MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Engström håller GD om ryggen

Posted on

Om jag missköter mitt arbete och förskingrar pengar skulle jag med största sannolikhet få sparken direkt och vackert ta mitt pick och pack och gå. Tydligen gäller inte det om man är generaldirektör!

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist har, enligt uppgift, använt skattepengar till dyra mobilräkningar, lyxhotell och privata taxiresor för hundratusentals kronor. Ändå hålls hon om ryggen av regeringen!

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström sa på en presskonferens att man gjort en ”samlad bedömning och kommit fram till att det är en ohållbar situation”!

I och med detta får alltså generaldirektören lämna sitt uppdrag, men…

Hon kommer att få behålla sin lön i ett år, det vill säga 142.400 kronor i månaden! Dessutom säger arbetsmarknadsministern att ”regeringen kommer att ta tillvara hennes kompetens på lämpligt sätt”!

Hur tänkte Engström & co nu? Bermudez-Svankvist har ju uppenbarligen bevisat att hon inte är rätt kvinna för uppdraget och då ”belönas” hon med en årslön på 1,7 miljoner och dessutom tydligen få några specialsydda uppgifter att jobba vidare med åt regeringen Reinfeldt!

Hillevi Engströms svar på presskonferensen blev inte direkt något förtydligande av vad regeringen grundar sitt beslut på. Expressen tyckte tydligen också att arbetsmarknadsministerns uppträdande var på gränsen till pinsamt och räknade att hon svarade samma sak 20 gånger:

Vi har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att det är en ohållbar situation”!

Jo – nog är det en ohållbar situation alltid!

För ett par veckor sedan skrev jag ett blogginlägg om svågerpolitik och frågan är om inte detta kan sorteras under samma rubrik – ”If you scratch my back...”!

/Matz

4 thoughts on “Engström håller GD om ryggen

 • Percy Westerlund 26 augusti, 2013 at 15:18
  Reply

  Jo, Mats man kan uppröras över hur avpolleterade byråkrater (och politiker) tycks erbjudas ekonomiskt komfortabla mjuklandningar även när de burit sig minst sagt klantigt åt. Men det här är ju en tradition sedan många decennier, oavsett regeringens kulör, och bygger dessutom på att de har laglig rätt till lön under det förordnande som gäller. Har du tittat på de många avskedande som verkställdes av s-regeringarna? Agerade man då annorlunda? Tror nog att du än en gång förblindas av din partipolitiska nit…

  • Matz Keijser 27 augusti, 2013 at 15:35
   Reply

   Visst är det väl spännande att moderaterna, mer som regel än undantag, ”skyller” på Socialdemokratiska regeringar när det riktas kritik mot sin egen politik eller sitt ageranden!

   Jodå, jag är fullt medveten om att liknande fall har förekommit tidigare och även dessa var under all kritik!

   Men faktum är ju, Percy, att just detta fall med Angele Bermudez-Svankvist, och ett antal fler generaldirektörer, har skett under innevarande regerings tid vid makten! Då måste man också vara medveten om att det kommer att komma kritik både kring tillsättandet och hur man hanterat deras fortsatta arbetsuppgifter på regeringskansliet efter att de blivit avsatta!

   Kanske är det så att det är fler som ”förblindas av sin partipolitiska nit”?

   Läs gärna en intressant artikel om huruvida dessa fd GD ens existerar eller vad de eventuellt har för arbetsuppgifter:
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17352807.ab

   /Matz

 • Percy Westerlund 27 augusti, 2013 at 21:59
  Reply

  Nja, jag ”skyller” nog inte på sossarnas för mindre lyckade utnämningar gjorda av Alliansregeringen. Jag kan bara konstatera att regeringen fullföljer den praxis som en gång i tiden etablerades av s-regeringar och som även kommit att prägla den bredare svenska arbetsmarknaden.
  Det är nog riktigt, Matz, att du kan få sparken om du fälls i domstol för förskingring, åtminstone om du begått brottet i tjänsten. Däremot verkar det vara svårare att sparka någon pga inkompetens. Alltför ofta erbjuds den misshaglige ett väl tilltaget avångsvederlag för att undvika en juridisk tvist med oviss utgång. Jag skulle tro att borgerliga regeringar bidragit väldigt lite till denna utveckling.
  Det finns ett organ, benämnt Statens ansvarsnämnd, som faktiskt skulle kunna ge odugliga verkschefer avsked på grått papper. Nämnden har dock aldrig fattat ett sådant beslut…
  Slutligen kan man fråga sig om någon tidigare chef för Arbetsförmedlingen varit framgångsrik. Eftersom över 60% av företagen sedan länge undvikit att kontakta Arbetsförmedlingen vid rekryteringsbehov kan man fråga sig om myndigheten lever upp till namnet…

  • Matz Keijser 27 augusti, 2013 at 23:20
   Reply

   När det gäller Bermudez-Svankvist är det väl snarare hennes sätt att använda sig av pengar till resor, hotell och mobilräkningar än hennes bristande kompetens som satt henne i klistret.

   Personligen kan jag tycka att hennes agerande går att likställa med förskingring!

   Jodå, jag känner till att personal har riktat kritik mot Bermudez-Svankvist. Men tyvärr får vi inte reda på hur regeringen har resonerat och vad som ligger till grund för beslutet att avsätta generaldirektören. Arbetsmarknadsministern vägrar ju svara på frågor och hennes pressekreterare avbryter dessutom intervjuer när hon är svarslös! Trist!

   Kanske är det i det här fallet läge för Statens ansvarsnämnd att våga ta tag i vad som hittills verkar varit tabubelagt!

   Jag är inte tillräckligt insatt i hur statistiken ser ut för AF vad gäller hur företag nyttjar deras tjänster eller inte. Du har säkert rätt där.

   Däremot är det kanske dags att det uppdrag AF fått i form av instruktioner från regeringen och de årligen återkommande regleringsbreven behöver ses över så att uppdraget blir både skarpare och tydligare!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.