MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Egoismen personifierad

Posted on

Den moderatledda regeringens politik har lett till att vi i samhället ser att egoismen växer sig starkare. Man ställer grupper mot varandra och klyftorna ökar i samhället!

På vårt årsmöte för en månad sedan lyfte Ardalan Shekarabi denna fråga och exemplifierade detta med att du inte behöver bry dig om att man i norrländska mindre kommuner nu lägger ner apotek och invånarna får åka flera mil för att få livsnödvändig medicin. Nej, du ska se på din egen situation och hur utbudet av apotek ökat i den kommun du själv bor!

Den ökande arbetslösheten är ett annat exempel på hur man ställer grupper mot varandra. För du som har ett jobb behöver inte bry dig om att allt fler går arbetslösa. Det är ändå bara en grupp ”slöa, bidragsberoende människor”! Du har ju dessutom fått mer i plånboken!

Den moderatledda regeringen har dessutom en minister som personifierar denna allt mer utbredda egoism – näringsminister Annie Lööf (c)!

Trots att hon är den främsta företrädaren för sitt parti har vi, sedan hon tillträdde som partiledare, allt oftare kunna konstatera att hon sätter sig själv i första rummet – åtminstone så länge det inte kommer mothugg eller är något negativt!

”Jag anser…”, ”enligt min mening…”, ”jag tycker…”, har Lööf uttryckt sig i frågor hela hennes parti står bakom. Hon framhäver hellre sig själv och lyfter ”jaget” snarare än kollektivet!

När det däremot framkommer fakta kring hennes eget felaktiga agerande, där hon borde ta sitt eget ansvar, då lägger hon skulden på sina medarbetare! KU-utfrågningarna kring hanteringen av allmänna handlingar till en journalist som frågade om intern representation är ett tydligt exempel på detta!

Näringsminister Annie Lööf har gett egocentriciteten ett ansikte! Samtidigt backar centern i opinionsmätningarna och balanserar hela tiden på gränsen till att ramla ur riksdagen vid nästa val! Detta måste självklart påverka partiet! Deras partiledare är en belastning!

Samtidigt har jag full förståelse för att man inte så här knappt ett och ett halvt år kvar till valet kommer att byta ut Lööf. Det vore taktiskt oriktigt! Frågan är dock om hon kommer att ha partiets stöd efter valet – oavsett valutgången!

Nej – egoismen måste motarbetas om vi ska kunna ha en hållbar samhällsutveckling och bygga upp vårt raserade välfärdsland igen!

Medicinen finns som grundstenar i den Socialdemokratiska ideologin – solidaritet och alla människors lika värde! Åt var och en efter förmåga till var och en efter behov!

/Matz

3 thoughts on “Egoismen personifierad

 • Percy Westerlund 27 april, 2013 at 09:25
  Reply

  Intressant inlägg, Matz, men möjligen en aning aningslöst. Får mig onekligen att tänka på den bibliska liknelsen om att man lätt ser grandet i sin broders öga, men inte märker bjälken i sitt eget. Du skriver om en egoistisk ledare, som skyller på medarbetare så fort något går fel. Hårda ord. Skulle möjligen kunna stämma på Göran Persson, som ju knappast var en blyg viol och definitivt inte trodde på kollektivt ledarskap. När detta är sagt så bör tillfogas att Persson var en mycket duktig politiker och avgjort klart bättre än några av sina efterträdare som partiledare.

  Det är möjligt att den socialdemokratiska ideologin har diverse medikamenter att erbjuda, men frågan är hur det står till i partiet. Tomas Bodström har en del kommentarer
  i frågan i dagens SvD. Med hänvisning till den nyligen avhållan s-kongressen säger han att besluten ”avgjordes av en liten klick personer på egen hand”. Han inleder debattartikeln med att hävda att partiet är ”slutet, omodernt och odemokratiskt”. Besk medicin… Första majtalet i Enköping kan nog bli ganska intressant.
  Ber avslutningsvis att få önska dig en trevlig helg!

  • Matz Keijser 27 april, 2013 at 18:47
   Reply

   Tack Percy för din kommentar och för att du läser min blogg!

   På din fråga om hur det står till med det Socialdemokratiska partiet kan jag bara svara att det i grund och botten är väldigt bra och vi ser med tillförsikt fram emot valet 2014!

   När det gäller Thomas Bodströms kritik angående att partiet till viss del är slutet, omodernt och odemokratiskt kan jag delvis hålla med. Jag har också tidigare här på bloggen förordat just mer öppenhet framför allt vad gäller valberedningars arbete med att ta fram förslag till kandidater för olika poster.

   Precis som Bodström är jag övertygad om att mer öppenhet kommer att leda till framgångar. Vi har en stor organisation som bygger på medlemmars delaktighet och då går det inte att ha en ”inre krets” som fattar odemokratiska beslut!

   Jag håller med dig om att Persson var en duktig politiker om än speciell i sitt ledarskap. Idag har partiet ännu en skicklig politisk ledare som dock har en annan typ av ledarskap. Han står också för en politik som är starkt förankrad i den Socialdemokratiska ideologin!

   Åter igen – Socialdemokratin mår i grund och botten mycket bra och är beredda att föra Sverige vidare in i framtiden!

   Önskar även dig en trevlig fortsättning pp helgen.

   /Matz

 • Lööfs egoism konfirmerad | 10 maj, 2013 at 12:24
  Reply

  […] För knappa månaden sedan skrev jag ett blogginlägg om att Annie Lööf gett egoismen ett ansikte under rubriken ”Egoismen personifierad”! […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.