MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ekonomiska principer och sunt förnuft

Posted on

FAS 3På DN Debatt idag läste jag en artikel av Lars Ljungqvist och Thomas J Sargent, två professorer i nationalekonomi, som menar att alla som deltar i FAS 3 borde få chansen att arbeta inom den offentligt finansierade sektorn för vård och omsorg.

Det är onekligen en intressant tanke! Ljungqvist och Sargent menar bland annat följande:

Resurser ska inte slösas bort. Aktiveringen av långtidsarbetslösa ska användas för den allmänna välfärden i stället för att slösas på meningslösa eller mindre prioriterade uppgifter.

De båda nationalekonomerna hävdar att deras förslag bygger på ”ekonomiska principer och sunt förnuft.

Deras resonemang stämmer också bra ihop med det förslag om att slopa FAS 3 som vi Socialdemokrater presenterade i veckan, där vi bland annat menar att alla i FAS 3 ska erbjudas riktiga jobb med avtalsenlig lön inom bland annat offentlig sektor.

Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Ylva Johansson menade på presskonferensen att en sådan reform inte skulle innebära någon form av undanträngning. Johansson hävdade istället att ”det här är en kraftfull inträngningseffekt för de här individer som befinner sig i FAS 3”.

Nu får även detta stöd i nationalekonomerna Ljungqvist’s och Sargent’s debattartikel. De två menar att det finns ”kritik om att långtidsarbetslösa som utför riktiga arbetsuppgifter tränger undan reguljär sysselsättning, men detta får varken stöd i ekonomisk teori eller i tidigare erfarenheter.”

Socialdemokratin är alltså inne på helt rätt spår! FAS 3 måste avskaffas helt enkelt!

Ikväll är det partiledardebatt på TV och jag förmodar att detta tillsammans med ungdomsarbetslösheten kommer att bli några av de frågor som kommer diskuteras. Det kommer onekligen att bli en spännande och intressant debatt även om det är två år kvar till valet!

Det ska också bli intressant att se hur de två partierna som i de senaste oppinionsmätningarna ligger under 4%-spärren kommer att profilera sig och aggera! Är det en enad allians som vi får se i TV-rutan eller kommer stödpartierna att slåss för sin blotta existens och politiska överlevnad?

/Matz

2 thoughts on “Ekonomiska principer och sunt förnuft

 • lars-Erik Johansson 8 oktober, 2012 at 09:25
  Reply

  Hej.
  Jag läste artikeln och när det gäller Enköpings kommun så gör vi redan som ekonomerna föreslår. Ingen FAS-3 placering finns i privat sektor utan alla har sin placering i kommunal verksamhet utom några fåtal (3) som finns i föreningar.
  och de utför de sysslor som ekonomerna förespråkar

  • Matz Keijser 8 oktober, 2012 at 10:13
   Reply

   Det är ju rikitigt bra, Lasse! Då kan ju Enköping användas som det goda exemplet, för tyvärr ser det nog lite annorlunda ut i övriga landet!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.