MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

EHB måste se till hela beståndet

Posted on

Idag kom det ett brev från min hyresvärd, det kommunala hyresbolaget Enköpings Hyresbostäder (EHB).

Det är ett brev som kommer varje år och som varje gång skapar hätska debatter kring köksborden i bostadsområdena. Beskedet om ytterligare hyreshöjningar!

I år landade höjningen på 2% efter förhandlingarna och det kan ju uppfattas som om det inte är så farligt. För mig och min familj landar det på ungefär 170 kr/månad och det kan man ju tycka att det inte är något att bråka om.

Den totala hyreskostnaden per månad, med parkering och garage, ligger nu på i runda slängar på 9200 kronor.

Jag har ingenting emot att betala hyra och se till att EHB ges möjlighet att bygga nytt. Men man måste nog också se över hela sitt bestånd och se till att standarden i hela beståndet håller en hög nivå!

Just nu håller fasaderna, på de hus som finns i området där vi bor, på att vittra sönder. Längst ner har nämligen virket kapats rakt och inte med en vinkel för avrinning. Det innebär att det i och med att fasaden inte målats tillräckligt ofta nu suger åt sig allt vatten som det bara går! Resultat – röta!

Invändigt får vi med tillstånd måla och tapetsera själva. Ska man få hyresvärden att stå för kostnaden ska det först behovsprövas och att få det klassat som att behov finns är inte det lättaste. Resultat – hyresgästen får stå för hela kostnaden.

Skulle man få för sig att flytta kan det också bli så att den renovering man gjort inte godkänns av hyresvärden. Resultat – återställande som bekostas av den flyttande hyresgästen. Dubbelbestraffning!

För någon månad sedan var jag och familjen på en visning av en annan lägenhet i EHB:s bestånd. Lägenheten präglades av 70-talstapeter och köksinredningen var sent 60-tal. I ett av sovrummen var det en gigantisk spricka från golv till tak. På andra sidan väggen låg badrummet och en fuktskada blev då min första tanke.

På min fråga om lägenheten skulle renoveras fick jag svaret att så inte var tänkt. På följdfrågan om sprickan och den eventuella vattenskadan skulle åtgärdas fick jag till svar:

Det är normalt slitage!

Resultat – den nya hyresgästen får själv stå för renovering och eventuellt åtgärdande av fuktskadesprickan!

Vi tackade omgående NEJ!

Nu gör EHB en satsning på nybyggnation, vilket är välkommet. Det behövs fler hyresrätter i Enköping och det är också välkommet med de ungdomsbostäder som kommer till stånd i gamla Folkets Hus.

Jag är som sagt gärna med och betalar för denna nybyggnation, men EHB måste inse att man också har ett ansvar gentemot sina ”gamla” hyresgäster!

Vi har år efter år accepterat hyreshöjningarna, men nu börjar vi tröttna!

Jag och min familj har bott i samma område i drygt 25 år nu och bidragit med dryga miljonen i hyra under den tiden. Vi ser hur området håller på att ”förfalla” och tycker nog att vi har rätt till en viss standardhöjning.

Lägenheterna ser likadana ut idag som när de byggdes för 30 år sedan. Under den tid vi bott här har husen målats en gång med en strykning – ty mer fanns inte på den order som målarfirman fått. Dessutom var fasaden, enligt uppgift av en av målarna, enbart grundmålade från fabriken inför byggnation! Skamligt!

Man skulle kunna tro att EHB har gått på reklamen om att det är nästa generation som ska måla om nästa gång!

Så här står det att läsa om allmännyttan:

Vinster i verksamheten ska stanna inom bostadsföretaget och på den vägen komma hyresgästerna till godo.

Nu är jag övertygad om att det inte bara ska vara till godo för de som SKA flytta in i nybyggda fräscha lägenheter. EHB har ett ansvar gentemot ALLA sina hyresgäster!

/Matz

One thought on “EHB måste se till hela beståndet

  • sandra 25 december, 2013 at 23:27
    Reply

    Är det lärksoppsgatan ? och kan vi alla i området inte protestera vi är ny inflyttade och gillar området men lägenheterna behöver renovering innan dom höjer hyran men som svar från ehb är allt normalt slitage min sambo har bott med dom länge har med hört den meningen tycker det börjar gå över styr med deras snål het .

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.