MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Elever värda så mycket mer

Posted on

skolaPublicerat i EP 2013-12-28

Jag blir helt fascinerad av hur alliansens företrädare försöker tackla den uppkomna debatten kring svensk skolas sjunkande kunskapsresultat och fall i PISA-mätningarna.

Landets statsminister, Fredrik Reinfeldt (m), håller sig så långt bort från denna debatt som det bara går. Därför blir det oundvikligt att ta upp den pressträff på Rosenbad som samma statsminister kallade till i april i år när två representanter för Djurgårdens IF hotades.

Jag står här för att jag älskar fotboll och idrott” inledde statsministern pressträffen. Men när svensk skola når bottennoteringar i internationella mätningar håller han sig bort från debatten och skjuter andra moderater och representanter från stödpartierna framför sig!

Härom dagen skrev Reinfeldts partikamrat Cecilia Brinck en debattartikel i EP där hon antingen med rena lögner eller en total avsaknad av verklighetsförankring målar upp hur moderaterna tydligen ser på problematiken. Hon skrev bland annat:

”…eleverna i undersökningen (som gjordes i mars 2012 bland elever som då gick i nian) gått alla sina nio år i den socialdemokratiska skolan med de gamla läroplanerna och de gamla betygen.

Cecilia Brinck har tydligen missat att hon och hennes alliansvänner suttit vid makten sedan 2006! När Brinck och den moderatledda regeringen tog över makten började eleverna som ingått i mätningen i årskurs 4!

Dessutom gick de i en skola vars viktigaste styrdokument, läroplanen (Lpo 94), och med ett betygssystem som togs fram av den förra moderatledda regeringen med Carl Bildt som statsminister och hans partikamrat Per Unckel som utbildningsminister!

Eftersom oppositionen självklart inte vill erkänna sitt eget ansvar för misslyckandena i skolan har de hittat en ny syndabock: det fria skolvalet.” skriver Brinck vidare och här kommer ett dubbelfel!

Fel 1: Jag är inte sen att erkänna att vi inom Socialdemokratin har en del i den negativa utveckling vi sett inom skolan. Vi skulle självklart ha rivit upp den gamla och formulerat en ny läroplan tidigare när vi märkte vartåt det barkade med läroplanen Lgr 80 som togs fram av regeringen Fälldin där moderata samlingspartiet ingick!

Fel 2: Det är inte oppositionen som pekar ut det fria skolvalet som en starkt bidragande orsak till de fallande kunskapsnivåerna – det är professionen! Bland annat säger Anders Jakobsson, professor i utbildningsvetenskap vid Malmö högskola som har forskat kring Pisa-resultaten:

Man måste titta på vilka konsekvenser det fria skolvalet har fått och överväga om man är beredd att betala det priset.

Avslutningsvis blir jag, och säkert fler med mig, förvirrade av de dubbla budskap som kommer från den moderatledda regeringens representanter. Cecilia Brinck skrev i sin debattartikel:

Vi tror på att eleverna själva kan välja den skola som passar dem, successivt ta mer och mer ansvar för sina studier…

Sitter Brinck i samma regering som exempelvis sin partikamrat Tomas Tobé och utbildningsminister Jan Björklund? Både Tobé och Björklund var nämligen delaktiga i en riksdagsdebatt kring just skolfrågan idag. Båda två förordade mer ”ordning och reda” i skolan med bland annat mer katederundervisning.

Det är ju inte konstigt att svensk skola rasar i internationella mätningar när representanter för den svenska regeringen inte är överens om hur den ska fungera! Det är inte konstigt att svensk skola inte prioriteras av den moderatledda regeringen när dess främste företrädare anser favoritlaget i fotboll är viktigare!

Socialdemokraterna har en politik för att ge Sveriges elever rätt till kunskap. Vi ser självklart positivt på breda politisk överenskommelser! Svensk skola kan så mycket bättre – svenska elever är värda så mycket mer!

/Matz

 

One thought on “Elever värda så mycket mer

  • Matz Keijser's Blogg | Splittrad allians i skolfrågor 5 januari, 2014 at 13:59
    Reply

    […] greppet om skolfrågorna (om de över huvud taget haft något grepp alls). Det påpekade jag också tidigare i ett blogginlägg där jag skrev att det ju inte är konstigt att svensk skola rasar i internationella mätningar […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.