MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Egoism vs Solidaritet

Posted on

Moderaterna kallar sig för ”arbetarparti”! Att det är ett försök att plagiera Arbetarepartiet Socialdemokraterna står helt klart.

Vi har de senaste sju och ett halvt åren sett hur moderaterna hela tiden sneglar på vad vi Socialdemokrater lyckats med och sedan har man försökt plagiera detta! Resultatet har dock inte varit speciellt lyckosamt!

Igår fick vi ytterligare ett tydligt exempel på att det är STOR skillnad på ett ”arbetar-parti” och ett arbetarE-parti! Fria Moderata Studentförbundet (FMS) ordnade, med anledning av strejken i kollektivtrafiken, ”gratisbussar” som skulle ersätta de linjer där busschaufförer var uttagna i strejk!

Det står nu helt klart att moderaterna och dess underorganisationer över huvud taget inte bryr sig om arbetarna – människorna som arbetar! Helt respektlöst talade FMS igår om för busschaufförerna att de inte är vatten värda!

Hugo Selling, ordförande för Högerjuristerna, menade att man ”som konsument och resenär i lokaltrafiken i Stockholm måste kunna räkna med att kunna komma till mitt arbete”.

Återigen ställer moderaterna och dess underorganisationer grupper mot varandra – så som vi vant oss vid. Här gavs inte ens en tanke till busschaufförernas situation! Men som sagt – det går helt i linje med moderat ego-politik som vi fått den levererad de senaste åren:

Sköt dig själv och skit i andra!

Jag hoppas verkligen att allt fler ser att det är skillnad på ett moderat arbetar-parti  och ett Socialdemokratiskt arbetarE-parti! Jag hoppas och tror att allt fler vill ställa upp för andra och visa solidaritet och att egois(m)ens politik har gjort sitt!

Det är dags för en politik som leder oss tillsammans in i framtiden! Det är dags för en ny regering helt enkelt!

/Matz

4 thoughts on “Egoism vs Solidaritet

 • Percy Westerlund 22 juni, 2013 at 12:21
  Reply

  Det finns säkert mycket man kan anklaga oss moderater för. En del av oss är säkert egoistiska och gör dumma saker. Men att ”ego-politik” skulle vara själva drivkraften bakom vår politiska verksamhet är väl kanske att ta i, Matz? Och man kan ju självfallet dividera länge om vilket parti som genuint företräder arbetarna (om vi med arbetare menar löntagare, kroppsarbetare är ju ganska få numera). Det verkar ju som om vår politik med bl a jobbskatteavdrag och skattelindringar för sårbara ungdoms- och kvinnogrupper (RUT och ROT t ex) gillas av både utövare och kunder. T o m ditt eget parti verkar ju numera sluka dessa tidigare så kritiserade reformer med hull och hår. Det är kanske inte bara s som är föremål för kopiering…
  A propos egoism och solidaritet. Vill minnas att en viss hr Persson fortsatte att lyfta höga pensionsersättningar från Riksdagen och Kanslihuset efter sin avgång som statsminister, detta trots att han samtidigt tjänade mångmiljonbelopp som näringslivskonsult. Det var ju, påpekade han, inte han utan hans bolag som uppbar konsultarvodena. Om partiets högste företrädare tycker ett dylikt beteende är OK är det kanske inte konstigt att en av hans efterträdare missbrukade Riksdagens ersättningsregler för dubbelt boende. Det är tydligen lättare att moralisera över andra än att i praktisk handling visa samhällssolidaritet…
  För övrigt ber jag att få önska dig och din familj en fortsatt fin midsommarhelg och en avkopplande sommar!

  Med vänlig hälsning,
  Percy

  • Matz Keijser 23 juni, 2013 at 15:06
   Reply

   Fast, Percy – det här inlägget handlade i grund och botten om hur en av era (moderaternas) underorganisationer i organiserad form försökte bryta en strejk!

   Strejken är organiserade arbetares främsta vapen, det som allt fackligt inflytande bygger på. Att bryta en strejk innebär en medveten aggression mot de strejkande.

   Att FMS dessutom hade mage att kalla sin buss för ”Amalthealinjen är inte bara LITE magstarkt! Där kan man snacka om att ”ta i”, Percy!

   Den som kan sin historia vet att det handlar om strejken i Malmö 1908 där inhyrda startfötter öppnade eld mot de strejkande i hamnen från just fartyget Amalthea! Ett fruktansvärt tilltag som slutade med ett stort antal dödsoffer!

   Att FMS då väljer att använda samma namn på sin buss som fartyget Amalthea är ganska talande för vad de unga moderatstudenterna anser om busschaufförerna och deras arbetsförhållanden! Fruktansvärt och oförlåtligt!

   Det visar mest på total avsaknad av empati och solidaritet där man tycker mest synd om sig själv som inte kan ta bussen till jobbet! Egoism helt enkelt!

   När det gäller det du kallar ”skattelindringar för sårbara ungdoms- och kvinnogrupper” har det ju visat sig att ungdomsarbetslösheten inte direkt har minskat tack vare den moderata politiken – tvärt om!

   Även ensamstående kvinnor har ju de facto fått det sämre – trots jobbskatteavdragen!

   Tittar vi på RUT och ROT kan vi också konstatera att det till största delen används av medborgare i de högre inkomstklasserna. Däremot är ju låginkomsttagarna med och delfinansierar hela kalaset genom skatter, men har själva ingen möjlighet att nyttja förmånerna!

   Redovisa istället vilken grupp i samhället som fått det ännu bättre, Percy! Klassklyftorna ökar i samhället med den borgerliga regeringen – så ser sanningen ut!

   Visst – vi har haft en del enskilda partimedlemmar som stuckit ut genom åren. Det ska jag inte sticka under stol med, men det är inget som hela det Socialdemokratiska partiet står bakom!

   Men du Percy och dina partikamrater måste ju någon gång våga stå för den politik ni företräder och inte alltid flytta fokus och skylla på Socialdemokraterna. Det håller inte!

   Tala istället om vad du anser om det som FMS gjorde i veckan! Står ni som parti bakom det? Står ni för att det är viktigare att någon ska kunna ta sig till jobbet eller att en hel arbetskår ska ha en dräglig arbetssituation med rätt lön?

   För det var ju faktiskt det mitt blogginlägg handlade om!

   Önskar även dig en skön sommar, men håll utkik på min blogg – det kommer med största sannolikhet mer!

   /Matz

   • Percy Westerlund 24 juni, 2013 at 09:30
    Reply

    Det verkar som om vi läst olika versioner av historien om Amalthea-dådet. Enligt Nationalencyklopedin var det strejkbrytarna ombord på Amalthea som dödades och skadades. Det skedde efter det att tre ”ungsocialister” placerat en bomb på båten, som var fylld med brittiska strejkbrytare. Dådet ledde till ett dödsfall och ett tjugotal skadade och fördömdes unisont av samhället, inklusive av Hjalmar Branting…De skyldiga dömdes till döden, men straffet mildrades till fängelse.
    Intressant också att strejken i Malmö utlöstes av att LO hade accepterat arbetsgivarnas rätt att leda och fördela arbetet, något som kommunistiska fackliga aktivister hade svårt att smälta. Det var således inte en lönestrid, utan snarare en intern facklig uppgörelse.
    Busstrejken i Stockholm gäller också rätten att leda arbetet, inte löner. Jag delar personligen inte FMS uppfattning om rätten att bryta strejker, även om jag i detta fall tycker strejken utgör ett oproportionerligt medel. Däremot är jag inte speciellt upprörd. Ungdomsförbund av olika slag bör ha rätten att ta ut svängarna lite mer än seniorerna, så länge de bara håller sig inom lagens råmärken. Att lura till sig skattepengar genom förfalskade medlemssiffror, vilket ett ungdomsförbund utvecklat till en konst, är däremot inte OK.
    Jag förstår däremot att man är upprörd inom s eftersom facket kämpar i motvind. Vad jag däremot inte förstår är din benägenhet att generalisera på det grövsta med utgångspunkt från en händelse. Du angriper m för att ha gynnat de rika genom RUT och ROT medan låginkomsttagarna får betala kalaset, du påpekar att de inte har råd att nyttja tjänsterna. Det har aldrig slagit dig att städare genom RUT fått möjlighet att jobba vitt och att många av dem bildat egna företag? Om RUT och ROT är sådana dråpslag mot låginkomsttagare, varför vill s behålla bägge reformerna om man vinner makten? Tvivlar man kanske på de egna argumentationen? Inser man kanske att dessa reformer faktiskt blivit mycket populära även bland s egna väljare?
    Det är riktigt att en OECD-studie nyligen visade att inkomstskillnaderna ökat snabbare i Sverige än i övriga medlemsländer under perioden 1995-2010, men det har också framkommit att 86% av ökningen skedde under socialdemokratiskt maktinnehav. Återigen, är det inte lika bra att erkänna att även regeringen Persson såg behovet att minska skattetrycket i världens mest skattetyngda land? Retorik är en sak, men den genomförda politiken tyder på att skillnaden mellan våra partier vad gäller skattepolitik är mindre än du vill tro, Matz. I globaliseringens tidevarv måste varje svensk regering anpassa den ekonomiska politiken till det som sker i vår omvärld.

    • Matz Keijser 24 juni, 2013 at 14:07
     Reply

     Det är helt rätt Percy att en man dog och ett antal skadades vid själva bombattentatet mot fartyget Amalthea.

     Detta föranleddes dock av att de brittiska strejkbrytarna, som dessutom till det stora flertalet var kända som starkt provocerande våldsverkare, hade öppnat eld från båten mot hamnarbetarna. Detta trots att britterna hade ”beskydd” av både polis och militär.

     Året innan, 1907, hade en annan ”strejkbrytare” knivhuggit två personer i Norrköping. Det var ganska vanligt att dessa inhyrda personer hade en annan agenda än att enbart utföra de strejkande arbetarnas yrken.

     När det gäller ungdomsförbunden håller jag med om att de ska kunna ta ut svängarna, men inom rimlighetens gränser. Därför är det också viktigt att man från moderpartierna markerar starkt när gränserna sprängs.

     Vad gäller fusket med medlemssiffror gjordes också en sådan markering. Nämnvärt är väl också att det var fler ungdomsförbund som trakterade samma ”konstart”!

     Jag är övertygad om att det finns andra medel att ta till för att stimulera nyföretagande än RUT och ROT! Frågan är kanske om det är fler som arbetar vitt eller möjligen fler som BETALAR vitt idag!?

     Att dessa reformer skulle ha blivit ”mycket populära bland s egna väljare” får du gärna utveckla och ge konkreta exempel på.

     Eller som din partikollega Maria Abrahamsson från skatteutskottet uttryckte sig härom dagen i en debattartikel:

     ”I kundregistret är de ‘bättre‘ adresserna fortfarande i majoritet.”

     Avslutningsvis – jag håller med om att varje svensk regering måste anpassa den ekonomiska politiken till vad som sker i omvärlden. Men med de förutsättningar som den borgerliga regering hade vid maktskiftet 2006 borde man ha lyckats bättre!

     Så nog är skillnaderna trots allt ganska stora, Percy!

     /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.