempel:

Vi upplever även att kommunens fastighetsförvaltning inte fungerar som den ska i dag, med bland annat eftersatt underhåll” säger liberalernas Jenny Gavelin. Låt vara att Gavelin och L inte har någon plats i tekniska nämnden, men man borde känna till att bland det första S och NE gjorde när man tog över tekniska nämnden var att ta fram en underhållsplan.

Anledningen till denna underhållsplan berodde på den totala avsaknaden av just underhåll av våra fastigheter under alliansstyret de 16 år de satt vid makten innan vi tog över och på grund av det förfall vi såg förstod vikten av att ta fram en underhållsplan. Vi kan väl ta Joar Blå och simhallen som några exempel!

Kristdemokraternas ordförande Henrik Lindberg använder orden vårdslöst och oansvarigt när han pratar om S och NE:s sätt att använda kommunens pengar” kan man också läsa i artikeln.

Nu har ju som sagt KD pga sitt dåliga valresultat suttit på läktaren under innevarande mandatperiod, men om Henrik Lindberg nu vill försöka återta en plats i kommunpolitiken bör han kanske börja med att läsa på lite bättre. Ett förslag kan vara att gå igenom de två senaste årsboksluten där han kan konstatera positiva resultat – till skillnad mot hur det såg ut när hans eget parti var med och styrde kommunen!

Det blir som sagt väldigt tydligt att det inte finns någon gemensam allianspolitik och därför blir strategin att försöka dölja det med dimridåer, som dessutom slår tillbaka mer på ens egna brister under tidigare mandatperioder!

En annan signal om att de fyra borgerliga partierna har långt kvar till att nå fram till en allians med en gemensam politik är vilka personer som lyfts fram i artikeln. Nu är jag i och för sig osäker på om det håller på att ske förändringar inför valet, men normalt när man går ut med den här typen av ”nyheter” är att det är de främsta företrädarna i partierna som presenterar det – kommunalrådskandidaterna med andra ord!

KD:s organisation har jag inte riktigt koll på och Jenny Gavelin (L) verkar ändå som ett korrekt val, men frågan är om oppositionsrådet Ingvar Smedlund (m) och centerns förstanamn på valsedeln 2014 Kenneth Löthegård är på väg att petas ner på sina respektive listor för att göra plats för Peter Book och Johan Svensson. Eller hur ska vi tolka bilden?

/Matz

One thought on “Egna brister – elefanten i rummet!

 • Hans Olsson 24 april, 2017 at 08:56
  Reply

  Liberalerna genom Jenny Gavelin försöker hämta billiga poäng i religionsfrågan.

  Jenny Gavelin, vill göra politik av ett felaktigt beslut, av en helt enig nämnd, på dåligt underlag, hon har naturligtvis all rätt klandra hanteringen. Jag och hela nämnden ber alla berörda om vår djupaste ursäkt vår avsikt har aldrig varit att inkräkta på den muslimska begravningsplatsen. Inte heller på någon annan begravningsplats.

  Beslutet som togs i tekniska nämnden den 23 mars grundar sig på ett uppdrag från Enköpings pastorat som behövde fler parkeringsplatser vid S:t Olofs kyrkogård. Förvaltningens tjänstemän tog fram ett förslag. I underlaget var det svårt att se att det var något annat än en gräsyta på det föreslagna området. Det hade varit bättre om någon dessutom hade varit ute på plats, tittat och haft en kommunikation med pastoratets personal. Då hade vi sett att den här platsen inte var lämplig. Det var ett misstag som förvaltningen/nämnden beklagar och har bett om ursäkt för direkt till ansvariga.

  Så fort jag fick vetskap om kritiken besökte jag platsen och konstaterade misstaget. Samma dag den 5 april tog vi upp i vårt arbetsutskott att beslutet måste rivas upp. Formellt skedde det på tekniska nämndens möte den 20 april i full enighet. Det tar några dagar att få protokollet skrivet och justerat. Det är också anledningen till att protokollet inte finns tillgängligt den 18 april när Gavelin ställde frågan.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.