MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Falska anklagelser och alternativa sanningar!

Posted on

Den 1 februari publicerade EP mitt insändarsvar till moderata oppositionsrådet Ingvar Smedlunds försvarstal efter sin partiledares uttalande om att aktivt inleda förhandlingar med SD.

Min insändare har i sin tur resulterat i två ytterligare inlägg från två andra personer – Rolf Widström och Hans Roheden. Det som är intressant med dessa är att ingen av dem berör min insändares ingång eller sakfrågan kring moderaternas val att gå från att ta starkt avstånd från SD till att göra en helomvändning och aktivt förhandla med det parti man tidigare kallat rasistiskt.

Widström menar att jag ”blandar ihop höger och vänster” när jag skriver att moderaterna tar ytterligare steg åt höger i och med att de närmar sig SD. Vidare hakar Widström upp sig på att jag använde Trump som ett exempel på att vi lever i en orolig omvärld. Han ägnar större delan av sin insändare till att försvara Trumps populistiska politik och skriver bland annat:

SD är precis som Trump, oförutsägbart, och delar många av hans idéer. Att därmed säga att SD skulle vara höger när det är ett klassiskt missnöjesparti med många protektionistiska vänsterkrav krydddat med en stor skepsis till invandring är ju märkligt. För övrigt är ju deras valmanskår till stor del hemmahörande i LO:s ”kollektiv”.

Ingenstans i sin insändare berör Widström det min insändare faktiskt handlade om – att moderaterna har öppnat upp för förhandlingar med det parti man själva benämnt som rasistiskt!

Hans Roheden använder sitt tidningsutrymme åt att försvara SD:s invandrings- och migrationspolitik. Han går till och med så långt att han lägger ord i min mun när han påstår att jag ”beskyller cirka 20 procent av valmans­kåren för att vara rasister och främlingsfientliga” och menar i och med det att JAG är ”mycket oförskämd”!

Ska man föra en saklig och konstruktiv debatt anser jag att det är viktigt att man håller sig till sanningen. Jag har över huvud taget inte berört väljarna i min insändare. Jag anser att SD är ett parti med rasistiska rötter som fortfarande har många rasistiska företrädare. Det är dock inte likställt med att alla deras väljare motiveras av rasism!

Inte heller Roheden lägger fokus på sakfrågan i min insändare. Det finns inte en tillstymmelse till ens ett försök att besvara frågan kring varför moderaterna helt plötsligt ändrat uppfattning om hur man ska förhålla sig till ett parti man så starkt tagit avstånd från tidigare!

Men jag är inte speciellt förvånad! Har man, sedan Anna Kinberg Batra gick ut offentligt med sitt uttalande om partiets inställning till att aktivt förhandla med SD, följt debatten i dagspressen och på sociala media kan man se strategin som återspeglas i Widströms och Rohedens inlägg.

Genom att föra en pseudodebatt försöker man flytta fokus från vad det egentligen handlar om. Det är inte heller ovanligt att man, likt Roheden, kommer med falska anklagelser och ”alternativa sanningar” för att svartmåla sina meningsmotståndare. På det viset vilseleder man ”valmanskåren”, försöker vinna billiga poäng och även vinna deras sympatier. Man kan ju undra vad som är mest ”oförskämt”?

Det är precis samma strategi vi ser världen över – från lobbyister, ”privatpersoner” och politiska ledare. I april förra året uttalade sig SD:s riksdagsman Linus Bylund om att journalistkåren ”är och förblir nationens fiender”! Igår kväll twittrade USA:s president Donald Trump om ”Fake News Media” som ”det amerikanska folkets fiende”!

När sanningar lyfts till ytan försöker man med alla medel att trycka tillbaka dem – med rena lögner, skrämselpropaganda och falska anklagelser!

Så till de som reagerat på min insändare – det skulle vara intressant om jag fick svar på själva sakfrågan:

  1. Vad anser ni om att moderaterna gått från att ha tagit avstånd från ett parti de ansett vara rasistiskt till att göra en helomvändning och bjuder in dem till förhandlingsbordet?
  2. Är AKB en trovärdig partiledare?
  3. Vad anser egentligen moderaterna själva?

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.